BLUSH.hu Főoldal

Pilates: egy tréning mindenkinek

|
A mintegy száz éve kifejlesztett, zenére végzett mozgássor nemcsak a test karbantartására szolgál, nagyszerű kikapcsolódást is jelent. Minden fontos izmot megmozgat, formálja az alakot, s mindeközben az általános közérzetet is javítja.


  A mintegy száz éve napvilágot látott módszer a német Joseph Pilates nevéhez köthető. Pilates gyermekkorában sokat betegeskedett, azonban hosszú időn át tartó edzéssel megerősítette testét. Olyannyira sikeres volt, hogy kezdetben modellként, majd Angliában önvédelmi oktatóként tevékenykedett. Később kitoloncolták az országból, ekkor látott neki a különleges mozgássorok kifejlesztésének.

  Ezután az Egyesült Államokban kamatoztatta tudását; módszerét kórházi rehabilitációk során alkalmazták, s igen népszerű volt a súlyos sérülések után lábadozók, erősödni vágyók körében. New York-ban híres táncosok is megfordultak első stúdiójában. Ma már nem csak rehabilitáció alkalmával hasznosítják módszerét, hanem a megelőzésben is fontos szerepet játszik. Heti egy-két edzés sokat segíthet az egészség és a jó közérzet megtartásában.

A tréning alapjai

  Pilates módszere elsősorban az egyenletes terhelésen alapszik, mely segít a gerinc megóvásában, s az izmok teljes átmozgatásában. Más módszerekkel szemben nem okozhat sérülést, sőt, gyógyítja a már kialakult problémákat. Már heti két alkalom is segíthet az alakformálásban, a mindennapos stressz leküzdésében, de aki gyors eredményre vágyik, az akár kétnaponta is elvégezheti a gyakorlatokat.
A tréning alapja a helyes testtartás, melyre minden edzés alkalmával ügyelni kell, ennek hiányában ugyanis nem hasznosabb, mint bármely másik módszer.

A Pilates módszer lényege

  Pilates alapvetően elsősorban baleseti sérülések kezelésére fejlesztette ki módszerét, ennek megfelelően a mozgássorok nem terhelik meg a gerincet, és az izületeket. Célja egy egészséges, erős test felépítése, a sérülés veszélye nélkül. A mozgássorok minden izmot egyenletesen mozgatnak meg, így más edzésekkel szemben nem csak egy-egy testrészt erősítenek, hanem a teljes izomzatot.

  A speciális légzéstechnika fokozza a szervezet oxigénellátását, így nemcsak erőt, de frissességet is biztosít. A több mint ötszáz mozgássorból mindenki saját erőnlétének, problémájának megfelelően választhatja ki a számára legideálisabb gyakorlatokat. A kezdetek kezdetén híres táncosok alkalmazták Pilates módszerét hajlékonyságuk és erőnlétük megőrzésére. Ma már hatalmas tömegek végzik el a gyakorlatok, s nem csak rehabilitációk során, de a mindennapokban is alkalmazzák.

  Pilates módszere merőben eltér a hagyományos edzésformáktól. Kíméli a gerincet, s nemtől, kortól függetlenül mindenki számára hasznos segítséget jelentenek. Idős korban, várandósság idején, s balesetet követően egyaránt sikerrel alkalmazható.

A Pilates módszer 6 alapelve:

1. Légzés: A tudatos és helyes (mellkasi légzés) könnyíti a mozgást és a koncentrációt, segít a stressz leküzdésében és megynyugtatja a testet.

2. Koncentráció: Nélkülözhetetlen a gyakorlatok pontos kivitelezéshez, az eredményességhez. Pallérozza az elmét, mégis segít kiszabadulni a mindennapok problémái közül, ha csak a a mozdulatsorokra és légzéstechnikára figyelünk.

3. Ellenőrzés: Mivel minden egyes mozdulatsor gondosan eltervezett, elengedhetetlen a gyakorlás, és a pontosság folyamatos ellenőrzése, melyek segítséget nyújtanak a tökéletes kivitelezéshez.

4. Központosítás-Centrum: A has, a hát alsó része, a far és a medence jelenti az erős középpontot a Pilates módszer szerint, tehát ez a rész minden mozdulatnak a kiindulópontja, s a gyakorlatok előtt itt összpontosul az energia, mielőtt megkezdené áramlását.

5. Pontosság: Törekvés a gyakorlatok minél tökéletesebb kivitelezése, mely növeli a hatékonyságot.

6. Áramlás: A gyakorlatok során a koncentráció segíti a mozdulatok összefüggőségét, folyamatosságát, törekedvén a természetességre.

A Pilates tréning hatása:

Növeli az erőnlétet
Javítja az állóképességet
Segítséget nyújt a csontritkulás megelőzésében
Fokozza a vérkeringést
Oldja a stresszt
Segítséget nyújt a helyes testtartás elsajátításában
Serkenti az anyagcserét
Erősíti az immunrendszert
Fejleszti az egyensúlyérzéket

  Pilates módszere segítséget nyújt a tökéletes testalkat biztonságos elérésében. Olyan testrészeket is megmozgat, melyeket más edzések alkalmával csupán nagy nehézségek árán lehet erősíteni, formálni. A több száz mozgássor közül mindenki könnyedén elsajátíthatja a számára leginkább szükséges gyakorlatokat.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.