BLUSH.hu Főoldal

Álmatlan éjszakák

|
Hazánkban is sok embert érint a horkolás problémája. Egyeseket közvetlenül, mások pedig partnerük problémája miatt képtelenek nyugodt alvással tölteni az éjszakát. Több módszer is rendelkezésre áll a probléma okának felderítésére.


  A horkolás nem csupán rossz szokás vagy beidegződés, hanem biológia okokból kialakuló alvásprobléma, mely hazánkban a lakosság felét érinti. Sok esetben magát a horkoló embert is zavarja a nyugodt alvásban, aki saját hangjára időnként felébred. Nagyobb problémát jelenthet az, hogy problémájával partnere éjszakáját is tönkre teheti, de egyes esetekben e monoton zaj a többi családtag életét is megkeserítheti. A hangos alvás általában egy életen át megmarad, s nem okoz nagyobb problémát, azonban elengedhetetlen a háttérben meghúzódó ok felderítése, hiszen nem egy természetes jelenségről van szó.

A horkolás jelensége

  Hazánkban az alvásbetegségek között első helyen áll a horkolás. Maga a kellemetlen hang a felső légutak nyálkahártyájának rezgése folyamán jön létre. Alvás közben légzési rendellenesség lép fel, emiatt a beteg kapkodva, hirtelen veszi a levegőt. A gyors áramlású levegő megrezegteti a nyálkahártyát, így kialakul a hangos, olykor még a beteget is felébresztő zaj.
Alvás folyamán a szervezet reakciói lassulnak, csökken a vérnyomás, az izmok elernyednek. Ha egy légzési probléma -jelen esetben a horkolás- miatt a szervezet oxigénhiányos állapotba kerül, igyekszik aktivizálni életfunkcióit, s természetesen megszakítani az alvást. Emiatt a horkolással küzdő emberek nem egyszer rossz alvók, éjszakánként felébrednek, s olykor nehezen alszanak vissza. Ez hosszú távon akár kimerüléshez is vezethet.
A horkolás okai között megtalálható a túlsúly, az altatók fogyasztása, illetve az olyan szervi rendellenességek, mint az orrpolip, vagy az orrsövényferdülés. A szervi elváltozások okozta horkolástól műtét segíthet megszabadulni, míg az egyéb okokat gyógyszeres kezeléssel, a légzést kiegyensúlyozó segédeszközökkel lehet kiküszöbölni.

Az alvásprobléma okai:

ˇ A túlsúly miatt nehezebbé válik a légzés
ˇ Az orrüregi problémák akadályozzák a levegő útját
ˇ Az altató- és nyugtató szerek megzavarják a helyes alvásritmust
ˇ Az izmok túlzott elernyedése miatt a levegő nehezebben tör utat magának
ˇ A nyálkahártya, vagy nyelv megduzzadása szintén akadályozza a levegő egyenletes áramlását
ˇ Stresszes állapotban is felléphetnek alvásproblémák.

Ritka horkolás-nem probléma!

  A horkolás csupán akkor jelenthet problémát, ha állandó jelenségként kíséri végig az éjszakákat. Könnyen előfordulhat, hogy valaki csak ritkán küzd ezzel a problémával. A hangos alvás oka kivétel nélkül a levegő helytelen áramlása, ennek kiváltója azonban nem minden esetben egy meglévő, állandósult probléma. Olykor egy-egy influenza, vagy a tavasszal jelentkező allergia is okozhatja, s nem egyszer a nagyon mély alvás is kiválthatja.

Megelőzés és kezelés

  Nem egyszer a napok, hetek alatt összegyűlt, le nem vezetett stressz vezet a horkolás kialakulásához. Nagy segítséget jelenthet a rendszeres testmozgás, mely további alvásproblémát okozó gondokat is megoldhat. Hazánkban a lakosság nagy részét érinti a túlsúly problémája, mely szintén megakadályozza a kényelmes, kiegyensúlyozott alvást. Ráadásul a nem megfelelő alvásritmus akadályozza a szervezetben lerakódott zsír égetését, így további súlyfelesleget okozhat.
Lefekvés előtt kér órával nem szabad alkoholt, vagy nehéz ételt fogyasztani. Az elalvás előtti étkezés megterheli az emésztőrendszert, az alkohol pedig megszünteti a szervezet természetes refleixeit, melyekkel az oxigénhiányos állapotra reagál. Lefekvés előtt néhány órával kerülni kell a koffeintartalmú italokat, illetve a dohányzást. Érdemes csak álmosan ledőlni, az álmatlan forgolódás után nehezebbé válik az elalvás.

  A horkolás megszűntetésére számtalan természetes gyógymód ad lehetőséget. Elsősorban az ideális testsúly elérése és megtartása, valamit egy egészségesebb életmód jelenthet megfelelő ellenszert.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.