BLUSH.hu Főoldal

Az alkohol mámora

|
A magyar kultúrában eddig is nagy jelentőség jutott az alkoholfogyasztás tradícióijának, melyet bár egész évben éltetnek a szeszek kedvelői, az ünnepek tájékán mégis egyenesen virágzásnak indul!


  Ebben az időszakban: a nagy lakomák, családi összejövetelek és újévi partik idején megsokszorozódik az alkoholfogyasztók amúgy is népes tábora, s a fogyasztott alkohol amúgy is jelentős mennyisége.
  Az alkohol része a vidámságnak, mulatozásnak, ám (bár ez sajnos talán kevésbé köztudott) egészségvédő szerepe is lehet. Gondoljunk csak a pálinkára, mely a legmakacsabb gyomorbántalmakat is seperc alatt rendberakja, csakúgy, mint a gyógynövényekben gazdag gyomorkeserű. Megemlíthetjük azonban a vörösbor áldásos hatását is, a vérképzést, mely egyesek szerint a hosszú élet titka.
  Persze szilveszter tájékán nem ez az elsődleges szempont, s "a cél szentesíti az eszközt"- elv alapján valójában sokszor csak a kiváltott hatásmechanizmus és az elfogyasztott mennyiség a lényeg.

Az alkohol mennyisége:

  A befogadható alkohol mennyisége számos dolog függvénye lehet, s bár sokan úgy hiszik, nem pusztán egyénfüggő. Mindenkinél más és más a megszokott adag: a lelkiállapot, a fáradtság, a stressz vagy az éhség mind mind befolyásoló tényező lehet a "a jól bírt" mennyiség tekintetében. Éppen ezért nincsenek igazán szabályok és törvényszerűségek az elfogyasztható szeszes italok száma és a teljes lerészegesedés állapota között, azonban akad néhány tipp, mellyel javítható az arány, s akad két szabály, mely minden esetben megállja a helyét.
1. Minél nagyobb valakinek a testsúlya, annál több alkoholt tud elfogyasztani, különösebb hatások nélkül.
2. Egy férfi körülbelül kétszer annyi alkoholt ihat meg, mint egy azonos súlyú nő, pusztán abból a tényből adódóan, hogy másképp működnek májenzimeik, s a női máj általában jóval kevesebb szeszt és lassabban képes lebontani, mint egy ellenkező nemű ivó mája. (Éppen ezért javasolt, hogy ne igyunk versenyt férfi cimborákkal!)

  Érdemes még tudni továbbá azt is, hogy egy ital átlagosan 8-12 gramm abszolút alkoholt tartalmaz, ami körülbelül 70 kalóriának felel meg (Persze különbség adódik az édes és savanyú borok, illetve az erjesztett és égetett szeszek között is...egy jól szabott koktél igazi kalóriabomba lehet!), és körülbelül 1 óra alatt bomlik le. Hölgyeim úgy tűnik az alkoholizálás nem nevezhető éppenséggel fogyókúrás tevékenységnek!

Az alkohol hatása

  Egy ital általában 0,15-0,20 ezrelékkel növeli a vér alkoholszintjtét, s a hatás mechanizmusa e szerint jól behatárolt állapotokkal írható le. Az alkoholfogyasztás hatásaként 4 fázist különböztetünk meg, melyek az egyszerű pityókás állapottól, a legkomolyabb toxikus állapotig mutatnak. A harmadik, de főként a negyedik állapot igen szélsőséges eset, mely a komoly alkoholmérgezés és túladagolás tüneteit írja le, s bár felismerésükkel akár életet is menthetünk egy átlagos buli kapcsán csak az első két fázis jelenségeit figyelhetjük meg :

1. Izgalmi fázis (0,2-1,50 ezrelék véralkohol)

  • fokozott vérátáramlás a bőrben (arcpír, vörösség)
  • fokozott légzési és mozgástevékenység
  • gátlástalanság
  • öntúlértékelés
  • agresszivitás

2. Aluszékonysági fázis (1,50-2,50 ezrelék véralkohol)

  • kábultság
  • könnyű elalvás és ébreszthetőség
  • zavart felfogás
  • megnehezült reagálás, gátoltság
  • kiesési tünetek (járásban, beszédben)

3. Narkotikus fázis (2,50-3,50 ezrelék véralkohol)

  • mély alvás
  • nehéz ébreszthetőség
  • öntudatlanság
  • eszméletlenség
  • felületes, zavart légzés
  • tág pupillák
  • reflexkiesés

4. Asfixiás fázis (3,50-4 ezrelék véralkohol)

  • sokk (vérnyomásesés, pulzuskiesés)
  • hőszabályozás kiesése
  • légzésbénulás....

