BLUSH.hu Főoldal

Étkező öt stílusban

|
Az otthon szíve az étkező! Ha a mindennapi rohanásban el is szakadunk szeretteinktől, az étkező mégis biztos pont marad életünkben, hiszen reggelente innen indul, este pedig ide érkezik meg a család összes tagja. Éppen ezért fontos, hogy ez a helység idilli és esztétikus legyen, bármely stílust is képviseli.


A klasszikus:
A klasszikus berendezésű étkező a nagyvilági, gazdag, vagy hagyománytisztelő emberek kedvence. Aki egyszer megérzi az antik bútorok "ízét", azt többé nem ereszti el ez a mánia, s rövid időn belül szenvedélyes gyűjtővé válik. Az igazán érdekes darabokat ezeknek a gyűjtőknek otthonaiban találhatjuk meg. Ha valaki újonc, s első étkezőjét szeretné hagyományos módon berendezni, feltétlenül fontos megjegyeznünk, hogy az eddigi bolti vásárlást már el is felejtheti. Ezután ugyanis lakásának darabjait: árveréseken, hagyatékok kiárusításakor, lomtalanításon vagy régiség kereskedésekben szerezheti be. A klasszikus stílusra jellemző a pompa: ezért a textilválasztásnál érdemes minél nehezebb, előkelőbb, arannyal vagy virágmotívumokkal díszített drapériákat választani. A falakat díszítheti elegáns faburkolat, tapéta, vagy akár sötétebb színű szövet is. A díszes csillár elmaradhatatlan, csakúgy, mint a magas, aranyozott gyertyatartók. Akiknek elnyeri tetszését ez a stílus mindig vegyék figyelembe, hogy az antik bútorok roppant helyigényesek, tehát csak akkor vágjanak bele az átalakításba, ha étkezőjük rendelkezik a megfelelően nagyvonalú méretekkel.

A country stílusú:
  Ez a formavilág igazán nagy utat tett meg miellőtt elérte volna kis hazánkat. Alapjául ugyanis a régi francia és angol rezidenciák, romantikus vidéki otthonok szolgáltak, ám a telepesekkel Amerikába érkezése után erősen vadnyugati fordulatot vett. Gyertyatartó formájú kovácsoltvas csillár, hatalmas antik étkezőasztal, faragott támlás székek, romantikus tálalószekrény jellemzi. A hatalmas ablakok, a rengeteg fény és a természetes színek remek ellentétpárt alkotnak a sötét és nehéz bútorokkal. Függönyökkel, szőnyegekkel, textilekkel nem kell sokat vesződni, egy apró csipkefüggöny,mely megóv a kiváncsi tekintetektől vagy egy visszafogott római roló bőven elegendő. Ennél a vidékies stílusnál a természet és a természetesség áll a középpontban, így a hajópadló a bontott tégla és a gerendák mind-mind fontos szerephez jutnak. Érdemes még továbbá néhány régi, családi, fekete-fehér képet bekereteztetni, s kirakni, hiszen ez csak növeli a helység otthonosságát. Csakúgy, mint a terméskő kandalló, a friss vágott vagy egy csoko szárított virág és a családi étkészlet, szigorúan jól látható helyen, díszéül szolgálván egy vidéki hangulatú otthon étkezőjének.

Egy szelet Ázsia:
   Ismét egy stílus gyűjtőknek, akik az antik tárgyakon túl még a keleti varázshoz is ellenállhatatlanul vonzódnak. Az utazást kedvelők előnyt élveznek, hiszen akár maguk válogathatnak távol-keleti kalandozásaik során a kincsek közül. Teakfa, tengerifű, bambusz, banánlavél, selyem: minden, ami természetes megfelelő alkotóelem. Indonéz, thai, kínai, japán és indiai egyaránt lehet a lényeg azonban a harmónia, s ha valaki ezt a módszert választja, érdemes otthonát a feng shui tanai szerint alakítania. Nélkülözhetetlenek a faragott tükrök, lampionok, hatalmas állóvázák, keleti szőnyegek és számos mécses. Érdemes  továbbá családi képeket akasztani a falra, és néhány élő növénynek is helyet biztosítani. Az igazi keleti hatás elérésének érdekében pedig minden nap gyújtsunk meg valamilyen megnyugtató illatú füstölőt.

A modern:
  Ez a stílus a fiatalok, s haladó gondolkodású, mozgalmas életet élők kedvence. A modern bútorok funkcionálisak, praktikusak és a tömeggyártásnak köszönhetően meglehetősen olcsók. Elsősorban műanyag, üveg, fém és fa alapanyagúak, azonban tulajdonképpen manapság bármelyik anyag szerelmese könnyedén megtalálhatja bútorát. Természetesen akadnak elég borsos árú darabok is, a designerek munkájának, s egyedi formaviláguknak köszönhetően. Mostanában igen elterjedt a modern minimalizmus, mely hely igényét tekintve legyőzhetetlen, hiszen a stílus elve alapján a nagy tereket alig néhány bútordarabbal teszi használhatóvá, ám semmiképpen sem otthonossá. Ennél azért a modernizmus lényegesen megengedőbb, hiszen itt képekkel, tükrökkel, növényekkel, s virágokkal egyaránt otthonos, harmónikus hangulatot varázsolhatunk kortárs étkezőnkbe. Sőt ennek a formavilágnak megvan az az előnye is a többivel szemben, hogy lényegesen nagyobb forma,-méret,-szín,-és árválasztékból szemezgethetünk.  

Az eklektikus:
S végül a mindegyik stílust magába foglaló, azonban mégis önálló egésszé összeálló eklektikus étkező. Kifejezetten alkalmas különcöknek, művészlelkűeknek, csapongóknak és döntésképteleneknek. Mindenből egy kicsi, mindenből ugyanannyi, a lényeg, hogy még csak véletlenül se csússzon át ízléstelen zsibvásárba. Az eklektikában tulajdonképpen minden megengedett: oszlopolábakon álló üveglapú asztal, díszes csillár gyöngyökkel, keleti szőnyegek hidegburkolaton, lágyan omló drapériák, hideg falak és romantikus tálalószekrény. Mindez egy helyen, egy időben. A stílus hátránya, hogy egyedül, szaktudás nélkül szinte elérhetetlen, anélkül, hogy ne lenne ordenáré. Nagy előnye azonban, hogy mindenki megtalálhatja egyetlen helységen belül a neki tetsző, ízlésvilágát legjobban tükröző stílust. Ez pedig egy ennyire fontos családi helységnél, mint az étkező mindenképpen lényeges szempont kell, hogy legyen, mert elengedhetetlen, hogy a család minden egyes tagja: a legkisebbtől- a legnagyobbig egyaránt sajátjának érezze.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.