BLUSH.hu Főoldal

Brit-Pop divat

|
Idén télen hódítanak a vintage stílusú ruhák, melyek alól a hatvanas évek legendás darabjai sem kivételek! Az régi-új divatirányzathoz a 60-as évek Londonjának brit-pop kultúrája nyújtotta az ihletet.


   A brit-pop stílus egy igazi hibridnek tekinthető, ugyanis számos teljesen eltérő divatirányzatot és kultúrát ötvöz egyetlen trendben. Megtalálható benne a hippikre jellemző lazaság és lezserség, az angol vidéki funkcionalitás, a viktoriánus elegancia, a fiatalos bohóság, és a dívás csillogás egyaránt. 
  A színvilágot tekintve igen széles spektrumon mozoghatunk, hiszen akár szürkés-barnás árnyalatokat szeretjük, akár az egészen rikító színeket kedveljük, vagy az óvatos középutat...megtalálhatjuk a magunk elegánsabb, vagy éppen bohém stílusát. A lényeg az összhatás, mely egyszerre figyelemfelkeltő és különlegesés egyszerre hétköznapian modern.
   Az anyagvilág is az ellentétek jegyében kínálja magát, s igen praktikus télhez igazodó darabokat is felvonultat, mint például a kötött moher, a gyapjú a bőr és a tweed, melyek egyaránt hatalmas szolgálatot tehetnek a téli zimankóban. Megtalálható azonban a selyem és a bársony is, melyek az ünnepi események alkalmával tesznek jó szolgálatot!

A kabátok:

  A fazon: lehet egészen rövid dzseki, vagy elegáns blézer, esetleg térdig érő kabát, melynél nem is annyira a fő szabásvonalnál, inkább a részletekben rejlenek a különlegességek. A hatalmas gombok, a hímzett virágminta, a gallér hiánya, a rojtos szegélyek és a kétsoros gombolás egyaránt érdekessé teheti a legegyszerűbb darabokat is, hát még azt, amelyeket anyáink szekrényének mélyéről halászunk elő. A kabát anyaga: lehet hasított bőr, vagy bőr, tweed vagy esetleg gyapjú.

1. Antik Batik hasítottbőr kabát virághímzéssel, 2. Burberry Prorsum bőrkabát, 3. Mexx kockás kabát szőrmegallérral, 4. Anna Sui tweed blézer, 5. Mango kockás, gyapjúkabát, 6. Anna Sui hosszú kabát

A ruha:

   Hatalmas divat ez a biba-stílusú ruha, mely ötvözete az öregedő zongoratanárnők ruhájának, a hippi zsákruhának és a takarítónők szerelésének, mely bár első olvasatra bizonyára nem tűnik túl bíztatónak, ellenben mégis számos előnnyel kecsegtet. Ez a darab ugyanis mindenkinek jól áll, alacsonyaknak (még véletlenül sem magasszárú, lapostalpú csizmával) magasaknak, vékonyaknak, és teltebbeknek.
Hála a mell alatti varrásnak, a kisebb keblűek optikailag nagyobbnak, a teltebb idomúak viszont a ruha ormótlanságából adódóan jelentéktelenebbnek tűnnek. Kedvező a fazon továbbá nagyobb pocak vagy fenék esetén is, de bátran hordhatják a fiús csípővel, vagy lapos fenékkel rendelkezők is, hiszen a ruha tömege alatt, ki tudja mi található?

1. See by Chloé, 2. bársony Christian Lacroix, 3. mozaikmintás Anna Sui, 4. selyem Thakoon, 5. elegáns Anna Sui, 6. Diane von Furstenberg növényi motívumokkal

Felülre:

  Tökéletes választás lehet a réteges öltözködés, mely bár első sorban a téli hideg elleni védelmi funkciót is elláthatja, amellett azonban teret enged a különféle stílusok, színek és anyagok harmóniájának megteremtésére. Remek választás lehet továbbá az előzőekben megismert ruha rövid változata, mely farmerral kombinálba igazán lezser viselet. További sikerdarabok: a viktoriánus selyemblúz, magas állógallérral, esetleg nyaknál megköthető hatalmas mosnival (mely egyébként is az idei év slágere) vagy a szőrme (műszörme) bohém mellény.