Tippek az alkohol fogyasztásához:

  • Mindig étkezzünk kiadósan mielőtt nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztására vállakozunk!
  • Vigyázzunk a szívószállal! Ha ugyanis efféle segédeszközöket használunk, akár már egyetlen pohár sör padlóra küldhet minket!
  • Óvatosan a pezsgővel! Bár a szilveszteri buliban és a koccintásnál elengedhetetlen kellék, mégis roppant rafinált ital, hiszen lassan szívódik fel, sokáig nem érezteti a hatását, utána azonban előfordulhat, hogy 2-3 nap is eltelik mire az ember feje teljesen kitisztul.
  • Ha esetleg valaki a buborékoktól óckodna, nyugodtan kikeverheti azokat kiskanállal, de egy szem szőlő a pohár alján is garantált és tökéletes megoldást nyújt.
  • Bizonyára mindenki ismeri az alapszabályt: Sörre bor, mindenkor, Borra sör meggyötör! Tehát az ősi szellemiség jegyében tartsuk a sorrendet!
  • Vigyázzunk az italok keverésével és bizonyos szeszek egymás utáni fogyasztásával, ugyanis a népi hiedelem szerint ez a másnaposság legbiztosabb forrása!
  • Koktélokat (na meg persze a VBK-t) csak csínyján fogyasszunk, ugyanis meglepő eredmény lehet, de a legnagyobb "mámort" ezek okozhatják, hiszen finomak, gusztusosak, itatják magukat, s mivel nem érzékelhető bennük az alkohol, így az ebből elfogyasztott mennyiség sem...cudar véget érhet az italozás!
  • Szorongásos, illetve stresszes állapotban, vagy kimerültség esetén másképp hathat az alkohol, ilyenkor ugyanis még a legnagyobb ivót is ledöntheti a lábáról akár egyetlen pohár bor. Előfordulhat azonban az is, hogy csak a hatás változik, s a kívánt felszabadultság és öröm érzete helyett csak az aktuális (szorongó, levert) hangulatot erősiti fel a szesz.
  • Bizonyos szárazabb boroknak igen magas a csersav tartalma, ezért azoknak, akik hajlamosak a gyomorégésre, javasolt ezen italok kerülése!
  • Mielőtt italozni kezdenénk mindig vegyük figyelembe, hogy milyen gyógyszereket, készítményeket jutattunk előtte szervezetünkbe, ugyanis egyes szerek az alkohollal együtt komoly problémát, mellékhatást is okozhatnak!
  • Alkohol fogyasztása után ne üljünk a volánhoz!
  • Alkoholizálás közben érdemes rengeteg vizet fogyasztani, mivel a szesz lebomlásakor elvonja sejtjeinktől az éltető folyadékot, annak pótlása elengedhetetlen, s elkerülhetővé teszi a következő napi rosszullétet!

Macskajaj:

  Bizonyára mindenki találkozott már életében legalább egyszer ezzel a felettébb kellemetlen állapottal. Jellegzetes tünetegyüttese: fejfájás, émelygés, levertség, szédülés, fáradtság, szájszárazság, rossz közérzet...
   Sajnos a tudomány mai állása szerint az alkohol lebontását és a kijózanodást nem lehet serkenteni, de azért akad néhány bevett módszer, mely megkönnyebbülést hozhat, s enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

  1. A kávé: ébren tart, növeli az élénkséget, javítja a közérzetet
  2. A zuhanyzás: felélénkít, javítja a vérkeringést és a közérzetet...javasolt a hideg-meleg vizes, hőmérsékleti ingadozáson alapuló élénkítő fürdés
  3. A kiadós reggeli: a szénhidrát bevitele segíti az alkohol bomlását, s bár nehéz hozzákezdeni, teli gyomorral azonban az ember másképp látja a világot
  4. A savanyú: bár pontos magyarázat nincs, a miérttel kapcsolatban a tény az, hogy segít...lehet szó citromos vízről, savanyú káposztáról esetleg a jól ismert korhelylevesről
  5. Az aspirin: bár természetesnek nem nevezhető, csökkenti a fejfájást
  6. Friss levegő: élénkít, javítja a közérzetet...egy séta a friss levegőn kitisztítja a fejet, meghozza az életkedvet, s üde levegővel tölti a szervezetet
  7. A víz: minden mennyiségben...dehidratál, életenergiával tölt fel, megszünteti a kellemetlen tüneteket, a szájszárazságot, s véd a kiszáradástól
  8. A kutyaharapást szőrével effektus: bár mi még  nem mertük kipróbálni, egyesek esküsznek erre a módszerre...állítólag, mindent, amit előző nap ittál kis mennyiségben összemixelve kell elfogyasztani, vagy a másnapot egy jó kis hideg sörrel indítani!

  Reméljük az olvasottak alapján, kellemes tapasztalatokkal és tudással gyarapodván mindenki ésszerűen kezd a dorbézoláshoz, s a tippeket megfogadván a durva lerészegedés, és a macskajaj kellemetlensége már csak a múlté.




2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.