BLUSH.hu Főoldal

Bronzlepke és üvegvirág

|
Egy furcsa, misztikus tündérmese, ezer tarka pillangó és fémvirágok színes kavalkádja – ez a szecesszió, ahogy Magyarországon és Ausztriában nevezték. Németországban (Jugendstil) és Franciaországban (Art Nouveau) ugyanis saját elnevezése volt a századvég művészetének.


  Maga a szó latin eredetű, jelentése kivonulás, arra való utalásként, hogy az irányzatot megteremtő művészek ( elegük lévén a civilizáció és polgárosodás korlátaiból ) elhagyták a várost és visszatértek a természethez.

 De mit is takar valójában?

  Nem pusztán egy művészeti irányzatot, hanem életformát, egyéni stílust is. Kedvelői a szépség, a természeti formák és művészi elegancia hívei.  Az 1900-as évek elején óriási kultusza volt. Házak épültek hihetetlenül üde színekkel, sok ezer virágmotívumból, liánok, és indák tekeredtek  lépcsőkorlátok gyanánt, beköszöntött az aranyozott üvegképek korszaka. Gaudí és Klimt neve mai napig ismerősen cseng a laikus füleknek is, és sokan vannak, akiknek a szó hallatán Rippl - Rónai sejlik fel, na és persze az ő halovány, virágkoszorús nőalakjai. A századforduló óta a szecessziót számtalan irányzat váltotta már fel – Picasso általános megbotránkoztatást kelltet a kubizmussal, Dalí mágus módjára bájolt el szürrealizmusával, majd a Pop art vonta be neonszíneivel a világot.

  A szecesszió azonban maradandónak bizonyult. Sokoldalúsága miatt lassacskán a miniatürizált szecesszió fokozatosan belopja magát az otthonainkba is. Manapság már sok helyen árusítanak Klimt – ihlette lakberendezési tárgyakat, kiegészítőket.

Íme néhány üzlet a stílusimádók számára, ahová érdemes betérni:

Napkirály Design:  A kovácsoltvas bútorok és lakásdíszek „lelőhelye”. Nagyon látványos eleme lehet a lakásnak egy-egy ilyen darab, s bár fekete ívei komornak tűnhetnek, a jól megválasztott ágytakaró vagy a színes, horgolt terítők hamar megtörik a sötét szín és a fém kettőségéből adódó melankolikus hangulatot. Így válik a kovácsoltvas bútor elegánsan művészivé, s lakásunk privát tündérmeséjének kellékévé.

Szultán Kincsei Lakásdekoráció:  Ahol lakástextilek, és ízléses kiegészítők óriási választékából szemezgethet az érdeklődő. A szecesszió kedveli a keleties motívumokat, színeket, az egzotikus hangulatot, és sok esetben alkalmazza is. Általános jellemzői ezeknek a lakástextileknek, hogy élénk meleg színeikkel sosem maradnak észrevétlenek, ezen felül remek hangulatkeltő hatásuk teszi őket igazán vonzóvá.

Terebess:  A szecesszió stílusában született dekoratív tükrök, lámpák és egyéb dísztárgyak ma már Tiffany néven ismertek. Jellemző rájuk, hogy a funkciót kombinálják a stílussal. Így jön létre a virág lámpaburát tartó bronz tündéralak, vagy a színes üvegpáncéllal világító kedves teknőcfigura. Ezek megvásárolhatók például a Terebess Üzletlánc boltjaiban, sok más egyéb egzotikus tárggyal egyetemben.

K Bazovszky: A legismertebb az egzotikus díszeket árusító online üzletek közül. Fából faragott szobrok, füstölőtartók, kosarak, gyertyatartókés sok más különleges dísztárgy lelőhelye. Van itt minden mi szem - szájnak ingere. Ám vigyázat! Ebben az esetben is érvényes, hogy a kevesebb olykor több. Egyetlen jól megválasztott darab is elegendő lehet a megfelelő hatás eléréséhez, míg lehet, hogy a több egymás mellé elhelyezett dísztárgy giccses hatásúvá teszi otthonukat.

  Varázslatos és romantikus tündérmesét idéz az otthonunkba ez a különös stílus. Hatására a napi stressz tovatűnik, s valami megmagyarázhatatlan érzés kerít hatalmába, ami arra késztet, hogy a fárasztó egész napos robotolás után végre leüljünk olvasni. Az ilyen meghitt pillanatokra érdemes otthon tartani egy Andersen kötetet is, ezután már nincs más dolgunk, mint kezünkben a könyvvel hátradőlni s élvezni, ahogy a szecesszió valósággá változtatja a mesét…


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.