BLUSH.hu Főoldal

Távmunka körkép

|
Hazánkban a felmérések szerint az alkalmazottak legnagyobb része szívesen végezne távmunkát. A munkaadók azonban nem törekszenek az új módszer meghonosítására, mely számukra is számtalan előnnyel járna. A távmunka egyszerűségét, célszerűségét és költséghatékonyságát külföldön már felismertek a munkaadók, s remélhetőleg hamarosan Magyarország is nyitottabban áll a kérdéshez!


   Az otthon dolgozó alkalmazottak szinte soha nem veszik igénybe a betegállományt, ritkán kérnek szabadságot ügyes-bajos dolgaik intézéséhez, sokkal kiegyensúlyozottabbak, és természetesen minőségi munkát végeznek. A dolgozók szempontjából nagy előnyt jelent a szabad időbeosztás, az otthoni nyugodt környezet, illetve az időmegtakarítás. Hátrányának mondható azonban a külvilágtól való elszigetelődés, a munkába temetkezés, mely egy idő után fizikai és szellemi kimerüléshez vezethet. Megfelelő hozzáállással azonban a távmunka a jövő legsikeresebb munkamódszere lehet.
  A munkaadók számára előnyös, hiszen nem szükséges a munkavégzéshez szükséges eszközöket biztosítani; ezzel már rendelkezik a legtöbb jelentkező. Emellett nagy mértékű költségcsökkenést eredményez a távmunkások alkalmazása, nincs többé irodai bérleti díj, útiköltség elszámolás, magas rezsi. Az elmúlt évek folyamán hazánkban egyre több pályázat, tájékoztató könyv és rendezvény segíti a munkaadókat abban, hogy megismerjék az új munkamódszer előnyeit.

Mit nevezünk távmunkának?

  A távmunka hazánkban új munkamódszernek számít. Kevésbé elterjedt, s a sajtóban is kevés anyag jelenik meg róla, ennek következtében sokszor félreértelmezik a szabályozásokat, sőt, magát a munkaajánlatot is. Míg külföldön már bevett szokás a távmunkások képzése, addig hazánkban még csak egy-két kiadvány segíti az otthon dolgozni vágyókat. A távmunka ismeretlensége miatt sokszor félreértések keletkeznek munkáltató és munkavállaló között; a munkavállalás feltételeit közösen kell megbeszélni, hiszen nem létezik egységes szabályozás.
  Definíció szerint távmunkásnak számít az a munkavállaló, aki hetente legalább három napot nem munkaadója telephelyén, hanem attól távol (otthonában, távoli irodában stb.) dolgozik. Ennek tükrében nem csupán a teljes időben otthon végzett munkák, hanem a marketinges, üzletkötői, vagy más, utazást igénylő munkakörök is ehhez a munkavállalási formához tartoznak. A hagyományos értelemben vett otthoni munka, más néven bedolgozás ma már megszűnőben van. Egyre kevesebb fizikai munkát kínáló ajánlat található a hirdetések palettáján, a modern technikának köszönhetően a bedolgozást felváltotta az otthon végezhető szellemi munka.

Otthoni munkaajánlatok felkutatása

  Bár Magyarországon még csak néhány nagyobb cég preferálja a távmunkában történő alkalmazást, lassan, de biztosan bekígyózik hazánkba is az új munkavállalási forma. Egyre több cégvezető ismeri fel a távmunkások alkalmazásának előnyeit, így a hirdetések száma is növekszik. Az otthon végezhető munkák hazájában, az USA-ban egyre kevesebben vállalnak távmunkát, a lehetőségek száma azonban végtelen. Külföldi munkaadók is felfedezték a hazai munkaerő szaktudását és megbízhatóságát, így egyre több külföldi cég ajánlata szerepel a távmunkás oldalakon. Figyelembe kell venni az oldal múltját és hátterét is, mivel az otthon végezhető munkákkal népszerűsége folytán gyakran visszaélnek. Nem egyszer jelennek meg magas fizetést, karrierlehetőséget kínáló ajánlatok, melyek csupán anyagilag teszik tönkre a jelentkezőt. A legjobb a hálózatépítő, illetve regisztrációs díjat kérő munkaadók elkerülése!

  Nyelvtudással, és annak hiányában is találhatunk munkaajánlatokat. Napjainkban legnépszerűbbek a fordítási, adatrögzítői és üzletkötői ajánlatok. A klasszikus munkakörök mellett helyet kapnak a modern technikához kapcsolódó, internettel, grafikával és programozással kapcsolatos feladatok, de a legújabb számítógépes programoknak köszönhetően már a könyvelők és telemarketingesek is dolgozhatnak otthonukban. Az ajánlatok felkutatását érdemes kifejezetten az e célra létrehozott internetes portálokon, hirdetőoldalakon elkezdeni. Az említett oldalakon megjelenő ajánlatokat ellenőrzik, így csak a valós ajánlatok kerülnek publikálásra.

  A munkaajánlatokra történő jelentkezés során mindig figyelembe kell venni a munkaadó kérését. Mivel kevés ajánlat található a hirdetési oldalakon, számítani kell a jelentkezők közötti versengésre. Célszerű rövid, de lényegre törő kísérőlevelet készíteni, melyből kiderül a jelentkező végzettsége, motivációja. Kellő odafigyeléssel, szorgalommal, és az ajánlatok rendszeres nyomonkövetésével bárki megtalálhatja álmai távmunkáját.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.