Rod & Custom Show
Az amerikai autók és motorok rajongói az idén megint számíthatnak a nagy dobásra. Májusban második alkalommal ismét megrendezik ugyanis kishazánkban Kelet-Európa legnagyobb custom buliját, a „Rod n’ Custom Show”-t, ahol a magyar közönség végre élőben is megcsodálhatja az Orange County Choppers motorjait.
tovább » Hódítsd meg a hegyet!
Ha friss levegőn, csodálatos panorámát kínáló környezetben szeretnél sportolni, a Normafán a helyed! Próbáld ki magad, és a hegyre futást április 27-én a 8. Volvo Hegyvidék Félmaraton és Váltón!
tovább » |
Szinte mindenki olvasta már életében legalább egyszer az élelmiszerek csomagolásán található összetevők listáját, s így találkozott a rejtélyes E-számokkal. De vajon mit jelentenek a titokzatos kódok, és ártalmasak lehetnek-e az emberi szervezetre? Az E-számok rendszerét a hatvanas években hozták létre, az egyes adalékanyagok könnyebb azonosítására. Mivel az élelmiszerek csomagolásán kötelező az összetétel feltüntetése, szükségessé vált egy rövidebb, kódszerű elnevezés. A rövidítés leegyszerűsítette a bonyolult kémiai megnevezéseket, s egyszerűbbé tette az élelmiszerekben található kiegészítő anyagok csoportosítását. Az E-számmal jelölt adalékanyagok több csoportba sorolhatók; ide tartoznak: Antioxidánsok (E200-E299): meghosszabbítják az élelmiszer szavatossági idejét, csökkentik az avasodás, megbarnulás esélyét. Csomósodásgátlók (E500-E599): gátolják az élelmiszer vízfelvételét, meggátolják az élelmiszer egyes részeinek összetapadását. Édesítőszerek (E900-E999): elsősorban a diabetikus élelmiszerek tartalmazzák, a cukor édesítőszerrel történő helyettesítésével az élelmiszer diétázók számára is fogyaszthatóvá válik. Egyéb kiegészítők (E900-E999): minden más, a termék szavatosságát, minőségét garantáló adalékanyag. Emulgeáló anyagok (E400-E499): biztosítják az élelmiszer megfelelő állagát. Fényezőanyagok (E500-E599): a fényezőanyagok az élelmiszer külső felének bevonatát adják, fényes külsőt biztosítanak. Íz fokozók (E600-E699): az élelmiszerek meglévő ízét tartósítják, s a kevésbé jó minőségű termékek ízvilágát aromákkal vegyítve javítják. Savasság szabályozók (E200-E299): lehetővé teszik az élelmiszer savanyúságának pontos beállítását, szabályozását. Sűrítőanyagok (E400-E499): az élelmiszer optimális állagának beállítására, sűrítésre alkalmas adalékanyagok. Színezőanyagok (E100-E199): a színezékek lehetővé teszik a termék színének megőrzését vagy megváltoztatását. Legtöbbször természetes eredetű anyagok (pl. béta-karotin). Tartósítószerek (E200-E299): a mikroorganizmusok okozta károsodást megakadályozva tartósítják az élelmiszert. Zselésítő anyagok (E400-E499): az élelmiszerek sűrűsítésére alkalmas adalékanyagok csoportja. Az egyes csoportok tagjai segítenek az élelmiszerek tartósításában, a jobb ízhatás, vagy szebb külső megjelenés elérésében. Szinte évente napvilágra kerül egy újabb lista az élelmiszer adalékok rákkeltő, egészségkárosító hatásáról, azonban a rémhírekkel ellentétben nem minden adalékanyag okozhat egészségkárosodást. A kémiai úton előállított anyagok mellett olyan természetes kiegészítők is az E-számmal ellátott rendszerbe tartoznak, mint a C-vitamin, illetve a béta-karotin, melyek az egészség megőrzésében fontos szerepet játszanak. Sok esetben a gyorsételeket sorolják a legveszélyesebb kategóriába, pedig minőségtől és gyártótól függően akár egy májkrém, vagy egyszerű felvágott is több adalékanyagot tartalmazhat, mint a legtöbb gyorsétel. Valóban károsak az adalékanyagok? Az E-számok okozta veszélyek leginkább azokat fenyegetik, akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Míg a kódok mögött rejtőző adalékanyagok súlyos allergiás tüneteket válthatnak ki az arra érzékeny fogyasztóknál, egy átlagos ember soha nem érzékeli hatását. A rémhírek elterjedését követően az élelmiszerek kiegészítő anyagait mintegy méregként kezelték, pedig megfelelő mértékben fogyasztva szinte kizárt, hogy betegséget okozzanak. Sokkal gyakrabban hallható a szalmonella okozta ételmérgezés, mint valamely adalékanyag emberre gyakorolt káros hatása. Mindent összevetve az élelmiszerekben található adalékanyagok csak ritka esetben okozhatnak komoly problémát. Az E-számmal rendelkező adalékanyag minden esetben megfelel a rá vonatkozó tisztasági előírásoknak. A változó vásárlói igénynek köszönhetően azonban egyre több bio termék, és tartósítószerek nélkül készült étel kerül a boltok polcaira. |
|||