BLUSH.hu Főoldal

Hajápolás- télen is

|
Régen azt mondták egy nő szépségét elsősorban az általa viselt hajkorona határozza meg. A jól ápolt haj szebbé tesz, s a különböző fazonok segítségével Te is rátalálhatsz önmagadra! Néhány apró trükk segítségével egész évben megőrizheted hajad szépségét.


  Rövid vagy hosszú, egyenes, vagy göndör; a haj mindenképpen a nő ékessége. Akárcsak a bőr, a haj is az emberi test fontos része, egy élő anyag mely megfelelő gondoskodást igényel, hogy az év minden szakában fényes és jól ápolt legyen.

Amit a hajról tudni kell(ene)

  Teljes hajkoronánk mintegy 90-200 ezer hajszálból áll. A fejbőrön már hat hetes magzati korban megjelennek az első hajszálak, melyek születésünktől fogva növekednek, s felveszik végleges színüket, formájukat. A haj két alkotóeleme a gyökér, illetve a belőle növekedő hajszál. A gyökeret körülvevő hajhagyma közepén található sejtek hozzák létre a hajszálat. Ennek helyes működéséhez rengeteg tápanyagra van szükség, így a vitaminok, ásványi anyagok a haj növekedésében is kiemelt szerepet játszanak.
Több hajtípust különböztethetünk meg. Népcsoportok szerint az ázsiai hajtípus sötét színű, vastag, az afrikai göndör, vastag szálú és sötét színű, a kaukázusi hajtípus pedig általában vékony és számtalan színvariációban (szőke, vörös, stb.) látható. A vörös hajkoronával rendelkező hölgyek általában kevesebb hajszállal rendelkeznek, ez azonban nem szemmel látható, hiszen a hajszálak vastagabbak, mint más hajszín esetén.

A haj növekedése

  Előfordulhat, hogy akár egy évig is növesztjük hajunkat, mégsem látszódik különbség, mert a hajvégek töredezettek, így amennyi új haj születik, ugyanannyi el is tűnik a töredezettség miatt. A hajnövesztés egyik legfontosabb lépése a hajvégek balzsammal, pakolással történő ápolása, illetve a töredezett hajvégek eltávolítása. Emellett számtalan környezeti tényező befolyásolhatja a haj növekedését. Akárcsak az anyagcsere folyamatokhoz, a körmök növekedéséhez, a haj megnövesztéséhez is szükséges az egészséges szervezet.
A stressz, a hormonális zavarok, illetve más tényezők is fontos szerepet játszanak a haj növekedésében. A hajhullás, és a fejbőr korpásodása nem kizárólag a fejbőr problémáira utalhatnak. Hajhullás az állandó stressznek köszönhetően is kialakulhat. Hajkoronánk mintegy 90 százaléka állandó növésben van. A haj évente nagyjából 15 cm-t nőhet. Egy-egy hajszál nagyjából hét évet él, majd magától kihullik, s új növekszik a helyén.

A haj szépségének megőrzése

  Hajunk szépségének megőrzése rengeteg odafigyelést igényel. A mindennapi környezeti hatások könnyen töredezetté, élettelenné tehetik a hajat, és ezt nem egyszer megelőzhetnénk. A hajszárító, a samponok tömény használata, sőt, a túlzásba vitt hajápolás is károsíthatja hajkoronánkat.
Néhány tipp a haj szépségének megőrzéséhez:

  • A hosszú hajszálak végeire már nem jut el a fejbőr faggyúmirigyei által termelt védőanyag, így kiszárad, töredezetté válik. Hajvég ápoló balzsam használatával megelőzhető a hajvégek kiszáradása.
  • A rendszeres hajszárítás nem javasolt. A forró levegő szárítja a hajszálakat, helyette langyos fokozatot válasszunk!
  • A samponok nem csak természetes anyagokat tartalmaznak, ezért csak vízzel hígítva helyezzük a hajra.
    Fontos a vitaminban gazdag étrend, és a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás.
  • Ha lehet, érdemes elkerülni a hajfestést és a dauerolást, ezek ugyanis erősen károsítják a hajat. Bár egyre modernebb, kímélő készítményekkel találkozhatunk, mégis a legbiztosabb, ha kerüljük a hasonló anyagokat.

  A közvetlenül a hajjal, fejbőrrel érintkező készítményeket mindig alaposan válasszuk meg. Ezen kívül a napfény, a levegőben található szmog, sőt, a szolárium is károsíthatja a hajszálakat.
A téli időszakban szervezetünk több vitamint igényel, melyet általában a test védelmére fordít, így nem elegendő vitamin- és ásványi anyag bevitel esetén hajunk fénytelenné, töredezetté válhat. A cink hiánya pedig akár hajhulláshoz is vezethet. A téli időszakban fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és tengeri halat, melyek szervezetünk épségén kívül hajunk szépségét is megőrzik.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.