BLUSH.hu Főoldal

Éltető vitaminok

|
Az ősz beköszöntével egyre inkább előtérbe kerülnek az egészség megőrzésére szolgáló készítmények. A vitaminok, melyek mindennapi életünkben fontos szerepet játszanak, kiemelt fontosságúak ebben az időszakban. Segítenek ugyanis az őszi betegségek; az influenza, a torokfájás megelőzésében, az immunrendszer erősítésében.


A vitaminok nélkülözhetetlen fontosságúak szervezetünk helyes működéséhez. Mindennapi életünk során számtalan negatív hatás éri szervezetünket, kezdve a stressztől egészen a környezetünkben található káros anyagokig. Az emberi szervezetben ennek hatására káros szabadgyökök képződnek, melyek számtalan betegséget idézhetnek elő. Maga az immunrendszer is képes ezek felismerésére, a megfelelő antioxidáns anyagok (pl. C és E-vitamin) hiányában nem képes a szabadgyökök elpusztítására.

A szükséges vitaminok bevitele

  Változatos, tudatos táplálkozás esetén könnyen pótolhatjuk az elveszett vitaminokat. A friss, vagy főtt étel formájában elkészített zöldségek és gyümölcsök segítséget nyújtanak ebben. Főként az őszi, átmeneti időszakban fontos az immunrendszer erősítése, így kivédhető a vírusok által okozott influenza. Fontos, hogy étrendünk legalább ötven százalékát a zöldségek és gyümölcsök alkossák.

  A napi szükséges vitaminadagot egy, a táplálkozáskutatók által meghatározott rövidítéssel jelölik (RDA). A legtöbb, boltokban és gyógyszertárakban kapható vitamin csomagolásán feltüntetik, hogy hány százalékban fedezi a napi szükségletet. Az RDA, vagyis a napi ajánlott vitaminmennyiség csupán tájékoztató jellegű, életmódtól, egészségi állapottól függően változhat a szervezet vitaminigénye. Főként helytelen életmód esetén javasolt a magasabb vitaminbevitel, elsősorban C- és E-vitaminokból.
 
A vitaminok két fő csoportja

Zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E- és K-vitamin

A szervezetben lassan szívódnak fel, s elraktározódnak, ezért nem szükséges napi szintű utánpótlásuk. Az elraktározódás miatt megfelelő táplálkozás esetén nem célszerű plusz készítményekkel történő utánpótlásuk, ez ugyanis akár mellékhatásokat is okozhat.

A vitamin
Fontos szerepet játszik a nyálkahártya helyes működésében, óvja a látást. Hiánya gyomor- és látásproblémákhoz vezethet, a nyálkahártyák kiszáradnak. Főként tejtermékekben, tojásban, sárgarépában és májban található meg. Ajánlott napi adagja 800-1300 ľg, életmódtól függően.

D vitamin
A D-vitamin a szervezet által, napfény hatására termelt vitamin. Fontos szerepet játszik a fog- és csontképződéshez nélkülözhetetlen kalcium felszívódásában. Hiányában előfordulhat a csontok, a fogazat fejlődési zavara. Ajánlott napi adagja 10 ľg, kiegyensúlyozott étrend, és elegendő napfény mellett azonban nincs szükség a D vitamin pótlására.

E vitamin
Antioxidáns hatású, elpusztítja a káros szabadgyököket, ezáltal segíti a helyes sejtműködést. Fontos szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, a betegségek kivédésében. Kiváló forrásai a gabonafélék, olajos magvak (pl. dió, napraforgómag). Hiányában izom- és idegrendszeri problémák jelentkezhetnek. Ajánlott napi adagja 8-10 mg, melyet célszerű a táplálkozás során a szervezetbe juttatni.

K vitamin
Elengedhetetlen a véralvadáshoz, hiányában vérzékenység, májfunkciós zavarok jelentkezhetnek. Főként a tej, máj és a zöld színű zöldségek (brokkoli, káposzta, saláta, spenót, stb.) tartalmazzák. Aánlott napi adagja 60-80 mikrogramm, életkortól függően.

Vízben oldódó vitaminok: B-vitaminok, C-vitamin, P-vitamin, Niacin, Folsav, Biotin, Pantoténsav

A szervezetben gyorsan felszívódnak, s hasonló ütemben ki is ürülnek, ezért naponta pótolni kell.

B vitaminok
A B1 vitamin segít a szénhidrátok anyagcseréjében, hiánya esetén étvágytalanság, ideggyengeség jelentkezhet. Megtalálható a májban, mogyoróban, hüvelyes zöldségekben. A B2 vitamin fontos szerepet játszik a méregtelenítésben. Hiányában gyomorproblémák jelentkezhetnek. Főként az olajos magvakban, tejben található meg. A B6 vitamin a szép bőrért valamint az idegrendszerért felelős, az őt követő B12 vitamin pedig a vörösvérsejtek képződését segíti. Fő forrásuk a máj és a szárnyasok.

C-vitamin
Egyik legfontosabb antioxidáns, immunerősítő vitaminunk. Fontos szerepet játszik a hormonháztartás helyes működésében. Hiánya fáradtságot, az immunrendszer gyengülését okozhatja. Forrásai a citrusfélék, a paprika és a burgonya.

P vitamin
A C- és E vitaminokhoz hasonlóan antioxidáns hatású, gátolja az öregedés folyamatát. Leginkább a citrusfélékben, az áfonyában található meg.

Niacin
A szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréhez nélkülözhetetlen. Naponta mintegy 15 mg fogyasztása ajánlott. Hiánya megfelelő táplálkozás mellett nem alakulhat ki. A niacin a májban, tojásban zöldségfélékben egyaránt megtalálható .

Folsav
Megőrzi a gyomor- és bélrendszer épségét, segít a vérsejtek képződésében. A májban, zöldségfélékben is megtalálható. Különösen várandós nőknél játszik fontos szerepet; segíti a magzat fejlődését. Mintegy 0,2 mg a napi ajánlott bevitel.

Biotin
A fehérje-, szénhirdrát- és koleszterin anyagcserében játszik szerepet. A gabonafélék, dió, mogyoró nagyszerű biotin forrás. Mivel maga az emberi szervezet is termel biotint, hiányállapot nagyon ritkán fordulhat elő. Ajánlott napi adagja 1,5-2 mg.

  Az egyes vitaminokból életmódtól és számtalan külső hatástól függően nagyobb adagra lehet szükség. A stressz helyzet, aktív életmód, de a várandósság is nagyobb vitaminbevitelt tesz szükségessé. Az őszi időszakban célszerű több vitamindús ételt -főzelékeket, zöldségeket, gyümölcsöket- fogyasztani.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.