BLUSH.hu Főoldal

Bőrnyakúak

|
Anthony Swofford, a mindössze húszéves önkéntes Szaúd-Arábia sivatagába kerül, az Öbölháború idején. A film az ő elképesztően realisztikus, nagy adag humorral fűszerezett elbeszélései alapján készült.


  A film 2005-ben készült, rendezője Sam Mendes, akit bár sokan csak Kate Winslet férjeként tartanak számon, mégis neki köszönhettük például az Amerikai szépség című méltán nagy sikerű, fekete humorú filmet is. Ez a rendezése azonban várhatóan minden eddiginél nagyobb hírnevet hozhat neki. A filmet Mexikóban és Californiában forgatták, hiszen az ottani sivatagos terep nagyon hasonló Irakhoz, bár a környező zöldellő hegyeket így számítógépes technikákkal kellett eltávolítani a felvételekről.

  Érdekesség, hogy a meghallgatásokon részt vett Leonardo Dicaprio, Kurt Russell, Tobey Maguire és Michael Keaton is, azonban Mendes őket úgy tűnik nem találta megfelelőnek, s így sztárokat tekintve csak Jake Gyllenhaal-lal (Swoff) és Jamie Foxx-szal (Staff Sgt. Sykes) találkozhatunk. Ez a két nagyság is elegendő azonban ahhoz, hogy a filmben végül rekordokat döngető mennyiségben forduljon elő káromkodás.

  A történet: Anthony 1990-ben csöppent bele az Öbölháborúba, s alig volt húsz éves. Tizenhárom évvel később elkészült emlékiratai bestsellerré váltak, s nem sokkal később a film is elkészült. Swofford  testközelből élte meg a háborút, s története is merőben eltér az újságokban olvashatóktól. Ezúttal nem csak mocskos ruhában tengődő katonákról, égő olajkutakról és a háború történeteiről van szó ugyanis; Swofford leírja a skorpióversenyre kötött fogadásokat, az őrült bulikat is, így lett humoros történetéből minden idők egyik legjobb katonaregénye.

  Rettegés és buli. Erről szólt a katonák élete, melyet hosszú időn át éltek Szaúd-Arábia sivatagában. Minden pillanatban ott élt a félelem; vajon mi lesz, ha a következő domb mögött ellenséges katonák rejtőznek, csatára készen. A közelben hatalmas lángcsóvát lövellő olajkutak jelentik a karácsonyi tűzijátékot, s az ünnepeket otthonuktól távol, egy teljesen idegen és veszélyes helyen kénytelenek eltölteni a fiatal katonák.

  A háború minden félelme és veszélye ellenére hatalmas bulik, őrült játékok és reményteljes várakozás szinesíti a katonák mindennapjait. Ebben a pokoli helyzetben azonban a fergeteges bulik, és az állandó rettegés mellett; helyet kap a bajtársiasság, s egy különleges szövetség is. Nem mindennapi barátságok születnek, s a bőrnyakúak egy életre szövetségessé válnak.

Hossz: 123 perc
Műfaj: valós történet feldolgozása, háborús dráma




2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.