BLUSH.hu Főoldal

Kelta asztrológia

|
Napjainkban egyre többen keresnek megoldást problémáikra az asztrológiában. Számtalan horoszkópot ismerhettünk már meg, s bár az egyes asztrológiai típusok újnak tűnhetnek, szinte kivétel nélkül évszázadokkal ezelőtt keletkeztek.


  A nyugati asztrológiában állatövi jegyekre bontják az évet, az indiánok állatokkal jellemzik az egyes hónapok szülötteit, a druidák „találmánya”, a kelta horoszkóp pedig fák-cserjék segítségével írja le az egyes embertípusokat.
A kelták már időszámításunk előtt Európában éltek, csupán később vándoroltak nyugatra. Életünkben vezető szerepet töltöttek be papjaik, a druidák. A druidák által létrehozott horoszkóprendszer kissé eltér az általunk megszokott, nyugat horoszkópoktól. Az évet nem tizenkettő, hanem tizenhárom hónapra osztották, ennek megfelelően 13 jegy alkotja rendszerüket. Az egyes jegyek a kelták által szentként tisztelt fákról kapták nevüket. A nyugati asztrológiához hasonlóan az egyes jegyekhez jellemzés is társul.

Berkenyefa (I.21.-II.17.)

Jelképe: zöld sárkány
A berkenye jegy szülötte sokban hasonlít a nyugati asztrológia vízöntőjére. Emberszerető, nagy hitű ember, aki támogatja a hatalmas változásokat. Szereti a függetlenséget, erős akaraterővel rendelkezik, s olykor hűvösen nyugodt. Bátor és minden áron eléri célját. Fejlett értelmi képességekkel rendelkezik, kedveli az újdonságokat, s mindig törekszik a fejlődésre.

Kőrisfa (II.18.-III.17.)
Jelképe: tengeri csikó 
A kelta mitológiában a kőris a varázslás fája volt. Az, aki ebben a jegyben született, rendkívül impulzív és vonzó egyéniség. A berkenyéhez hasonlóan szereti az újdonságokat, sőt, legszívesebben semmilyen jól megszokott dologgal nem foglalkozna. Viselkedésük akár színészkedésnek is tűnhet; egyszer érzékenyek máskor szenvedélyesen kiállnak elveik mellett. Rendkívül tehetségesek, s nem egy művész került ki e jegy szülöttei körül.

Éger (III.18.-IV.14.) 
Jelképe: sólyom
Az éger jegyében született emberek erős egyéniséggel rendelkeznek. Nyughatatlanok, impulzívak, s legtöbbször törekszenek a sikerre. Szeretik független emberként, egyedül megoldani problémáikat, s általában minden helyzetből győztesen kerülnek ki. Igen szenvedélyes, olykor akár heves vérmérsékletűek is lehetnek. Szeretik a versengést, és persze a kiharcolt győzelmet.

Fűzfa (IV.15.-V.12.) 

Jelképe: tengeri kígyó
Állhatatos, jó értelmi képességekkel rendelkező emberek tartoznak e jegy szülöttei közé. A kelta mitológiában a fűz volt az első fa, így ez volt a földi élet gyökere. Ennek megfelelően a jegy szülöttei is mély spirituális érzékkel rendelkeznek. Kedvelik a társaságot, ugyanakkor nem törekszenek arra, hogy a középpontban legyenek, inkább a háttérből irányítanak.

Galagonya (V.13.-VI.9.) 
Jelképe: kehely
A galagonya jegyének szülötte rendkívül sok ötlettel rendelkezik. Sokoldalú, számtalan területen rendelkezik nagy tehetséggel. A hónap első felében születettek lobbanékonyabb természettel rendelkeznek. Nem egyszer kerülnek ki e jegy szülöttei közül nagy előadóművészek; színészek és énekesek egyaránt. A változásokhoz könnyen alkalmazkodnak, széles látókörűek.

