BLUSH.hu Főoldal

Éltető gyógyvizek

|
A víz az élet forrása; állat, növény, s ember számára egyaránt nélkülözhetetlen az életben maradáshoz, ám ha ez a csodás nedű gyógyhatással is bír, akkor még értékesebbé válhat számunkra, és sikeresen használhatjuk mind egészségünk, mind szépségünk megőrzéséhez.


  Magyarország számtalan gyógyvizes fürdővel büszkélkedhet. A megmaradt freskók és az ókori fürdők maradványai is bizonyítják, hogy a rómaiak már két évezreddel ezelőtt felismerték a hazánkban található gyógyvizek áldásos hatását. Hazánk területének több mint háromnegyedén létezik gyógyvizes forrás, s legnagyobb részük az Alföld, illetve a Kisalföld alatt helyezkedik el.

  A gyógyvíz a természet patikájának egyik legértékesebb kincse. A szépség- és egészség megőrzésében, valamint a gyógyításban is kiemelkedő szerephez jut, s talán éppen ezért, fontosságát felismervén hazánk gyógyvizes létesítményeit is egyre többen látogatják, mind a külföldi érdeklődők mind a hazai lelkes fürdő rajongók.

Út a gyógyulás felé

  Bár elsősorban mozgásszervi- és izületi problémákra alkalmazzák évezredek óta a fürdőkezeléseket,  manapság már nőgyógyászati- és bőrproblémák kezelésének kiegészítője is lehet. A tudomány fejlődésének, s az ősi gyógymódokhoz való visszatérésnek köszönhetően a gyógyvizeket pedig már nem csak külsőleg alkalmazzák. Gyomor- és bélrendszeri problémák esetén a gyógyvizek fogyasztása kiváló kiegészítő kezelést jelenthet.
Napjainkban már több helyen alkalmaznak olyan kiegészítő kezeléseket, mint a víz alatti sugármasszázs, az iszappakolás, a lábfürdő vagy a thalasszoterápia. A wellness turizmus egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően pedig fontos szerephez jutottak az egészségmegőrző, stresszoldó terápiák is, nem is beszélvén a vízben végezhető tornagyakorlatokról.

A gyógyvizek keletkezése

  A föld vízkészletének legnagyobb része tavak, folyók, tengerek formájában helyezkedik el a felszínen. Léteznek azonban olyan rejtett kincsek, melyek csak ritkán törnek a fel. A gyógyvíz, vagy más néven ásványvíz a föld alatti kőzetek gőzének lecsapódásából, s a beszivárgó, szűrt vízből keletkezik. Míg eléri a felszínt, számtalanféle összetételű kőzeten halad át, melyből felveszi az értékes ásványi anyagokat, hogy aztán ezekben az értékes anyagokban, bizonyos oldott gázokban, esetenként pedig még radioaktivitásban is gazdagon és felmelegedve törhessen a felszínre.

A gyógyvizek hatása

  A megszokott környezetben nagyobb a terhelés, a vízben azonban nagyobb felhajtóerő, így a mozgás is könnyebbé válik. A súrlódás mintegy masszázsként hat az elfáradt izmokra, s a kopott porcok, a túlterhelt gerinc számára sem jelent nagy megpróbáltatást a mozgás. Emellett a gyógyvíz áldásos hatása is érvényesül, mely a víz hőfokától is sokban függhet. A magas hőfokú víz (32-37°C) hatására az erek kitágulnak (éppen ezért sok szív és érrendszeri megbetegedés estén nem ajánlott), szaporább lesz a szívverés és a légzés, a langyos víz (21-31°C) megnyugtatja az idegrendszert, a hűvös fürdő (15-20°C) pedig felgyorsítja az anyagcserét, és valódi felfrissülés nyújt a kimerült szervezet számára.
  A termál- és gyógyvizekben található ásványi anyagok a bőr meleg hatására kitágult pórusain keresztül felszívódva fejtik ki jótékony hatásukat. A vérkeringésbe bekerülve javítják az immunrendszert, fokozzák a nyirokkeringést, s gyógyító folyamatokat indítanak be a szervezetben. A sós- és jódos vizek a mozgásszervekre gyakorolt jó hatásukon kívül a bőrt is fertőtlenítik.

A gyógyfürdőkezelések célja:

  • az egészség megőrzése
  • a reumatikus- és mozgásszervi problémák kezelése
  • a bőrbántalmak csökkentése
  • a jó közérzet helyreállítása
  • a kóros funkciók megszüntetése

  A vízben végzett lassú mozgás nem csak a testre, de a lélekre is jó hatást gyakorol. A meleg vízben érzett könnyedség, s melegség nyugtató hatású, oldja a stresszt, és segít az ellazulásban. Hazánkban számtalan gyógyfürdő várja a gyógyulni és szépülni vágyókat.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.