BLUSH.hu Főoldal

Árpád népe

|
Szörényi Levente legújabb monumentális alkotása, mely a XI. századi misztikus középkori Magyarország helyzetét, problémáit és történelmi eseményeit tárja elénk. Egyfajta misztikus opera, mely népünk néhol rejtélyes múltjában segíti eligazodásunkat.


  Szörényi Levente neve már eleve sokak számára egy látványos és monumentális történelmi operát szavatol, azonban alkotótársai sem kisebb nevek, mint például Makovecz Imre, az ismert építész (díszlettervező), Pozsgai Zsolt, dramaturg, aki már az Atilla című rockopera szövegében is segédkezett (libretto), vagy Makláry László, karmester, aki az idei év óta érdemes művész.

  A történet maga a magyar történelem egyik legvitatottabb, legérdekesebb és mégis legkevésbé ismert időszakát idézi, mikor is  István halála után, Orseolo Péter trónra kerülésekor, egyre többen követelik vissza "Árpád népének" képviselőit. Vászoly két fia közül sokan a kijevbe száműzött Andrásban látják a leendő magyar királyt. Éppen Jaroszlav fejedelem lányával, Anasztáziával lép frigyre, mikor a szertartáson hírt kap magyar támogatottságáról, s az Orseolo Péter ellen növekvő indulatokról. Kijevi csapatok támogatásával indul hazájába a Péter elleni ütközetbe, azonban a várt császári és pápai felmentő seregek elmaradása miatt, csúfos vereséget szenved. Ekkor azonban nem várt segítség érkezik, testvére, Levente és Vata vezetésével megérkeznek a "fekete magyarok", az ősi törzsfők leszármazottai, akik hitük szabad gyakorlását kérik Andrástól a segítség fejében, melyet a győztes csata után a császári és pápai támogatás függvényében : vissza kellett vonnia. Ez a súlyos megalkuvás pedig sajnos hosszú időre megosztotta ezt a jobb sorsra érdemes népet, és testvére, s a "fekete magyarok" üldöztetéséhez, András lelkének állandó háborgásához vezetett...

Főszereplők:

Őse táltos / Árpád szelleme: Miller Lajos
András herceg, Vászoly fia: Kiss B. Atilla
Levente herceg, Vászoly fia: Feke Pál
Anasztázia, kijevi hercegnő, András hitvese: Auksz Éva
Rasdi, táltosnő, Levente kedvese: Újhelyi Kinga
Vata vezér, a zendülők feje: Molnár László
Pópa, ortodox pap: Cserhalmi Ferenc
Mór apát, katolikus pap: Tóth Sándor
Oszvald, császári főparancsnok: Kaszás Attila
Lehel, Bulcsú, Laborc szellemei :Kálloy Molnár Péter Kalapács József Makrai Pál

Az előadásból DVD és CD anyag is készül, mely várhatóan 2006 tavaszán vásárolható meg.

Műfaj: misztikus opera
Helyszín: Budapesti Sportaréna
Időpont: 2006. március 28.
Jegyrendelés: [email protected]


Vélemények: Üzenet küldéséhez jelentkezz be vagy Regisztrálj!


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.