BLUSH.hu Főoldal

Ételek és allergia

|
Bizonyos ételek szinte teljesen váratlanul allergiás reakciót válthatnak ki. Egy egyszerű bőrpíren keresztül egészen a komoly gyomorproblémákig. Az ételallergia veszélyesebb tünetei elkerülhetők, illetve kialakulását követően sem kezelhetetlenek.


  Az emberi immunrendszer olykor káros anyagnak véli az egyes tápanyagokat, melyek ellen a szervezetbe kerülésüket követően azonnal hadjáratot indít. Hisztamin szabadul fel, amely rosszullétet okoz. Több olyan étel is ismert, melyek sok esetben allergiát okozhatnak. Ezek körébe sorolható a tej, tojás, mogyoró, dió, málna és sok esetben a liszt is. Az allergiás reakció során jelentkező tünetek sora végtelen, s általában egyszerű gyomorrontásnak tudják be. Sokan csupán a későbbiekben, vagy súlyos allergiás reakció esetén fordulnak orvoshoz.

Leggyakoribb tünetek:

Kiütés
Hányás
Hasmenés
Gyomorfájás
Fulladás

Tejallergia

  A tej, illetve a tejből készült élelmiszerek elengedhetetlenek mindennapi életünk során a szervezet helyes működésének fenntartásához. Az egészséges csontok és fogazat megőrzésében fontos szerepet játszik a tejtermékek magas kálcium tartalma, illetve a bennük rejlő számtalan fehérje várandósság idején is nélkülözhetetlen. Olykor azonban túlérzékenység léphet fel, mely megakadályozza az értékes tápanyag fogyasztását.
A tej több összetevője is allergiát válthat ki. Sok esetben laktóz(tejcukor) intoleranciáról van szó, melyet könnyen elkerülhetünk, ha kizárólag laktózmentes tejet fogyasztunk. Tejfehérjével szembeni allergia esetén érdemes más, a tejhez hasonló készítményeket fogyasztani. Ezek körébe tartoznak a növényi eredetű tejek (pl. szója és rizstej), illetve a belőlük készült margarinok és joghurtok.
Laktóz érzékenység esetén ügyelni kell az elfogyasztott élelmiszerekre, sőt a gyógyszerekre és vitaminkészítményekre is. Sok esetben hordozóanyagként használják a laktózt, így akár egy vitamin készítményben, vagy egyes élelmiszerekben is jelen lehet. A tejallergia legtöbb esetben kiütések vagy emésztőrendszeri problémák kíséretében jelentkezik. A gyermekek általában kinövik a fiatal korban jelentkező tejallergiát. Kezelési módszerként alkalmazzák a Kolon hidroterápiát, illetve a Probiotikus termékeket, melyek helyre állítják a károsodott bélflórát.

Tojás allergia

  A tojás az egyik legtöbb vitamint és létfontosságú tápanyagot tartalmazó ételünk. Minden korosztály kedvence, hiszen ízletes, emellett gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Számtalan étel alapanyaga, kezdve az egyszerű majonéztől egészen a magyar konyha legtöbb mesterfogásáig, így az erre allergiás emberek étrendje teljesen megváltozik. Mivel az egyes ételallergiákra még nem létezik más gyógymód, mint a diéta, meg kell válni az összes, akárcsak kis mennyiségben tojást tartalmazó élelmiszertől.
Kisebb mennyiség, vagy kevésbé erős reakció esetén kiütések alakulnak ki a bőr felületén, komolyabb esetben azonban akár asztma is kialakulhat. A legtöbb, hazánkban megszokott étel, mint a tészta, illetve a sütemények, tojást tartalmaznak. Ezekben az ételekben a tojást kémiai úton előállított helyettesítő szerrel, vagy étkezési keményítővel kell pótolni.

Lisztérzékenység

  A lisztérzékenység talán az egyik legerősebb táplálkozási szokás-változtatást igénylő autoimmun betegség. A liszt egyik összetevőjével, a gluténnel szemben mutatott allergiás reakció sokrétű lehet. A haspuffadás, hasmenés, de akár tejcukor emésztési zavarok is lehetnek a lisztérzékenység kísérő zavarai. A gyermekkorban kialakuló allergia olykor néhány év elmúltával megszűnik, sok esetben azonban hosszú évekig nem derül fény az emésztési problémák valós okára.
A beteg semmilyen gluténtartalmú ételt nem fogyaszthat, amely megnehezíti a mindennapi táplálkozást, sőt olykor számtalan kiadással is jár. A boltokban kapható termékek legnagyobb része kisebb-nagyobb mértékben rendelkezik gluténtartalommal. Ma már azonban sok bio boltokban kaphatók az előre elkészített, gluténmentes termékek.

Kezelés, gyógymódok

  Az ételallergiában szenvedők számára a legbiztosabb módszer az allergiát okozó tápanyag teljes kiiktatása az étrendből. Az egy-egy gyümölccsel szemben fennálló allergia kevesebb problémát okoz , mint a lisztérzékenység, amely szinte teljes életmód és étkezési szokás változtatást igényel. Nem elegendő csupán a ténylegesen allergizáló élelmiszer elkerülése, az azt tartalmazó ételeket is ki kell iktatni a fogyasztási cikkek köréből.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.