BLUSH.hu Főoldal

Gyógyítás a fény erejével

|
A napfény éltető ereje fontos szerepet játszik az emberi szervezet folyamatainak irányításában. Befolyásolja a bőr vitamintermelését, a pigmentfoltok kialakulását és alvási ciklusunkat is, sőt még hangulatunkra és vitalitásunkra is erősen rányomhatja bélyegét, ha sokáig nélkülöznünk kell.


  Nagyszüleink korában az emberek még több időt töltöttek a szabadban, a gyógyító nap fényében. Napjainkban azonban a társadalom aktívan dolgozó rétegének legnagyobb rész a négy fal között tölti napjai nagy részét, ráadásul az ózonlyuk kialakulása miatt veszélyessé vált az erős napfény. Mindennek ellenére ehhez az életmódváltozáshoz igazodó tendenciát mutat a divat változása is. Régen, mikor még az emberek szinte minden idejüket a szabadban töltötték, és a hosszú és fárasztó munka alatt bőrük barnára sült, arisztokrata körökben nem jöhetett más szóba csakis a makulátlanul fehér bőr, mely hangsúlyozta az illető személy vagyonosságát. Mára azonban változott a trend, hiszen a munkások gyárakba, irodákba, többnyire belső munkára kényszerültek, ahol igen kevés esélyük adódik bőrük süttetésére. Csupán egy igazán gazdag és tehetős réteg engedheti meg magának, hogy akár a tél közepén elutazzon a világ másik végére, lehetőséget adván bőrének a barnulásra. S persze a divat azonnal idomul a gazdagok és szépek (és barnák) világához, éppen ezért járnak manapság olyan sokan barnulni különböző kabinokba, hogy ezzel keltsék egy hosszú kubai vakáció látszatát.

  Egy másik bizonyított elmélet alapján télen az állandó borús és hideg idő, na meg a túlságosan is rövid nappalok miatt egyébként is fokozottabban igényeljük a melegséget sugárzó fényt. A szürke, hideg hétköznapok akár téli depresszióhoz is vezethetnek, mely nemcsak rosszkedvet okoz, de a teljesítőképességet is csökkenti. S ha a téli letargián mégis túlesik valaki, újabb problémával kell megküzdenie: a tavaszi fáradtsággal, mely sajnos még mindig a téli fénytelenség, tompaság és rosszkedv utóhatása.

  Ezen a bajokon pedig sajnos nem sokat segít a legtöbb iskolában, s munkahelyen megtalálható neoncsövek fehér fénye. A fehér fény ugyanis a legkevésbé sem hasonlít a természetes napfényre, s hosszú távon akár káros hatású is lehet. Azonban aggodalomra semmi ok, hiszen a NASA tudósai már mintegy húsz éve előállítottak egy olyan fényforrást, mely 95 százalékban megfelel a természetes fénynek. A kísérletek bebizonyították, hogy a mesterséges napfény fokozza a koncentrálóképességet, s egyes bőrproblémák kezelésére is alkalmas, így e fényforrás bevezetésével talán megszűnhetne a téli depresszió és levertség is.

Gyógyító fény

  Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szomorú és megdöbbentő eredménye szerint: az emberek többsége életének kilencven (90) százalékát négy fal között éli le- otthon, bevásárlóközpontokban, iskolában, s a munkahelyén. A napfény hiánya nemcsak stresszt okoz, de hosszú távon az állandó bezártság egészségügyi problémákhoz vezethet. Szervezetünk érzékenyen reagál a fényre és a sötétségre. A nyári hónapokban a napsütéses órák száma háromszor annyi, mint télen. Sötétben pedig a test egy melatonin nevű hormont termel, mely levertséget, álmosságot okozhat. Télen, napfény hiányában növekszik a melatonin termelés, így egész nap fáradtnak, álmosnak érezhetjük magunkat.

  Éppen ezért napjainkban számtalan betegség kezelésére alkalmazzák a fényterápiát. A korábbi módszerekkel szemben veszélytelen, és várandósság idején, illetve gyermekkorban is alkalmazható. Míg korábban a csecsemőkori bilirubin okozta sárgaságot nem egyszer veszélyes vérátömlesztéssel kezelték, addig ma egy egyszerű kék fénnyel is orvosolható a probléma. Talán ezen alkalmazások sikeressége miatt mára már egyre többen ébrednek rá a természetes módszereket alkalmazó terápiák előnyeire. A kemikáliák alkalmazása, a nyugati orvostudomány eszközei nem egyszer mellékhatásokkal járnak, míg természetes gyógymódok esetén ez a lehetőség szinte teljesen kizárható.

Színek és gyógyhatásaik a fényterápiában

  A fényterápia sokban hasonlít a már jól ismert, ősidők óta alkalmazott színterápiához. Nem csak a melatonin termelését csökkenti, de különböző színekkel történő kiegészítése egy-egy egészségügyi probléma orvoslására is alkalmas. A színterápia az otthoni használatra is alkalmas Bioptron lámpák elterjedésével egyre népszerűbbé vált. A természetes gyógymódok képviselője, s otthon is teljes biztonsággal, mellékhatásoktól mentesen alkalmazható.

Lila: Mind közül a lila szín rendelkezik a legnagyobb energiával. A gyógyászatban fizikai és szellemi erősítésre használják.
Vörös: A vörös fény fokozza a szívverést, javítja a vérkeringést, a vashiány és vérszegénység kezelésére ideális.
Narancssárga: Nem csak a reumatikus problémákon segít, de a bőrproblémákat, pajzsmirigy- és hormonzavarokat is gyógyítja.
Citromsárga: A sárga szín áll legközelebb a valódi napfényhez. Nemcsak a kedélyállapotot javítja, de émelygés, emésztési problémák estén és segítséget nyújt.
Zöld: A zöld a szív és a tüdő színe, ezért annak problémái esetén alkalmazható. Kimerültség ellen, a vérkeringés javítására is használható.
Kék: A kék szín békét és nyugalmat sugároz, ezért a stressz, a depresszió kezelésére is alkalmas, s emellett a torokproblémák és zúzódások okozta fájdalmat is enyhíti.2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.