BLUSH.hu Főoldal

Életerőt adó ásványi anyagok

|
Bár a reklámok leginkább azt sugallják, a vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk helyes működéséhez, az ásványi anyagok legalább ilyen fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében. Olykor nem elegendő a mindennapi étkezéssel elfogyasztott ásványi anyag mennyiség, s a hiányt egyéb készítményekkel is pótolni kell.


  A különböző nyomelemek és ásványi anyagok nélkülözhetetlen szerepet játszanak az emberi szervezet bonyolult funkcióinak ellátásában. Mivel egyes vitaminokkal ellentétben az ásványi anyagokat nem képes a szervezet önmagának előállítani, ezért pótlásuk minden nap szükséges. Sok nyomelem a vitaminokhoz hasonló szerepet tölt be, s hiánya komoly problémák forrása lehet. A napi teendők során rengeteg vizet, s ezzel együtt ásványi anyagot veszít szervezetünk.

Ásványi anyagok utánpótlása

  Az anyagcsere folyamatok, a verejtékezés, sőt, még légzésünk során is rengeteg folyadék távozik szervezetünkből. Az elvesztett folyadékot (napi 2-3 litert) pótolni kell, s hogy szervezetünk ásványi anyag bevitele is megfelelő legyen, célszerű ásványvizet fogyasztani.
Az ásványvizek összetétele különböző, más-más arányban tartalmazzák az egyes nyomelemeket.  A létfontosságú anyagok túladagolása, vagy aránytalan fogyasztása legalább olyan veszélyes lehet, mint hiánya. Emiatt érdemes időnként váltogatni a fogyasztásra szánt ásványvíz típusát.

Ásványi anyagok típusai

  A testben jelenlévő ásványi anyagokat, mennyiségük alapján makro-és mikroelemeknek nevezzük. A test tömegének mintegy 0,005 százalékánál nagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagokat makroelemeknek, az ennél kisebb mennyiségben előforduló anyagokat mikroelemeknek nevezzük.

  • Mikroelemek

Vas
Főként nők esetében fontos ügyelni a megfelelő vas bevitelre. A menstruáció során rengeteg vas ürül ki a szervezetből, mely fáradtsághoz vezethet. A hemoglobin működéséhez elengedhetetlen, baromfihús, máj és spenót fogyasztásával is pótolható.

Réz
A vérképzéshez, a központi idegrendszer működéséhez szükséges anyag a hüvelyes zöldségekből, májból pótolható.

Szelén
A szelén antioxidáns anyag, mely gátolja a szervezetben lezajló káros folyamatokat. A máj, teljes kiőrlésű liszt, illetve a tengeri halak is tartalmazzák.

Cink
Rész vesz a szervezet fehérje- és zsír anyagcseréjében. Hiányában hasmenés, bőrproblémák jelentkezhetnek. A hús, illetve a máj is megfelelő mennyiségben tartalmazza.

Fluor
Elengedhetetlen a csontok, a fogazat kialakulásában. Számtalan étel alkotóeleme, emellett maga az ivóvíz is tartalmazza.

Króm
Segíti az inzulin hatását, emellett a szénhidrát-anyagcserében is részt vesz. Húsokban, májban, illetve a teljes kiőrlésű lisztben is megtalálható.

Mangán
Szénhidrát- és fehérje-anyagcsere folyamatokban vesz részt. A dió, mogyoró, illetve kisebb mennyiségben a tejtermékek is tartalmazzák.

Molibdén
Megtalálható a húsokban, zöldségekben. Csupán kis mennyiségben található meg az emberi szervezetben.

Jód
Fontos szerepet játszik az idegrendszer, illetve a pajzsmirigy helyes működésében. Megtalálható a legtöbb konyhasóban, illetve a tengeri élőlényekben (halak, kagylók).

  • Makroelemek

Klór
Utánpótlása általában nem szükséges, legnagyobb része egyszerű konyhasó fogyasztásával kerül a szervezetbe. A gyomorsav alkotórészeként fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban.

Foszfor
Az emberi szervezetnek nagyjából 620 mg foszforra van szüksége naponta. Mivel a foszfor majdnem minden élelmiszerben megtalálható, hiányállapota szinte soha nem fordul elő.

Kálium
Növények, zöldségek fogyasztásával könnyen pótolható hiánya. Hiánya szinte soha nem fordul elő, mivel kisebb-nagyobb arányban szinte minden élelmiszer tartalmazza. Az ideg- és izomműködésben elengedhetetlen szerepet játszik a kálium.

Kalcium
A csontok és fogak erősségének megőrzésében nélkülözhetetlen szerepe van. Megtalálható minden tejtermékben, s az olajos magvakban.

Magnézium
A fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében játszik fontos szerepet, emellett az ideg- és izomműködést is befolyásolja. A tejtermékek, halak, zöldségfélék fogyasztásával nagyszerűen pótolható.

Nátrium
A csontokban, kötőszövetekben megtalálható nátrium pótlása általában nem szükséges. A napi só bevitel elegendő a szervezet számára szükséges mennyiség fedezésére.

  Egyes ásványi anyagok utánpótlása megfelelő tápanyag bevitel esetén szükségtelen. Változatos táplálkozással kiküszöbölhető a fontos nyomelemek hiányának kialakulása. Nagyobb megterhelés esetén (kemény fizikai munka, aktív sportolás, várandósság) fokozottabban kell ügyelni a megfelelő mennyiségű ásványi anyag bevitelre.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.