BLUSH.hu Főoldal

Egészséges diéta testkontrollal

|
Számos fogyókúrás módszer közül választhat az, aki szeretne megszabadulni plusz kilóitól, azonban kevés olyan kipróbált, évtizedeken át népszerű diéta akad, mint a testkontroll. A bevált, régi módszer nem csupán a súlyfelesleg leadásában, de a szervezet méregtelenítésében is fontos szerepet kap.


  A táplálkozástudomány berkeiben rendszerint állandó vitatéma, hogy mely táplálkozási forma nevezhető egészségesnek. Egyetlen tápanyag sem elhanyagolható, minden egyes étel a szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz. A kérdés csupán az, hogyan lehet megfelelő egyensúlyt teremteni a szükséges tápanyagok között. A diétás módszerek többsége a súlyfelesleg eltávolítását helyezi előtérbe, s nincs tekintettel a naponta szükséges vitaminok, ásványi anyagok pótlására, sem pedig a szervezet méregtelenítésére.

  A testkontroll azonban olyan, a megszokott diétáktól eltérő étkezési forma, melynek segítségével a szervezetben lerakódott zsírfölösleg minden kockázat nélkül leadható.Bár a kezdetekben még nem, mint fogyókúrás módszer tartották számon, de később kiderült, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a plusz kilóktól is segít megszabadulni. Első ízben Harvey és Marilin Diamond, amerikai táplálkozástudományi szakemberek Testkontroll című könyve ismertette a világgal ezt az újszerű módszert.

Fogyás testkontrollal

  A testkontroll az élettani folyamatok működésén alapuló étkezési elv. Az átlagos diétáktól eltérően nem az egyes tápanyagok teljes kizárásán alapszik, inkább a különböző ételek együttes fogyasztását tiltja. Számtalan elvet foglal magában; elősegíti a fölösleges zsírok eltávolítását, a szervezet méregtelenítését, illetve az élettani folyamatok helyes működését. A testkontroll alapvető szabályainak betartása segít elérni az ideális testsúlyt, illetve energetizál.

Az emberi szervezet működési elve

  A táplálkozáshoz számtalan élettani funkció kapcsolódik, melyek kiegyensúlyozott, helyes étrend esetén segítenek megtartani az ideális egyensúlyt, s meggátolják a szervezet legyengülését. Ha azonban a folyamatok bármelyike (pl. az emésztés) helytelenül funkcionál, az könnyen elhízáshoz, illetve az immunrendszere legyengüléséhez vezethet. Minden nap ugyanaz a folyamat ismétlődik a szervezetben, így ehhez kell igazítani az egyes tápanyagok bevitelét.

ˇ A szervezet déltől este nyolc óráig veszi fel az elfogyasztott táplálékból kinyert tápanyagokat.
ˇ Este nyolc órától reggel négy óráig történik meg a beépülés, vagyis a tápanyagok (vitaminok, szénhidrátok, zsírok) hasznosítása.
ˇ Reggel négy órától délig történik a kiválasztás, ekkor igyekszik a szervezet "megszabadulni" a számára fölösleges anyagoktól.

A szervezet méregtelenítése

  A fogyáshoz vezető út hosszú, és nehéz. Az első és legfontosabb lépés a méregtelenítési folyamatok elősegítése, ezáltal a betegségek megelőzése, a szervezet megerősítése, ugyanis a gyenge, beteges szervezet számára a fogyókúra káros lehet. Ahhoz, hogy a méregtelenítés folyamata sikeres legyen, ügyelni kell a kiválasztás megfelelő működésére.
Ha az anyagcsere folyamat a helytelen táplálkozás miatt felborul, a szervezet mérgekkel telítődik, s ez könnyen elhízáshoz, betegséghez vezethet. Ebben a rendszerben jut fontos szerephez az életet adó víz, s általában a folyadék. A méreganyagok többsége a nyirokrendszeren keresztül távozik, ehhez azonban szüks��gessé válik a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás. Fontos, hogy az elfogyasztott folyadék ne üdítőital legyen, hanem a szervezet számára hasznos ásványvíz, vagy zöldség- és gyümölcslé.

A diéta alapelvei

ˇ Étrendünk legalább 70 százalékban magas víztartalmú ételekből, vagyis zöldségből, gyümölcsből álljon.
ˇ A maradék 30 százalékban fogyasszunk gabonaféléket, húsokat, tejtermékeket.
ˇ Soha ne párosítsunk olyan ételeket, melyek "közömbösítik" egymást, mert ez rontja az emésztési folyamatokat.
ˇ A szénhidrátokat nem szabad fehérjével együtt fogyasztani (pl. tilos húsokhoz burgonyát fogyasztani).
ˇ A különböző tésztafélék, húsok mellé fogyasszunk zöldségféléket, így megkönnyítjük a test emésztési folyamatát.
ˇ A pasztörizálás során a tej számtalan értékes tápanyagok elveszít, helyette célszerű leveles zöldségek fogyasztásával pótolni a kalciumot.

  Az emberi szervezet mindent megtesz azért, hogy fenntartsa helyes egyensúlyát. Ha azonban a helytelen táplálkozás felborítja azt, önmagától (a csontoktól, vagy szervektől) vonja el a korrigáláshoz szükséges, értékes tápanyagokat. A testkontroll diéta segít az emésztési és kiválasztási folyamatok kiegyensúlyozásában, így elősegíti a fogyókúra eredményességét. Mindamellett nem csupán néhány hetes kúra, hanem egyfajta életmód, mely segít az egészség, és az ideális testsúly megtartásában.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.