BLUSH.hu Főoldal

Forró kikapcsolódás a szaunában

|
Finnországban szinte kötelező a szaunázás, szinte alig találni olyan házat, amelyben ne lenne legalább egy hőkamra. A szaunázás azonban több mint egyszerű kikapcsolódás; felfrissít, méregtelenít, és erőt ad a szürke hétköznapokban.


  Bár napjainkban a finnek remek találmányaként tartják számon, kezdetleges formája már Közép-Amerikában is jelen volt. Később, a VI. századi Japán rituális ceremóniáinak volt eszköze, s ezután fokozatosan Európába is átterjedt a szauna használat. Finnországban a mindennapok szerves részévé vált; korábban a nők itt hozták világra gyermeküket, s a menyasszony is itt ünnepelte utolsó szabad estéjét.

Szauna és egészség

  A szauna nem csak az egészség megőrzésében, de a betegségek gyógyításában is fontos szerepet játszik. Hatását tekintve leginkább a meleg gőzfürdőhöz hasonlítható. Az emberi szervezet a meleg hatására verejtékezni kezd, s ezzel együtt a méreg- és salakanyagok is távoznak a szervezetből. Az anyagcsere folyamatok gyorsasága és a vérkeringés fokozódik, hiszen a külső meleg egyfajta mesterséges lázként hat a testre. A fokozott vérkeringésnek köszönhetően a szervezet minden egyes része több oxigénhez jut, így könnyebben ellazul, s regenerálódik.

  Rendszeres szaunázás esetén testünk teljes változáson megy keresztül, megszokja a klímaváltozást, illetve alkalmazkodik a külső körülményekhez. Szaunázás során fokozódik a verejtékezés, s ezáltal a szervezet sok ásványi anyagot veszít. Eleinte ez ásványvízzel pótolható, később azonban a test hozzászokik a megváltozott körülményekhez, s jóval kevesebb létfontosságú anyag távozik el a verejtékezés során.

  A szauna klímája nemcsak a méregtelenítésben játszik fontos szerepet. Klímája kitűnően alkalmas a légúti betegségek kezelésére, főként ha erre a célra megfelelő illóolajjal is kiegészítik a terápiát. A légutakon kívül az izomzattal is csodát művel; a leragadt izmokat, s az izomcsomókat is könnyebb megszüntetni, ha szaunázás után alkalmazzák a megfelelő masszázst.

  A finneknél gyakran a hideg-meleg ellentétét is kihasználják az immunrendszer erősítésére, s a vérkeringés fokozására. Szaunázás előtt hidegzuhanyt vesznek, ezután egy ideig a forró szaunában pihennek, majd meghemperegnek a fagyos hóban, s újra szaunáznak. Ez a folyamat a testet és lelket egyaránt karban tartja, de kezdőknek természetesen nem ajánlott.

A szaunázás folyamata

  Bár kezdetben mindenki lelkes, sokan csalódnak, mert előre szinte lehetetlen felmérni ki mennyire bírja a bent uralkodó hőséget. A szaunák többsége több lépcsőfokból áll. Kezdőknek ajánlott a legalsót választani, ahol kevésbé tombol a hőség. A benntartózkodás idejét is fokozatosan kell emelni, hiszen a szervezetnek hozzá kell szoknia a megváltozott körülményekhez.

  A szaunázás nagyszerű kikapcsolódást jelent, főként a hidegebb napokon, azonban mint minden, a szervezetet megterhelő körülmény, a hőség is veszélyt jelenthet. Szív- és érrendszeri problémákkal küzdők, valamint vesebetegek számára nem ajánlott a szaunázás, s gyermekeket sem tanácsos hat éves korig hasonló körülményeknek kitenni. Kezdetben tíz percnél tovább nem ajánlott bent tartózkodni, ez az idő azonban fokozatosan növelhető.
Finnországban gyakran megszakítják a szaunázást egy-egy hideg zuhany erejéig. A hideg-meleg váltakozása valóban erősíti a testet, ez azonban csak gyakorlott szaunázók számára ajánlott.

  Akárcsak láz esetén, a külső hő hatására a szaunában is gyorsabbá válnak a test folyamatai, mely nagyobb oxigénszükséglethez vezet. A melegben gyakrabban kell levegőt venni, mely edzésben tartja a testet. Emiatt azonban nem szabad egy kiadós ebéd, vagy alkoholfogyasztás után szaunába menni, ez ugyanis túlterheli a szervezetet, s akár életveszélyes is lehet.

Tippek a helyes szauna használathoz:

  •  Soha nem szabad alkoholfogyasztás, vagy közvetlenül étkezés után szaunázni, ez ugyanis túlzottan megterheli a szervezetet, s rosszulléthez vezethet!
  • Nyilvános szaunában érdemes papucsot és törölközőt használni, így elkerülhetők a kellemetlenségek!
  •  Érdemes minden ékszert (legalábbis fém ékszereket) levenni, hiszen a nagy hőségben átmelegedhetnek, s akár égési sérülést is okozhatnak a bőrfelületen!
  • A szaunázást megelőző zuhanyzás segít eltávolítani a bőr felszínén lerakódott szennyeződést, s könnyebbé válik a méregtelenítés!
  • Szaunázók számára nem igazán ajánlott a barnító krémek hsználata,  ugyanis ezek egy része szaunázás során szinte leolvad a bőrről!
  • A szaunában mindig tartsuk be az aktuális etikettet, s az adott helyen érvényben lévő íratlan szabály szerint viseljünk fürdőruhát, vagy csak törölközőt, esetleg azt sem!
  • Kezdetben maximum 10 perces szaunázás ajánlott, azonban mindenkinek más és más az egyéni tűrőképessége. A cél nem a túlélés, hanem a gyógyulás és a kikapcsolódás, így ha kezd túl meleg lenni, érdemes inkább elhagyni a szaunát! (Javasolt ez akkor is, ha a bőr alatti erek elkezdenek márvány-sezrűen kirajzolódni!
  • Ha mások nem ellenzik használhatunk illóolajakat is, így kötvén össze a szauna és az aromaterápia gyógyító hatásait!
  • Szaunázás közben használhatunk luffa, vagy háncs szivacsot, illetve kesztyűt, melyek a méreganyagok mellett az elhalt hámsejteket is eltávolítják a bőr felszínéről, s tovább javítják a vérkeringést!
  • Szaunázás után, mindig pótoljuk az ásványi anyag-és folyadékveszteséget!

  Szaunázást követően érdemes negyed órát relaxálással, pihenéssel tölteni, így a szervezetnek marad ideje a regenerálódásra. Kellő önkritika és megfelelő odafigyelés mellett a szauna nem egyszerű kikapcsolódás, de test és lélek gyógyíre is lehet.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.