BLUSH.hu Főoldal

A karcsúság piacán

|
A plakátokról, a televízió képernyőjéről, a magazinok címlapjáról hihetetlenül sovány, tökéletes alakkal rendelkező modellek pillantanak ránk. A soványság divatja az utóbbi néhány évben hazánkat is elérte.


  Mila Jovovich és a szempillaspirál, Naomi Campbell és legújabb parfümje, vagy éppen Kate Moss és a legújabb divatkollekció, mind arra intik a nőket; a szépség egyetlen forrása a tökéletes, sovány testalkat. Nap mint nap mérlegre állunk, kiszámoljuk testtömeg indexünket és azon gondolkodunk, vajon melyik módszert válasszuk a fogyókúrás praktikák széles skálájáról? A diétába kezdő nők többsége nem a combján kialakult cellulitisz, vagy a magas vérnyomás ellen küzd, egészségét figyelembe sem véve vág neki az éppen aktuális fogyókúrának.

Fogyókúra és az egészséges táplálkozás

  A diéta őrület palettáján szinte minden módszer megtalálható; a teljes éhezéstől kezdve a kalóriacsökkentésen át egészen a szénhidrátmentes étkezésig. A diéta azonban értelmetlen és egészségromboló is lehet, ha a szervezet nem kapja meg a számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat. A forgalomban lévő táplálék kiegészítők nagy része csupán arra alkalmas, hogy a táplálkozás során (ételallergia, cukorbetegség miatti diéta) kimaradt ételek által tartalmazott anyagokat pótolja. A változatos étkezés azonban elkerülhetetlen, mivel a vitaminok és ásványi anyagok legnagyobb része a mesterségesen előállított készítményekből nem szívódik fel kellő mértékben. Emiatt egyes diéták még táplálék kiegészítők szedése mellett is károsak lehetnek.

  Amellett, hogy a diéták nagy része gyengítheti a szervezetet, a leadott kilók gyors visszaszedésének lehetősége is fennáll. A valóban tartós fogyás mindig hosszú diéta, és rendszeres testmozgás eredménye. Mielőtt azonban bárki felelőtlen nekifogna a legújabb diétának, érdemes kikérni háziorvosa véleményét. Amennyiben a fogyókúrának nincs egészségügyi akadálya (terhesség, vagy betegség), érdemes a szervezetet legkevésbé megterhelő, változatos étrendet kínáló módszert választani.

  A különféle élelmiszerek mintegy 40 olyan anyagot (antioxidánsok, flavonidok, stb.) tartalmaznak, melyek a szervezet helyes működéséhez nélkülözhetetlenek. Mivel a diéták szinte kivétel nélkül a csökkentek energia bevitelen alapulnak - tehát naponta kevesebb kalóriát, vagy szénhidrátot kap a szervezet, mint normál esetben- a szervezet kevesebb vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut a diéta idején. Az ételeket összetevőik alapján gondosan meg kell választani; amellett, hogy csökkentik a diétázó éhségérzetét, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmazniuk kell. Az étrend kialakításában dietetikus nyújthat megfelelő segítséget.

A diéta kiegészítői

   Mindent a szép testért! Ez akár a mai kor emberének jeligéje is lehetne. Könnyen, egyszerűen és gyorsan szeretnénk megszabadulni a ránk telepedett fölösleges kilóktól. Ennek eredményeként karcsúság utáni vágyunkat kihasználva számtalan testsúlycsökkentő készítmény került már forgalomba. Legyen szó az ételek helyett fogyasztott turmixokról, táplálék kiegészítőkről, vagy csodapirulákról, valójában egyik sem eredményez tartós fogyást. A kiegészítők önmagukban nem elegendők a testsúly csökkentéséhez. Ha szedésük mellett elmarad a testmozgás, vagy a korábban megszokott módon táplálkozunk, szinte semmilyen változást nem okoznak.
Amellett, hogy önmagában fogyasztva egyetlen kiegészítő sem tesz csodát, akár veszélyes is lehet. Leginkább a bizonytalan eredetű kapszulákkal kell óvatosan bánni, ezek tartalma ugyanis nem állapítható meg teljes biztonsággal. Ugyanakkor a természetes vitaminokból, ásványi anyagokból, vagy gyümölcsökből készített étrend kiegészítők fogyasztása csupán az összetevőkre való allergia esetén jelenthet veszélyt. Hatékony segítséget jelenthet a króm- és jódtabletta, illetve a növényi- vagy gyümölcsrostokat tartalmazó étrend kiegészítő, mely az anyagcsere javításával, a zsíranyagcsere gyorsításával segít a fogyásban.
Szintén veszélytelenek a kínai zsíroldó teák, melyeket szakemberek állítanak össze speciális gyógynövénykivonatokból. Egyetlen nem kívánt hatása a gyorsabb emésztés, ez azonban természetes, és nem károsítja a szervezetet. Fogyókúra idején (amennyiben szükséges) érdemes kúraszerűen narancsbőr elleni krémet használni. A készítmény önmagában nem szünteti meg a bőr alatt lerakódott zsírfölösleget, de segíti a bőr rugalmasságának, feszességének helyreállítását.

  Mindent összevetve a fogyókúra egy nagy akaraterőt igénylő, hosszabb folyamat. Egyetlen készítmény sem elég önmagában a testsúlycsökkentéshez, a diéta kiegészítőjeként azonban kiválóan alkalmazható. A rendszeres testmozgás, az étkezési szokások megváltoztatása és az egészségtelen szenvedélyek elhagyása hosszú távon biztos eredményt hoz.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.