BLUSH.hu Főoldal

A párkapcsolat buktatói

|
Nap mint nap új kapcsolatok szövődnek, s régiek merülnek feledésbe. Számtalan kapcsolat az első hónapot sem éri meg, egy házasság pedig akár hosszú évtizedek után is romba dőlhet. A tökéletes párkapcsolat kialakítására nincs biztos recept, ez a titok minden bizonnyal örökké a homályban marad.


   A jó kapcsolat alapköve számtalan olyan tulajdonság és cselekvés, melyet egy szóval úgy fejezhetnénk ki; alkalmazkodás. Néhány évtizeddel ezelőtt a kapcsolatoknak szigorú feltételei voltak, melyek az idősebb korosztály hozzáállásán, nézetein még ma is észrevehetők. Korábban a párkapcsolatok elmélyülésének feltétele a házasság volt, s a válás szégyenletes cselekedetnek számított. A szigorú erkölcsi normáknak köszönhetően ugyan kevesebb volt a válás, és a ma "divatos" szakításról szó sem eshetett, de ettől egyetlen kapcsolat sem lett jobb. Ma már egyszerűbb véget vetni egy kapcsolatnak, a holtomiglan-holtodiglan eskü pedig csupán a válóperig tart.

  Az utóbbi néhány évben a korábbiakkal szemben csökkent az esküvők száma, a házasság ma már "elvesztette hitelét" az emberek szemében. Míg korábban ténylegesen örök életre szóló esküt jelentett, ma már csupán egy tradíció, s nem jelent garanciát az örök együttlétre. Ennek köszönhetően azonban nőtt az élettársi viszonyok száma. Sok esetben a kötöttségektől való félelem, vagy a házassággal járó kötelezettségek elkerülése végett nem lép komolyabb szintre a kapcsolat. Annak ellenére, hogy a korábbiakhoz képes feleannyian sem kötnek házasságot, a válások száma évről évre növekszik. Ezek kezdeményezői általában a nők, mely a felsorolt válási okok tükrében teljesen érthető. Legtöbb esetben a férj alkoholizmusa, agresszivitása, vagy a családi kasszát lefogyasztó játékszenvedélye vezet a végső döntésig.

Szüleinket ismételjünk?

 Vajon mi alapján alakulnak ki egy kapcsolatban viselkedésformáink? Pszichológusok szerint elsősorban a gyermekkorban látott minta alapján szervezzük meg kapcsolatainkat. Aki a szülői házban nyugodt, boldog légkört tapasztalt, valószínűleg saját párkapcsolatában sem tűri el a feszült légkört, a vitákat. A kapcsolatok alapja a vonzalom, melyet a másik fél megismerése követ. Ezután következhet a döntés; mennyire illik össze a két fél, s képesek-e hosszú távon is alkalmazkodni egymáshoz. A döntés során a szülői házban látottak is nagy hangsúlyt kapnak. Az elvált szülők gyermekei sokszor azért nem szentesítik a kapcsolatot, mert magát a házasság intézményét okolják a jó viszony szétomlásáért. Ösztönösen félnek a házasságtól, mert úgy érzik, ez teheti tönkre addig jól működő kapcsolatukat.

A zöld szemű szörny

  A párkapcsolat egyik biztos megrontója a azonban féltékenység. A szerelemféltés természetes jelenség, hiszen mindenkiben lakik egy kevés önzés, szeretné megtartani azt, akit ennyire megszeretett, s aki viszonozza szerelmét. A féltékenység -bármennyire is negatív tulajdonságnak titulálják- bizonyos szintig szükséges egy kapcsolatban. Félreérthető helyzetben, vagy más ritkán előforduló esetben óhatatlanul megjelenik a zöld szemű szörny, s ez így természetes mindaddig, amíg ezzel egyik fél sem veszélyezteti a kapcsolatot. A féltékenységgel bizonyossá válhat a másik fél számára, hogy partnere nem csupán mellette él, de szereti őt, s nem akarja elveszíteni.
Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy társunk nem egy természetes adomány, hanem egy olyan partner, akiért nap mint nap tennünk kell valamit. A féltékenységnek azonban léteznek olyan formái, melyek könnyen megkeseríthetnek, de akár tönkre is tehetnek egy kapcsolatot. A bizalmatlanság, önbizalomhiány, vagy pszichés problémák miatt adódó féltékenység nem egyszer hangos vitákban, vagy agresszióban nyilvánul meg. A mindennapos veszekedések mellett pedig nehéz hosszú távon életben tartani egy kapcsolatot.

A boldog jövő titka

  Lakva ismerni meg az embert- tartja a mondás, s ez a gyakorlatban is így működik. Az együttélés első néhány hete során máris kiderül mi az, ami zavar kedvesünkben, s a későbbiek során akár problémát okozhat a kapcsolatban. Bár sokan nem javasolják a korai összeköltözést, a kapcsolatok első időszakában a legkönnyebb az alkalmazkodás, az igények tisztázása. A jó kapcsolat alappillérei pedig a következők:
Bizalom- a bizalmatlanság bizalmatlanságot szül. A bizalom megléte pedig harmonikussá, szeretetteljesebbé teszi a kapcsolatot.

Tisztelet- tartsuk tiszteletben a másik fél igényeit, akaratát! Minden ember rendelkezik egy saját, gondosan kialakított életvitellel, egyéni tulajdonságokkal. Erőszakos változtatással csak a viták száma növekszik.

Alkalmazkodás- egy biztos, hosszú távú kapcsolat elengedhetetlen eleme. A kompromisszumok segíthetnek abban, hogy mindkét fél elégedett és boldog legyen.


  Bár léteznek teljesen különböző embertípusok, akik szinte minden tulajdonságaikban ellentétesek, a szerelem bármilyen akadályt legyőzhet. A másik fél igényének és személyiségének tiszteletben tartása, a kompromisszumok kialakítása, és a másikba fektetett bizalom csak tovább erősítik a szerelemből köttetett kapcsolatokat.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.