BLUSH.hu Főoldal

Aquafitnesz- A gyógyhatású sport

|
Sokaknak a hétköznapi rohanásban nem marad ideje- vagy éppen energiája egy kiadós edzésre. Erre nyújt megoldást az aquafitnesz, mely a mozgásigény kielégítésén kívül gyógyító hatással is bír.


  Nem versenysport, és nem is igényel különösebb erőnlétet. Olyan, egyszerű mozgásforma, mely minden vízimádót lázba hoz. A kemény edzések helyett egyszerű, vízben végzett mozgássorok segítségével javítja az állóképességet, fokozza az erőnlétet és segít a mindennapos stressz leküzdésében.

Az aquafitnesz története

  Csakúgy, mint számtalan más sportág, a vízi torna is Amerikából ered. Glenn McWaters amerikai katona a vietnámi háborúban súlyos lábsérülést szenvedett. Izületeit többé nem terhelhette meg, így le kellett mondania az addig gyakorolt sportágakról. Mivel az orvosok már feladtak minden reményt, s úgy vélték soha nem épülhet fel teljesen, az 1900-as évek végén feltalált egy új módszert, mely erősíti az állóképességet és dolgoztatja az izmokat, ugyanakkor az izületeket nem terheli meg.
Ez a merőben új módszer az aquafitnesz nevet kapta. Amerikában hamar elterjedt, és nemsokára már az egészségügy is felfedezte jótékony hatásait. Ma már a legtöbb sportoló edzéstervében is szerepel a vízben zajló erőnléti edzés.

Miért más?

  A hagyományos edzések során az izmok mellett az izületek is állandó megterhelés alatt állnak. Főként hivatásos, vagy rendszeresen sportolóknál jelentkeznek izületi problémák. A hatalmas megterhelés miatt a sport egy idő után már nem nyújt élvezetet, s az izületi problémák a mindennapokat is tönkretehetik.
Az aquafitnesz megkímél ettől a problémától. A víz felhajtóereje miatt gerincünk és ínszalagjaink nem állnak akkora teher alatt, mint például futás, vagy súlyemelés közben. A vízben végzett mozgásgyakorlatok nem csak az izmokat erősítik, de az állóképességet is javítják.

Edzés a vízben

  Ahhoz, hogy kipróbáljuk ezt a hazánkban még újnak számító edzésformát, nincsen szükség úszástudásra. Sekély- és mély vízben is elvégezhetők a mozgássorok. A sekély vízben történő edzés során nem jelent veszélyt, ha valaki nem tud úszni, mély vízben pedig egy speciális deréköv segít a fennmaradásban. A deréköv amellett, hogy segíti a lebegést, a derekat is megtámasztja, így megfelelő testtartást biztosít.
Különböző segédeszközök segítségével zajlik le az edzés. A vízálló anyaggal bevont súlyzószerű eszközökkel különböző mozgásformákat, gyakorlatokat lehet elvégezni, ugyanazzal a hatásfokkal, mintha egy konditeremben súlyt emelnénk. Persze a vízben végzett gyakorlatok kevésbé nehezek, és az izületeket sem terhelik meg.
Maga a gyakorlat számtalan elemből áll, kezdve a vízben futástól egészen a "vízen ülésig". Akárcsak az aerobic, a vízben végzett torna is erősíti az izmokat, és pontos mozgáskoordinációt igényel. Ha valaki eltéveszt egy mozdulatot, már egy másik izomcsoportot erősít. Az erősítő gyakorlatok előtt helyet kap a bemelegítés is, s az edzés lezárásaképpen nyújtó- és lazító gyakorlatokat végezhetünk.

Az aquafitnesz gyógyhatásai:

  • Kiegyensúlyozza az anyagcserét, így alkalmas az emésztési problémák kezelésére
  • Segít elsajátítani a helyes testtartást
  • Erősíti az izomzatot, alakformáló hatású
  • Enyhíti az izületi- és gerincbántalmakat
  • Segít a rohanó életmód miatt kialakult stressz oldásában
  • Javítja a vérkeringést
  • Rendszeres edzés eset��n a fogyókúra kiegészítője is lehet
  • Fokozza az állóképességet

  Az aquafitnesz mindenkinek ajánlott, kortól és nemtől függetlenül. Nem csak erősít és javítja az állóképességet, de számtalan gyógyhatással is bír. Főként akkor előnyös, ha valaki mozgásszegény életet él, várandós, vagy súlyfelesleggel küzd. A hazánkban még újnak számító sportág nemcsak a test, de a lélek fitten tartásában is segítséget nyújt minden korosztálynak.

Aquafitnesz edzések Budapesten:

Komjádi Béla uszoda - II. ker. Frankel Leó u. 35.
Szérűskerti Tanuszoda - III. Szérűskert u. 40.
Kispesti Uszoda – XIX. Simonyi Zs. u. 31. tel.: 282-4118, 06-20-997-2829
Államigazgatási Főiskola Uszodája - XI. ker. Ménesi út 5.
BVSC Uszoda - XIV. ker Szőnyi út 2.
Rákoskeresztúri Uszoda - XVII. Uszoda u. 2.
Hófehér Fóka Úszóiskola - XXII. ker. Nagytétényi út 31-33. (Campona mellett) Tel.:424-5307


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.