BLUSH.hu Főoldal

Az E-számok titkai

|
Szinte mindenki olvasta már életében legalább egyszer az élelmiszerek csomagolásán található összetevők listáját, s így találkozott a rejtélyes E-számokkal. De vajon mit jelentenek a titokzatos kódok, és ártalmasak lehetnek-e az emberi szervezetre?


Az E-számok rendszerét a hatvanas években hozták létre, az egyes adalékanyagok könnyebb azonosítására. Mivel az élelmiszerek csomagolásán kötelező az összetétel feltüntetése, szükségessé vált egy rövidebb, kódszerű elnevezés. A rövidítés leegyszerűsítette a bonyolult kémiai megnevezéseket, s egyszerűbbé tette az élelmiszerekben található kiegészítő anyagok csoportosítását. Az E-számmal jelölt adalékanyagok több csoportba sorolhatók; ide tartoznak:

Antioxidánsok (E200-E299): meghosszabbítják az élelmiszer szavatossági idejét, csökkentik az avasodás, megbarnulás esélyét.

Csomósodásgátlók (E500-E599): gátolják az élelmiszer vízfelvételét, meggátolják az élelmiszer egyes részeinek összetapadását.

Édesítőszerek (E900-E999): elsősorban a diabetikus élelmiszerek tartalmazzák, a cukor édesítőszerrel történő helyettesítésével az élelmiszer diétázók számára is fogyaszthatóvá válik.

Egyéb kiegészítők (E900-E999): minden más, a termék szavatosságát, minőségét garantáló adalékanyag.

Emulgeáló anyagok (E400-E499): biztosítják az élelmiszer megfelelő állagát.

Fényezőanyagok (E500-E599): a fényezőanyagok az élelmiszer külső felének bevonatát adják, fényes külsőt biztosítanak.

Íz fokozók (E600-E699): az élelmiszerek meglévő ízét tartósítják, s a kevésbé jó minőségű termékek ízvilágát aromákkal vegyítve javítják.

Savasság szabályozók (E200-E299): lehetővé teszik az élelmiszer savanyúságának pontos beállítását, szabályozását.

Sűrítőanyagok (E400-E499): az élelmiszer optimális állagának beállítására, sűrítésre alkalmas adalékanyagok.

Színezőanyagok (E100-E199): a színezékek lehetővé teszik a termék színének megőrzését vagy megváltoztatását. Legtöbbször természetes eredetű anyagok (pl. béta-karotin).

Tartósítószerek (E200-E299): a mikroorganizmusok okozta károsodást megakadályozva tartósítják az élelmiszert.

Zselésítő anyagok (E400-E499): az élelmiszerek sűrűsítésére alkalmas adalékanyagok csoportja.

  Az egyes csoportok tagjai segítenek az élelmiszerek tartósításában, a jobb ízhatás, vagy szebb külső megjelenés elérésében. Szinte évente napvilágra kerül egy újabb lista az élelmiszer adalékok rákkeltő, egészségkárosító hatásáról, azonban a rémhírekkel ellentétben nem minden adalékanyag okozhat egészségkárosodást. A kémiai úton előállított anyagok mellett olyan természetes kiegészítők is az E-számmal ellátott rendszerbe tartoznak, mint a C-vitamin, illetve a béta-karotin, melyek az egészség megőrzésében fontos szerepet játszanak. Sok esetben a gyorsételeket sorolják a legveszélyesebb kategóriába, pedig minőségtől és gyártótól függően akár egy májkrém, vagy egyszerű felvágott is több adalékanyagot tartalmazhat, mint a legtöbb gyorsétel.

Valóban károsak az adalékanyagok?

  Az E-számok okozta veszélyek leginkább azokat fenyegetik, akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Míg a kódok mögött rejtőző adalékanyagok súlyos allergiás tüneteket válthatnak ki az arra érzékeny fogyasztóknál, egy átlagos ember soha nem érzékeli hatását. A rémhírek elterjedését követően az élelmiszerek kiegészítő anyagait mintegy méregként kezelték, pedig megfelelő mértékben fogyasztva szinte kizárt, hogy betegséget okozzanak. Sokkal gyakrabban hallható a szalmonella okozta ételmérgezés, mint valamely adalékanyag emberre gyakorolt káros hatása.
Az ételallergiában szenvedőknek azonban körültekintőbben kell megválasztani a fogyasztásra szánt, előre elkészített, vagy csomagolt élelmiszereket. Célszerű a megvásárolt friss élelmiszerekből házilag elkészíteni az ételeket, így elkerülhető az allergiát okozó adalékanyagok fogyasztása. Az élelmiszergyártók többsége kérésre tájékoztat az általa előállított termékek tartalmáról, illetve az élelmiszer felügyelő szervek is tájékoztatást adnak az egyes adalékanyagok jelentéséről, lehetséges mellékhatásairól.

  Mindent összevetve az élelmiszerekben található adalékanyagok csak ritka esetben okozhatnak komoly problémát. Az E-számmal rendelkező adalékanyag minden esetben megfelel a rá vonatkozó tisztasági előírásoknak. A változó vásárlói igénynek köszönhetően azonban egyre több bio termék, és tartósítószerek nélkül készült étel kerül a boltok polcaira.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.