BLUSH.hu Főoldal

Élő lakásdíszek

|
„Az én házam az én váram.”- tartja a közmondás. És mi-a kor emberei- teljes mértékben magunkévá tettük a bölcsességet, csak éppen a 21. századra átírva. Tehát csinosítunk, lakberendezünk, festünk - mázolunk, és nagymértékben önmegvalósítunk.


  Jöhetnek a különféle stílusok (az eklektikus, a rusztikus, az art deco stb.) akár szobánként több is. Ha már minden alapanyag adott, már csak egy Feng shui könyvet kell beszereznünk, hogy minden a helyére kerüljön, a térrendezés elvei szerint is. Ám ha mindezek ellenére mégsem lenne tökéletes az a bizonyos vár, akkor itt van néhány ötlet, amitől garantáltan azzá válik.

Az akvárium:
 Igazi dísze lehet a lakásnak az ízlésesen berendezett, sok zöld növénnyel ellátott akvárium. Ma már sokféle méretben és alakzatban kapható- akár állványzattal is. Választhatunk hagyományos formájút, gömb-, vagy panorámaakváriumot, de a lényeg mindig a méret legyen! Ha lehetőségünk van rá, akkor 100 literesnél nagyobbat szerezzünk be. Sokkal praktikusabb, mint a kisebbek, mert:
-         ritkábban kell takarítani
-         sokkal látványosabb
-          nem kell beérnünk neonhalakkal és plattykkal, a nagyobb akváriumba már kerülhetnek olyan igazi csodák is, mint a discoshal, vagy a papagájsügér.

Így lesz igazán szép:

  Sok zöld növény (lehet közötte műanyag is), uszadékfák, különleges színű, alakú kövek teszik egyedivé az akváriumot. 

  Figyelem! A háttér nagyon fontos dolog, és nem csak esztétikai szempontból. Gondoljunk csak bele, hogy háttér hiányában az akvárium inkább egy gigantikus befőttesüvegre fog hasonlítani, mint halaink igazi otthonára. A mindenfelől támadó fény állandó stresszben tartja a kopoltyúsokat. Nem hiszem, hogy van olyan hal amelyiknek ilyen körülmények között kedve lenne „színeskedni”.

Ami tönkre teszi:

  A műanyag búvár, a buborékoló krokodil, és társai, inkább röhejessé teszik az akváriumot, mint széppé. A „hal-lakás” is az otthonunk része, gondoljunk arra, hogy mi szívesen laknánk-e hasonló giccs parádék közt?

A terrárium
  Nyerő dekoráció lehet az egzotikus dolgok szerelmeseinek. Akárcsak az akváriumnak, a terráriumnak is sokféle formája létezik. A meghökkentőbbek közé tartozik a piramis, és a tükrös, szecessziós épületet mintázó terrárium. A lakók beszerzésének manapság csak az ízlés szab határt - és persze a pénztárca.

Így lesz igazán szép:

  Ha a hüllők mellett döntünk, akkor a világításról is gondoskodnunk kell. Napimádó állatok lévén csak megfelelő fény mellett képesek teljes életet élni. A fény nagyban befolyásolja a színüket is.

 Különleges élő lakásdíszre tehetünk szert egy-egy színes hal vagy hüllő által, de ne feledjük; élőlényekről van szó nem csupán dekorációról, amik törődést igényelnek. Mindezt szem előtt tartva sokáig gyönyörködhetünk a saját magunk tervezte paradicsomban.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.