BLUSH.hu Főoldal

Zölden szebb az élet

|
Ahogyan Paul McCartney mondta: "Ha a vágóhidaknak üvegfala volna, mindenki vegetariánus lenne". Legyen szó akár az állatok védelméről, akár hitbeli meggyőződésről, vagy egyszerűen a zöldségek és gyümölcsök szeretetéről, a zöld életmód egészséges és mindenki számára ajánlott.


  Egyes keleti országokban az általunk társként, legjobb barátként ismert háziállatokat is mindennapi fogyasztási cikként árulják. Az emberek, mivel a tápláléklánc csúcsán állnak, szinte természetesnek vélik, hogy bármit megtehetnek háziállataikkal. Míg gyermekkorunkban barátként, érdekes élőlényként tekintünk az állatokra, felnőttként csupán az előre csomagolt élelmiszert, munkát igénylő haszonállatot látjuk.

  A húsfogyasztás oka legnagyobb részben a helyi tradíció, hazánk hagyományos ételei, melyek az állati eredetű összetevőknek köszönhetően válnak táplálóvá. Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor még kemény fizikai munka árán teremthettük elő napi betevőnket, szükséges volt ez a fajta táplálkozás. Azonban ma már a dolgozó réteg legnagyobb része szellemi munkát végez, így a hagyományos táplálkozás inkább hátrányára válik; elhízáshoz, magas vérnyomáshoz vezethet. Indiában, és több más országban már rég felfedezték a vegetariánus étkezés előnyeit; a rostban, vitaminokban gazdag zöldségből és gyümölcsökből álló étrend szinte az összes elvesztett vitamint és ásványi anyagot pótolja, emellett a magas zsírtartalmú húsételekkel szemben nem emeli a vér koleszterin szintjét.

Érvek a vegetarizmus mellett

  Az emberi test anatómiája szerint alapvetően nem tartozunk a ragadozók csoportjába. Ezt bizonyítja többek között az a tény, hogy képtelenek vagyunk (lelkileg és fizikailag egyaránt) a nyers hús fogyasztására. Az emberszabású majmokéhoz hasonlóan hosszú emésztőrendszerrel rendelkezünk, emellett az ember fizikai felépítése nem hasonlít a ragadozó állatokéhoz. Szervezetünk leginkább gyümölcsök, gabonafélék fogyasztására alkalmas, ezért a túlzott húsfogyasztás számtalan problémát okozhat. Tudósaink egyetértenek abban, hogy elődeink táplálkozását szinte kizárólag a gyümölcs- és gabonafogyasztás jellemezte.

  Ma már nem csak elődeink tapasztalata bizonyítja a húsfogyasztás káros hatásait. Egyre több tudós foglalkozik az emberi táplálkozás rejtélyeinek feltárásával. Amerikai kutatók vizsgálati eredményei szerint a húsfogyasztás elhagyása egyáltalán nem káros az egészségre, sőt, javíthatja azt. A vegetariánusok körében –rostdús táplálkozásuk, s a magas antioxidáns- és vitaminbevitel miatt- sokkal kevesebb magas vérnyomással, szív-és érrendszeri problémával küzdő beteg található, emellett a daganatos betegek száma is kevesebb.

  A húsban található nagy mértékű fehérje és zsír számtalan betegséghez, többek között érelmeszesedéshez, agyvérzéshez vezethet. A fehérje legnagyobb részét nem tudja megemészteni az emberi szervezet, így a lebomlása során keletkező méreganyagok még hosszú ideig a szervezetben maradnak. Az emberi szervezet számára sokkal több hasznos anyagot tartalmaznak a még élő táplálékok, mint a hőkezelt ételek. Talán éppen ezért Amerikából már el is indult útjára a legújabb diéta divathullám: a nyersevés. A zölségek nyersen történő elfogyasztása roppant hatásos fogyókúra, azonban az állandó rostanyagban gazdag táplálkozás, annyira felgyorsíthatja az anyagcserét, hogy pár héten belül a szervezet (az elégtelen energiabevitel, és a az elégtelen tápanyagfelszívódás miatt) teljesen legyengülhet. Ezért ha valaki a vegetáriánus életmód mellett dönt roppant mód figyelnie kell, hogy táplákozása változatos legyen, ne terhelje meg szervezetét és biztosítsa számára a létfontosságú ásványi anyagokat.

A zöld élet előnyei és hátrányai

  Egyre több, állatok fogyasztásával terjedő betegségről hallunk nap mint nap.  A madárinfluenza és a kergemarha-kór egyaránt megrémiszti a húsfogyasztó lakosságot. Azonban kevesebb információ kerül napvilágra a zöldségek- és gyümölcsök által tartalmazott káros anyagokról. A műanyag csomagolásban megvásárolható mirelit, vagy tartósított zöldségek, a boltokban kapható dzsemmek többsége is tartalmazhat egészségre káros összetevőket.

  Az egészséges táplálkozás követőit nehéz feladat elé állítják az élelmiszergyártók. A hangzatos szlogenekkel reklámozott termékek többsége számtalan ízfokozót, tartósítószert és színezéket tartalmaz, nem beszélve a termesztés során használt nitrátról. A nem csak zöldséget fogyasztó emberek körében csak ritkán érzékelhető a káros anyagok hatása, hiszen csupán kis mennyiség kerül a szervezetbe. A kizárólag zöldségeken és gyümölcsökön élő vegetariánusok számára azonban komoly problémát is jelenthetnek az adalékanyagok.

  A növények termesztése során használt műtrágya több-kevesebb nitrátot tartalmaz, melynek maradványai a zöldségekben megmaradnak. Egyes növényekben raktározó részeiknek köszönhetően több nitrát halmozódik fel. Ezek közé tartozik a répa, sóska, illetve a cékla és karalábé is. A nitrátból az emésztési folyamat során rákkeltő nitrozamin keletkezhet. Az éretlen növények is tartalmazhatnak káros anyagokat. Ezek, mint például a szalanin: mérgezést okozhatnak, melynek tünetei keringési és légzési zavarok lehetnek.

  Mindent összevetve a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása igazán előnyös és egészséges, s a rostokban gazdag táplákozás fontos azok számára is, akik mégsem tudnak lemondani a hús örömeiről. Az ellenőrzött minőségű termékek nem tartalmaznak káros anyagokat, ugyanakkor segítséget nyújtanak az elveszett vitaminok pótlásában. A magas élelmiszerrost és vitaminbevitel, az alacsonyabb koleszterint tartalmazó étrend hosszabb, egészségesebb életet biztosítanak.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.