Tölgyfa (VI.10.-VII.7.) 
Jelképe: fehér ló
A tölgy jegyének szülöttei sokban hasonlítanak a nyugati asztrológia halak jegyű tagjaira. Gyakran önfeláldozóak, hatalmas képzelőerővel rendelkeznek. A materiális dolgokban azonban kevésbé megfontoltak, olykor kissé könnyelműek és befolyásolhatók, az igazságért azonban minden helyzetben kiállnak.

Magyal (VII.8.-VIII.4.) 
Jelképe: egyszarvú
A magyal a kelta mitológiában a tölgyfa ikertestvére. E jegy szülöttei talán leginkább az aprólékosan precíz szűzekre hasonlítanak. Rendkívüli elemző képességgel rendelkeznek, s csak ritkán vállalnak kockázatot. Döntéseik előtt minden lehetséges megoldást átgondolnak. Alapvetően optimista, emberszerető típusúak, azonban kiitartó, erős akaratú emberek.

Mogyoró (VIII.5.-IX.1.) 

Jelképe: szivárványos lazac
A mogyoró típusú emberek olykor túlzásba viszik mások kritizálását, mely nem maximalista szemléletmódból, hanem önbizalomhiányukból ered. Nagyszerű ügyvédek válhatnak e jegy szülötteiből; kitűnően érvelnek, kiváló értelmi képességgel rendelkeznek. Természetük alapeleme a kíváncsiság. Rendkívül bölcsek, így helyes értékítélettel rendelkeznek.

Szőlő (IX.2.-IX.29.) 
Jelképe: fehér hattyú
A szőlő, mint jelkép: a növekedésre, fejlődésre utal. A szőlő szülöttei a béke és harmónia megteremtői. Rendkívül érzékenyek, ugyanakkor erős jellemmel rendelkeznek. Minden helyzetben helyt állnak, olykor azonban kiegyensúlyozatlanná válhatnak. Emberszeretők, s társukat minden helyzetben támogatják.

Repkény (IX.30.-X.27.) 

Jelképe: pillangó
A repkény örökzöld növény, az örök megújulást, a halhatatlanságot jelképezi. Az első két hét szülöttei sokban hasonlítanak a berkenye jegyűekre, gondolkodásmódjuk szélsőséges. A repkény szülöttei óriási kitartással rendelkeznek. Szinte mindig rivaldafényben élnek, sikereket érnek el. Színes egyéniségek,  kifejezetten élénk képzelőerővel rendelkeznek.

Nád (X.28.-XI.24.)
Jelképe: kő
A nád a királyság szimbóluma. E jegy szülötteiben a nyugati asztrológia ikreihez hasonlóan kettős személyiséggel rendelkeznek, egyszerre érzékenyek és szenvedélyesek. Erőteljes egyéniségek, nem tűrik az ellentmondást és a kompromisszumokat. Alaptermészetük szerint türelmetlenek, lobbanékonyak.

Bodza (XI.25.-XII.23.) 
Jelképe: fekete ló
A halál és újjászületés jelképe. A bodza jegyében született emberek nyughatatlan, kíváncsi természettel rendelkeznek. Legszívesebben mindenhol jelen lennének, és mindenről tudnának. Szerencsés típus, ezért a jólétben nem egyszer haszontalan dolgokra pazarolja idejét, viszont általában harcra kelnek az igazságtalansággal szemben.

Nyírfa (XII.24.-I.20.)

Jelképe: fehér szarvasbika
A nyírfa a druidák világában a fejlődés kiindulási pontját jelképezte. A nyírfa jegyében születettek számára adott a szerencse, hogy fejlődhessenek, ehhez azonban kitartásra van szükségük. A nyírfa jegyben születettek két típusra oszthatók; az újhold típusba tartozó ember érzelmes és optimista, ugyanakkor zárkózott. A telihold szülötte materiálisan gondolkodik, nyitott.

  A kelta mitológia a druidák holdnaptára alapján osztja tizenhárom részre az évet, bár az egyes jegyek szülöttei sokban hasonlítanak a nyugati asztrológia csillagjegyeinek szülötteire. Ez a több évezredes kelta asztrológia ma újabb virágkorát éli, s hazánkban is egyre népszerűbb.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.