BLUSH.hu Főoldal

Küzdelem a migrén ellen

|
A fejfájás nem éppen kellemes érzését mindenki jól ismeri. Főként a nőket érinti a probléma, életkortól függetlenül bármikor jelentkezhet. Számtalan oka lehet, az egyszerű túlterheltségtől egészen a mindennapos stresszig.


  Sok esetben a fejfájás olyan egyszerű okoknak tudható be, mint a rossz közérzet, vagy éppen az időjárás változása, s ma már számtalan homeopátiás szer, és ártalmatlan orvosság nyújt gyors segítséget ellene. Sokan a migrént egy egyszerű fejfájással azonosítják, pedig a két probléma nem egy és ugyanaz.

A migrén jellemzői

  Sok esetben nem veszik komolyan a migrénnel küzdő emberek problémáját. Mivel a legtöbb ember életében időnként előfordul egy-egy apróbb fejfájás, nem tulajdonít az eseménynek nagy jelentőséget, s nehezen tudja elképzelni, hogyan teheti tönkre egy migrénnel küzdő ember mindennapi életét. Pedig a migrén több mint egyszerű fejfájás.
A migrénes fejfájás a vaszkuláris, vagyis ér-eredetű fejfájások közé sorolható. A komoly fejfájás rohamokban tör a migrénnel küzdő betegre, s tünete nem kizárólag a fejben érzékelhető. Nem egyszer a lüktető fejfájás sápadtsággal, gyengeséggel, fény- és hang érzékenységgel párosulhat. A migrénes betegek egy része a roham idején cselekvőképtelenné válik, hiszen a fejfájás erősségét a fizikai megterhelés fokozza.
A migrén tehát nem egyszerű, gyógyszerekkel elmulasztható betegség. A rohamok időpontja kiszámíthatatlan, ezért a munkában és magánéletben is kellemetlen pillanatokat szerezhet a betegnek. Egyes betegeknél hetente 2-3 roham is előfordulhat, míg másoknál csupán évente egyetlen ilyen alkalom adódik. A rohamok ideje változó, általában 3-5 órán át tart, de ritkább esetben akár napokig is elhúzódhat.

A migrén tünetei

  • Erős fejfájás, mely periodikusan jelentkezik
  • Legtöbb esetben a fej egyik oldalán, halánték tájékon jelentkező erős fájdalom
  • Szédülés, émelység is jelentkezhet kísérő tünetként
  • Sápadtság, karikás szem
  • Látászavarok
  • Fokozott érzékenység az erős fény- és hanghatásokkal szemben

A migrén kialakulása és kezelése

  A migrénes fejfájás akár már gyermekkorban is jelentkezhet. Ez esetben inkább a periodikus rosszullétek jelzik jelenlétét, s a tünetek között elsősorban nem a fejfájás, hanem az émelygés játssza a főszerepet. A gyermekek sok esetben kinövik a betegséget, a felnőttkorban kialakuló migrén azonban egy életen át is problémát okozhat.
  Az erős fejfájás okának az agyban lévő erek átmérőjének változását, illetve az ennek következtében kialakuló véráramlás változást tartják. Ez a folyamat nem tartozik a test természetes funkciói közé, így a migrén kialakulásához szükséges az egyéni hajlam. Maga a betegség nem örökölhető, csupán az arra való hajlam. Egyes megfigyelések szerint a migrén bizonyos családokban halmozódik. Kialakulásának oka még nem tisztázott. Az utóbbi évtizedekben egyre több olyan elváltozásra derült fény, mely a migrén oka lehet. 
  Egyénenként különbözik, hogy milyen tényezők okozhatnak migrénes rohamot. Sok esetben az időjárás változása, a stressz, vagy bizonyos ételek és italok vezetnek erős fejfájáshoz. Az ismerten rohamhoz vezető ételek, italok és élethelyzetek kerülése már önmagában is nagy segítséget jelent.
Migrénes roham esetén a hagyományos gyógyszerek nem felelnek meg az elvárásoknak, speciális készítményekre van szükség. Ezek használata azonban csak szükséges esetén ajánlott, hiszen a legtöbb kombinált készítmény nem kívánt mellékhatásokkal bír. Amellett, hogy függőséghez vezethet, az étvágyat is fokozza.

A megelőzés fontossága

  Migrén esetén a megelőző kezelés legalább olyan fontos, mint a már kialakult roham csillapítása. Mivel a rohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek nem veszélytelenek, célszerű nagy hangsúlyt fektetni a migrénes rohamokat okozó tényezők elkerülésére. Aki migrénnel küzd, könnyen megfigyelheti, mely jelenségek váltják ki az erős fejfájást. Nem egyszer az olyan mesterséges anyagok okolhatók a problémáért, mint a fogamzásgátló szerek és az ételek adalékanyagai.
 Sok esetben az étkezéssel kapcsolhatók össze az agyban történő változások. Bizonyos ételek, főként a mogyoró, szalonna, csokoládé, vagyis az általában allergiát okozó tápanyagok is okozhatják. Próbaként érdemes ezeket kihagyni az étrendből. Olykor a túl ritka, vagy éppen nagy mennyiségű tápanyag felvétel is migrénes rohamhoz vezethet. Célszerű naponta többször, kisebb adag ételt fogyasztani.
  Amennyiben a stressz váltja ki a migrénes rohamot, érdemes elsajátítani néhány relaxációs technikát. A jóga, a speciális légzőgyakorlatok, illetve a rendszeres testmozgás is segíthet levezetni a stresszt, de megfelelő ideig tartó, nyugodt alvással is csökkenthető a feszültség.

  A migrénre való hajlam örökölhető, s főként a nőket érinti. Az erős, periodikusan jelentkező fejfájás ellen nem nyújtanak hatékony segítséget a vény nélkül kapható készítmények, ezért minden esetben szakorvos segítségét kell kérni. Kellő odafigyeléssel, s az előírt diéta betartásával megelőzhető és elkerülhető a mindennapokat megnehezítő migrén.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.