BLUSH.hu Főoldal

Feketén fehéren

|
Harmónia, kifinomult, elegancia és modernitás jellemzi ezt a szélsőségekre épülő lakberendezési koncepciót, mely egyaránt jól mutathat öregek, s fiatalok otthonában, nők és férfiak álomlakásában, gyerekek és felnőttek világában.


   Főként a retró és a minimalizmus szerelmeseit bűvölheti el, de tökéletes megoldást nyújthat azoknak a pároknak is, akik nem tudnak kompromisszumot kötni a babás lánylakás kontra minimalista legénylakás küzdelemben. Segítség lehet azoknak a változékony hangulatú embereknek is, akiknek szeszélyes természetük miatt olyan alapdarabokra van szükségük, melyeket a későbbiek folyamán néhány gyors, egyszerű és olcsó megoldással vagy néhány apró trükkel pillanatok alatt új arculatúvá varázsolhatnak.

  Kezdő lakberendezők figyelem! Ezt a stílust (szinte) nem lehet elhibázni, amennyiben az ember megtalálja a tökéletes egyensúlyt a fehér és a fekete színek között. További előnye, hogy két alapszínünket  bármilyen harmadik színnel is kombináljuk: tökéletesen mutat. Természetesen vannak abszolút nyerő kombinációk, mint például:
*a fekete, fehér, piros
* a fekete, fehér, szürke
*vagy a fekete, a fehér és a meleg tónusú bézsek és barnák kombinációja.

  Ezt a koncepciót bármelyik szoba vagy lakótér berendezésénél szem előtt tarthatjuk a konyhától az előszobán át egészen a hálószobáig. Különösen jól funkcionál, ha egy adott térnek több szerepet kell betöltenie, ám mégis elkülönülten ( és sajnálván a pénzt  a drága lakberendezőre, aki frappánsan megoldja a problémát stíluskavarodás és diszharmónia nélkül ) magunknak kell megteremtenünk a tér hangulatát. Ezzel a stílussal teljes bizonyossággal megoldható, hogy a az étkező, a konyha és a nappali egységet alkotván bár, mégis külön kis enteriőrnek tűnjön.
Íme néhány tipp a teljesség igénye nélkül az egyes helységekben történő megvalósításra:

Konyhában, étkezőben: 

  Sallangmentes, egyszerűséget és tisztaságot sugall az a konyha, melynek bútorának alapszínéül a fehéret választjuk. Kombinálhatjuk fémmel az ipari konyha jelleg megteremtésének érdekében, üveggel, hogy egy modern és letisztult formavezetésű konyhát kapjunk vagy fával, ha hagyománytiszteletünk kerül előtérbe. Bár a fehéren könnyen meglátszódnak az apró szennyeződések is, manapság már számos felület közül választhatunk, melyek egyszerű tisztítása lehetővé teszi, hogy még egy fehér konyha is patyolat tiszta lehessen. Ha konyhánk fehér, érdemes étkezőasztalunk alapjául például üveget választanunk, melyhez tökéletesen passzolnak a fekete/fém kombinációjú műanyag retró vagy modern székek. Azonban választhatunk egyszerű, ám hangsúlyos, méretes, fekete fa asztalt is, melynek tömörségét ellensúlyozván fehér vagy átlátszó székeket alkalmazzunk. A tálalószekrény mindig harmonizáljon az asztallal, mind stílusát, mind pedig anyagát tekintve.

Nappaliban:

  A konyha sok esetben hideg, fémes jellegével szemben a nappali mindig jó ha meleg, hívogató és otthonos hatást kelt az oda belépőben, így ha nem akarjuk, hogy fekete, fehér nappalink sivár legyen érdemes pácolt parkettát, vagy hidegburkolat esetén vastag és puha szőnyegeket használni. Tökéletes megoldás lehet például a kiterített állatbőr, mely egzotikus jelleget kölcsönöz a modern nappalinak. A kanapé színe mindig dominál a szobában: ha fehér ülőgarnitúrát választunk, azt sokkal egyszerűbbben alakítgathatjuk, változtatgathatjuk hangulatunknak megfelelően, ám a fekete kanapé (pláne a gyerekek mellett) sokkal praktikusabb, ugyanis nem látszódik rajta ha piszkolódik. Mindkét esetben fontos azonban, hogy a dihányzóasztal soha ne legyen ugyanolyan árnyalatú, mint az ülőalkalmatosság, mert az teljesen elnehezítené a szobát, inkább igyekezzünk különleges formájú, alacsony, vagy kevésbé hangsúlyos asztalkát választani.

Hálószobában:

  A hálószoba ( a nappalihoz hasonlóan) mindig a béke szigete, innen indulunk reggel napi hadjáratunkra, majd ide érkezünk este kimerülten, egy kis megnyugvást remélve. Ebben a helységben semmiféle képpen ne használjunk a feketéhez és a fehérhez élénk színeket (hacsak nem szeretnénk hálónkat kéjbarlang hangulatúvá tenni), maradjunk inkább a meleg tónusú barnás árnyalatoknál, vagy esetleg a megnyugtató kékeknél. Érdemes hidegburkolat helyett inkább egy hangulatos fa parkettát választani, melyhez akár a bontott tégla fal, vagy az egzotikus bútorok is jól mutatnak. Hangulatvilágítás és kellemes illatú gyertyák varázsolhatják még bensőségesebbé szerelmi fészkünket, ha a fekete és fehér stílus mellett döntvén még barátságosabb enteriőrt szeretnénk.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.