BLUSH.hu Főoldal

Otthonunk az ünnepek alatt

|
Kifejezetten strapás hónap a december! Vásárlás, főzés-sütés, na meg a család! Nem csak nekünk macerás azonban, hiszen otthonunknak az adventi időszak alatt, karácsonykor, majd szilveszterkor újra és újra meg kell újulnia!


Az első próbatétel:

  December elejével kezdődnek el otthonunk megpróbáltatásai is, hiszen míg addig még takarítani sem akaródzott senkinek, egyszer csak azon kapja magát, hogy ünnepi díszben pompázik: ajtódíszek, gyertyák, mécsesek, adventi naptárak, meg persze a koszorú. Majd megérkezik a várva várt 6-a, s vele együtt a mikulás "a rénszarvasok vontatta szánnal" a csomagokkal, zoknikkal, tiszta? kiscsizmákkal az ablakban! Nahát itt kezdődnek el a problémák és a megpróbáltatások, azonban ez még megközelítőleg sem az a pont, ahol be is fejeződnének, sőt a felfordulás java még hátra van!

A második próbatétel:

  Az adventi időszak, folyamatos jövés-menés, sütés-főzés, gyertyázgatás (szerencsés esetben kordában tartható a tűz..) Gondoljunk csak bele! Kis lakásunk azt sem tudja hova kapja a fejét, hiszen míg az év többi hónapján a család szinte nem is tartózkodik otthon (például nyáron, mikor akár több hónapig is magányosan hagyjuk), most ismeretlen nagybácsik, nagynénik szomszédok, vidéki rokonok, rég eltűnt barátok tisztelik meg köreit az ünnepre való tekintettel. S a hadjárat nem csillapodik, sőt a meleg fészek december közepére kezdheti magát úgy érezni, mint lecsúszott rokona: az átjáróház! Nagyon fontos, hogy mindenképpen próbáljunk megtartani valamit a hagyományos közegből, hogy csökkentsük otthonunk megpróbáltatásait a szokatlan, zavaros és felbolydult időszak alatt, azonban ha például a hagyományos aroma vagy akár-fényterápiát alkalmazzuk, azzal is megnyugtathatjuk lakunk pattanásig feszülő idegeit!

A harmadik próbatétel:

   A karácsony, s az azt követő időszak szilveszterig (mert az lesz majd a negyedik és egyben utolsó próbatétel). A nehezén azonban még mindig nincs túl a kis házikó, kivéve ha igazán szerencsés és lakói a békés és zárt körű, családi karácsony eltántoríthatatlan hívei. Természetesen nem ez a jellemző, sőt ilyenkor még az eddiginél is nagyobb rokon és ismerős had várható, s a szokásos kora esti lámpaoltás helyett késő estig tartó dorbézolásokra, rokonokkal zsúfolt vendégszobákra, szicíliai hangzavarra és megállás nélkül újra ás újra felcsendülő "Mennyből az angyal!"-ra is fel kell készíteni otthonunkat, ha azt szeretnénk, hogy ép lélekkel vészelje át ezt a fordulatos, kavargó és idegtépő időszakot!

A negyedik próbatétel:

   A szilveszteri buli...Természetesen sokan belátják, hogy még egy türelmes hon sem bírhat ki mindent és mindenkit, éppen ezért megkímélik a további terrortól, s inkább az ismerősök otthonát nyúzzák tovább, vagy esetleg elutaznak valahova jó messzire, ahol meleg van, szemtelenül kék a tenger és zöld a fű, megnyugvást hozván ezzel házuk és természetesen önmaguk számára egyaránt.
  Ha azonban a lakók nem ennyire belátók, s úgy döntenek még egy bőrt lehúznak az én házam az én váram szlogen jegyében, akkor jön csak az igazi megpróbáltatás! Diszkófény, lampionok, petárdák, konfetti a földön, sör a falon, bömbölő hi-fi, háborgó szomszédok (és gyomrok), virslimaradványok, pezsgős dugók s megfáradt "táncosok" mindenütt. Január 1-jén reggel (vagy inkább dél után) mintha nagyobb vihar tombolt volna a nappaliban (na meg a fürdőben), nem hisz az ember lánya a szemének! Sebaj! Még jó, hogy a segítőkész barátok még mindig itt fekszenek...Nahát, hirtelen mintha a föld nyelte volna el őket! Hihetetlen! Most aztán saját vermünkbe estünk (na meg kétségbe), hiszen nekikezdhetünk a kb. 1 hétig tartó takarításnak. Január 6-ára mire végzünk az otthon kipofozásával, már el is tehetjük (vagy kidobhatjuk) a karácsonyra emlékeztető díszeket, na meg persze a fát, s nekikezdhetünk egy hosszabb regenerációs folyamatnak, hogy a lakunk lelkén keletkezett sérüléseket begyógyíthassuk, s visszatérjünk a normál kerékvágásba. Hiába ilyen ez a december!

Megjegyzés: Természetsen mivel minden otthon más és más, másképp reagálhatnak az adott helyzetekben, éppen ezért az is előfordulhat, hogy izgága lakunk kifejezetten örül a sok embernek és a nyüzsgésnek...Persze nem ez a bevett magatartásforma, de különcök mindig akadhatnak!


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.