1. Moschino top selyem mosnival, 2. Matthew Williamson szőrme mellény sállal, 3. Moschino kardigán, 4. Christian Lacroix selyemblúz és blézer, 5. See by Chloe ing, 6. Anna Sui selyeming

Alulra:

  A vidéki angolszász hagyományokból, és az Angliai hidegből merítvén javasolt a tweed vagy gyapjú nadrág, minden esetben elegáns kockás mintával, s vasalt élekkel, berakásokkal. A nadrág lehet egyenes, vagy trapéz fazonú, a szoknya pedig A-vonalú, vagy erősen bővülő. Amennyiben nem nyerte el tetszésünket az egyszerű kockás mintázat és durva szövésű anyag, még mindig próbálkozhatunk selyemből készült rakott szoknyával, vagy térdig érő dívás bársonynadrággal, melyek magasszárú csizmával igazán elegánsan mutatnak, s figyelemfelkeltő városi csillogást kölcsönöznek a munkás mindennapokban és az elegáns alaklmakkor egyaránt.

1. Moschino rakottszoknya, 2. Anna Sui bársonynadrág, 3. Chloé selyem szoknya, 4. Burberry Prorsum szoknya szaténból, 5. Mango nadrág négyzethálókkal, 6. Burberry Prorsum skótszoknya

A táska:

   Minél nagyobb, vagy minél csillogóbb annál jobb. Itt nem igazán érvényesül a kevesebb több elve, sőt a táskának a 60-as évek brit-pop stílusában szinte kötelezően hangsúlyosnak kell lennie. Lehet bár nyeregalakú, vagy retró jellegű bowling táska a lényeg az egyediség. Az erősen hímzett, skótkockás vagy tweed, esetleg western-hippis rojtokkal ellátott táska egyaránt menő lehet, s a legegyszerűbb ruhát is azonnal érdekessé és különlegessé teheti.

1. Chloé nyereg alakú táska pánttal, 2. Luella hippitáska, 3. Fendi hímzett, bársony kézitáska, 4. aranyozott Mango táska, 5. Miu Miu tweed utazótáska, 6. Chloé tarisznya, 7. Burberry Prorsum skótkockás válltáska, 8. DSquareD tweed utazótáska

A lábbeli:

  A téli zimankóra való tekintettel mi főként csizmákat javasolnánk, azonban a kevésbé fázósak választhatnak klumpát, vagy estleg kerek orró körömcipőt is. A lényeg a magas vagy közepesen magas, stabil sarok, mely hordhatóvá és praktikussá teszi a tűsarkú és hegyes orrú csizmák divatjához képest kissé ormótlan trendet. Legyen szó azonban nappabőr, szatén kígyóbőr, vagy műbőr kreációról az elegancia elengedhetetlen, a színekről nem is beszélve, melyek kettőse lehetővé teszi, hogy bárki, bármilyen alkalommal büszkén viselhesse a stílus jellegzetes darabjait.

1. Burberry Prorsum fűzős csizma, 2. Mango kerekorrú, 3. Marc Jacobs aranyozott gyűrt szárú, 4. Pedro garcia nappabőr csizma, 5. Chloé hippi stílusú, 6. Christian Lacroix kígyóbőr csizma, 7. Mango csizam, 8. Chloé szatén csizma

A kiegészítő:

  És végül, de nem utolsó sorban, az öltözködés császárnője, ami felteszi az i-re a pontot, ami megkoronázza a ruhát: a kiegészítő, mely elengedhetetlen és nélkülözhetetlen eleme a brit-pop kultúrát elevenítő trendnek. Színes selyemkendők, hatalmas napszemüvegek, hosszú láncok, bohém, kötött  sálak, csilingelő övek, bőr kesztyűk és horgolt harisnyák teszik teljessé azon vállalkozó szellemű divatőrültek ruhatárát, akik idén télen eme trendnek megfelelően szeretnének villogni.

1. Burberry Prorsum sál, 2. Lara Bohinc szemüveg, 3. Anna Sui fejkendő szemüveg és lánc, 4. Me and Ro csilingelő lánc, 5. Day Birger et Mikkelsen öv, 6. Anna Sui bőr autóskesztyű, 7. Alessandro dell'Acqua fémesen csillogó sál, 8. Anna Sui horgolt harisnya
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.