BLUSH.hu Főoldal

Kelet kincsei: a mandalák

|
Napról-napra egyre több mandalával találkozhatunk a lakberendezési tárgyakat forgalmazó üzletekben. Ennek ellenére szinte alig tudunk valamit jelentésükről, eredetükről. Az élet szinte bármely területén segítséget nyújthatnak; javíthatnak az egészségi állapoton, segíthetnek a minket körülvevő tér harmonizálásban, vagy ha arra van szükség, az önmegismerésben.


  A mandala szanszkrit szó, spirituális kört jelent. Európában leginkább a kör alakú mandalákat forgalmazzák, színük és formájuk azonban sokféle lehet. A varázslatos kép egy fix pont köré rajzolt szabályos alakzatokból (körök, sokszögek) keletkezik. Számos változata létezik; az elkészült mandalákon szinte bármi megjelenhet. Elkészítése során rengeteg szimbólumot használhatnak, a kívánt célnak megfelelően:ugyanis míg az elefántok például szerencsét hoznak, a sárkány erőt ad. Akár saját kezűleg is elkészíthetjük mandalánkat; s bármely nép szimbólumait felhasználhatjuk a rajzolás során.

Mi a mandala?

  A mandala egy szimmetrikus alakzatokból összeálló meditációs kép, alapelemei a geometrikus formák (gömb, kör, négyzet, stb.), melyeket különböző szimbólumok egészítenek ki. A kép alapja egy kiindulási pont, mely az elkészült mandalán már láthatatlan. A kiindulási pont a kép elkészülte után már láthatatlan, magában hordozza a mandala célját, de csak mint lehetőség. A köré rajzolt alakzatok jelképezik a kívánt cél elérésének útját. Minden, a kiindulási pont köré rajzolt forma egy-egy szimbólum.

A mandala lélektana

  A tibeti buddhisták számára kötelező a mandala elkészítési módszerének elsajátítása. Először csak a formák elnevezését, majd magukat az alakzatokat, jelentésüket is megtanulják. Beavatási szertartások során oltárként használják az elkészült műveket.  Később gyógyító eszközként, önismereti gyakorlatokhoz is alkalmazzák. A mandala segíti az elmélyülést, a koncentrálást. Keleten általában kavicsból, rizsszemekből vagy homokból készítik. A homokból készült mandalákat befejezésük után, legtöbbször összesöprik, s maradványait a legközelebbi folyóba szórják. Ez egy nyugati gondolkodású ember számára felfoghatatlan lehet, hiszen tönkreteszik azt a művet, melyen akár egy éven keresztül is dolgoztak! Soha ne felejtsük el azonban, hogy számukra a mandala, nem egy képzőművészeti alkotás, hanem sokkal inkább a meditációt segítő materializmus, egyfajta spirituális útkeresés, melynek célja nem az alkotás, sokkal inkább az elmélyülés, egy magasabb tudatállapot elérése, hiszen a buddhizmus elve alapján: "nem a cél számít, hanem az odáig vezető út." 

A geometriai alakzatok, szimbólumok jelentése

Kör: szellemiség
Négyzet: materiális világ
Hatágú csillag: a kozmikus egyensúly jelképe
Ötágú csillag: a hatalom, erő jelképe
Ankh: az élet
Félkör: szellemi nyitottság

A mandalákon használt számok jelentése

1: nyitottság, teremtés
2: befogadás, nőiesség, intuíció
3: kapcsolatteremtés, változás
4: határozottság, precizitás
5: kreativitás, sikerek
6: béke, nyugalom
7: határozottság, vonzerő
8: pontosság, szellemiség
9: romantika, tehetség

Vargha Lászlóné Tóth Irén gyógyító mandalájaSzínek jelentése

Sárga: hatalom, jóság, intellektus
Narancssárga: a szeretet és boldogság színe
Piros: a szenvedély jelképe
Barna: a termékenység, gondoskodás színe
Zöld: a halhatatlanság, remény színe
Lila: mértékletesség, bölcsesség
Kék: megnyugvás
Fekete: a világűr, a bűn és az alázat jelképe
Fehér: a tisztaság jelképe (a fehér virág gyermekáldást jelent)

Gyakorlati tanácsok mandalakészítéshez

  A mandala készítés megnyugtat, ellazít és segít az elmélyülésben. Szinte bármilyen cél elérésére használhatjuk, csupán a megfelelő szimbólumokat kell alkalmaznunk. Minden esetben ügyeljünk a szimmetriára! Ha mandalát készítünk, a középső tengelynek mintegy tükörként kell funkcionálnia. A kép két oldala mindig legyen teljesen egyforma, s az elkészítés során pedig mindenképpen előre határozzuk meg a hőn áhított célt.  Ha például családi békére vágyunk, készítsünk egy kört, melybe fessük bele a hatos számot (béke, nyugalom szimbóluma), s használjunk kék színt, mely a béke és megnyugvás jelképe. Az elkészült képet elhelyezhetjük a közös családi szobában, hogy mindenki megcsodálhassa.

A mandalák szín és formavilága varázslatos hangulatot teremthet otthonunkban. Segít a mindennapi gondok elfeledésében, s az ellazulásban. Ha céltudatosan, a színek, s formák jelentésének ismeretével készítjük el saját mandalánkat, könnyebben elérhetjük kitűzött céljainkat.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.