BLUSH.hu Főoldal

Agy-fogyó

|
Vajon a testalkatunk az agyunkban dől el? Létezik mentális fogyókúra? Nem, sajnos nem olyan egyszerű, hogy arra gondolunk: "karcsú szeretnék lenni", s ettől mindjárt el is tűnnek a zsírpárnák. A puszta gondolat kevés. Az viszont lehetséges, hogy karcsúra hipnotizáljuk magunkat. Ehhez azonban ismernünk kell a hipnózis módszereit...


   Az önhipnózis egyik alapköve, hogy nem vágyakat fejezünk ki, hanem úgy fogalmazunk, mintha már elértük volna a célt: „karcsú vagyok”. 

  A másik alapkő az ismétlés: tehát nem elég egyszer azt mondanunk magunknak, hogy „karcsú vagyok”, hanem ezt naponta több tucatszor el kell ismételnünk. 

  Az sem mindegy, hogy ezt milyen tudatállapotban tesszük. A normális, éber állapot kevésbé alkalmas arra, hogy szuggesztiókat fogadjunk el, mivel ilyenkor kritikus, racionális agyunk éberen őrködik, és felülbírálja a sugalmazást: „dehogy vagyok én karcsú”. A normál, éber tudatállapotot el kell hagynunk. Hagyományosan ezt relaxációval tesszük. Legkönnyebb ébredés után, vagy elalvás előtt szuggerálni magunkat, ilyenkor könnyebben belecsúszunk a megfelelő „félálom” állapotba. Azonban van, aki ilyenkor azonnal elalszik. Számukra jobb, ha napközben, kényelmesen hátradőlve egy fotelban relaxálnak, esetleg lassú zenére. Jó módszer a gyertyaláng, füstölő vagy egy fényes tárgy kitartó nézése is. Amikor az ellazulás létrejön, kezdődhet a szuggesztió. Egyszerűen mondhatjuk magunknak, vagy saját hangunkat felvehetjük kazettára, és onnan hallgathatjuk vissza a megfelelő mondatokat.
Érdemes némi variációt is belevinni, részletezni, de a lényeg a többszöri ismétlés: „karcsú vagyok, lefogytam, sikerült elérnem a célomat, jól nézek ki, mindenki dicsér, karcsú vagyok és könnyű, ruháim már 2 számmal kisebbek…” Ne hadarjunk, hanem nyugodt, lassú tempóban ismételgessük a kulcsmondatokat. Figyeljük közben testünk reakcióit. Van-e valami bennünk, ami ellenáll a karcsúság ideájának? Tudunk-e szívből örülni az eredménynek, vagy csak közömbösen tudomásul vesszük?
A szuggesztiók befejeztével térjünk vissza éber állapotba a következőkkel: „10-ig számolok, és 10-re kinyitom a szemem, frissen és éberen… Egy, kettő…”

  Ha vizuális beállítottságúak vagyunk, vagyis főként képekben gondolkozunk, akkor sokkal hatásosabb céljaink képekben való „megfogalmazása”. Egyszerű: lássuk magunkat lelki szemeinkkel, olyannak, amilyenné válni szeretnénk. Elérhető célt vizualizáljunk, de ne legyünk kishitűek! Ehhez a mentális gyakorlathoz is ajánlatos relaxált állapotba kerülni.
  A képet át is ültethetjük a „valóságba”, legalábbis lerajzolhatjuk, vagy készíthetünk kollázst úgy, hogy saját fejünket egy ideális testtel montírozzuk össze. Még jobb egy karcsúra retusált fénykép…
Imaginálhatjuk a folyamatot is. Ez különösen akkor válik be, ha mozgékony, dinamikus emberek vagyunk, akik a dolgokat a maguk változásaiban fogják fel. A kép legyen a következő: jelen állapotunk, amely fokozatosan alakul át a célállapotba. Lássuk, ahogy a zsírsejtek leolvadnak rólunk, vagy hogy egy képzeletbeli mágnes „levonzza” testünkről a zsírt. A variációt bízzuk saját elménkre, legyünk kreatívak! A magunk által alkotott képek mindig hatásosabbak, mint a készen kapottak.

Nem tudunk hatni magunkra?

  Lehet, hogy külső tekintélyre van szükségünk! Keressünk valakit, akire hallgatunk. Hipnózist végző szakemberek segíthetnek a fogyásban, az akaraterő növelésében. Ha viszont inkább gyakorlati tanácsokra van szükségünk, keressünk fel egy személyi edzőt, kérjünk edzés- és táplálkozási tervet! Lehet persze, hogy erre nincs módunk: akkor olvassuk minél többet az életmód-rovatokat, hogy a cikkek pozitív sugalmazásaiból újra és újra erőt meríthessünk.

Jakabffy Zsófia


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.