BLUSH.hu Főoldal

Női gondok

|
A menses természetes jelenség, szorosan kapcsolódik a termékenységhez, a nővé váláshoz. Sajnos ez az egyébként normális jelenség olykor olyan problémákat is okozhat, melyek megnehezítik a mindennapi életet.


  A havonta jelentkező menstruáció a női lét velejárója. Néha örömmel várjuk, máskor rettegés tölt el, ha egy-egy ciklus elmarad. Egyfajta jelzőkészülékként működik, s érzékenyen reagál minden, a testünkben és lelkünkben lezajló folyamatra. Egy-egy menses kimaradása még nem feltétlenül utal várandósságra, sokszor lelki okokra vezethető vissza.

A menstruációs folyamat

  Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy mikor, milyen módon kell jelentkeznie a menstruációnak, azonban kevesebben tudjuk azt, mi is zajlik le szervezetünkben egy átlagos ciklus során. A menstruáció egy megadott időszakonként jelentkező vérzés, mely teljesen természetes jelenség. Általában 28 naponta következik be (egy-két nap eltérés előfordulhat), és egyéni alkattól függően 3-7 napig tart.
Ez az állandó, periodikus ciklus többek között a hormonális működés jelzője. A ciklus folyamatai a női szervezetben termelődő ösztrogén és progeszteron nevű hormonok hatására jönnek létre. A ciklus első napján következik be a menstruáció.
A női test minden nap készen áll egy új élet befogadására, a megtermékenyülésre. A sárgatesthormon (progesteron) átalakítja a méhnyálkahártyát, hogy képes legyen befogadni a megtermékenyített petesejtet, melyet ha a petesejtek nem termékenyültek meg, a menstruáció során távoznak a szervezetből.
Ugyan a menstruáció elmaradása utalhat gyermekáldásra is, legtöbb esetben a hormonháztartás egyensúlyának megbillenése okozza. Egy nehéz vizsgaidőszak, vagy a munkahelyi stressz is gátolhatja, illetve el is tolhatja a ciklust. A biztos eredmény érdekében az esetleges várandósság ma már gyógyszertárakban kapható tesztek segítségével otthon is megállapítható.

Menstruációs problémák

  Minden nő esetében más és más tünetcsoport jelentkezhet a menstruáció során. Sokan szinte meg sem érzik, mensesük csupán rövid ideig tart, s nem jár semmilyen kellemetlenséggel. Ezzel szemben számtalan nő küzd a nehéz napokon jelentkező fájdalommal, levertséggel. Ennek oka lehet az öröklött,  egyéni alkat. Sok esetben a szűk méhnyak miatt nehezebben távozik a menstruációs folyadék, így az görcsöket okoz. Ez a sok problémát okozó jelenség általában az első (természetes úton történő) szülés után megszűnik. A menstruációs gondok sora azonban végtelen, kezdve a levertségtől akár egészen az ájulásig.

Leggyakoribb menstruációs problémák:

Alhasi görcsök
Fájdalom deréktájon
Mellfeszülés
Émelygés, szédülés
Levertség
Elhúzódó menstruáció
Elmaradt havi vérzés

Ritka probléma: endometriosis

  Az endometriosis egy ritka probléma, mely komolyan megkeseríti az ettől szenvedő nők életét. Ez esetben nem csak a méhben, hanem a hasüreg több pontján is található méhnyálkahártya. A menstruáció során nem csak a méhben található nyálkahártya, hanem a hasüregben található kis szigetek is próbálnak lelökődni, így komoly hasi fájdalmakat okoznak, emellett székrekedés vagy hasmenés is előfordulhat.
A meddő nők mintegy 30-40 százalékánál az endometriozis okolható a betegség kialakulásáért. A endometriosistól szenvedő nőknél sokkal nagyobb esély lehet a méhen kívüli terhesség, a vetélés, illetve a szülési szövődmények kialakulására. Felismerése a nőgyógyász feladata, s teljes biztossággal csak a laparoszkópos vizsgálat mutatja ki.

Tünetek:

Székrekedés vagy hasmenés
Elviselhetetlen hasi fájdalmak
Derék- vagy hátfájás

Premenstruális szindróma

  A menstruáció előtti időszak egyes nők számára sok problémát okoz. A tünetek közé sorolható a hátfájdalom, has puffadás, a depresszió, mellfeszülés, és számtalan más, egyéni tünet, melyek a menstruáció bekövetkeztével fokozatosan csökkennek. A PMS nem egyszer megakadályozza a mindennapi megszokott életvitelt folytatását, akár a munkában vagy tanulásban is akadályozhat. Kialakulásának oka még ma is homályos, általában a menstruációt megelőző hormonális változásoknak tudják be.  Általában segítséget nyújthatnak ellene a megfelelő fogamzásgátló tabletták, illetve a rendszeres testmozgás, és a menstruáció előtti napokban betartott diéta. A kávé, cigaretta, illetve alkohol és csokoládé elhagyása enyhíthet a tüneteken, emellett érdemes sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Tünetek:

Lehangoltság vagy ingerültség
Depresszió
Koncentrálóképesség csökkenése
Mellfeszülés
Szésülés
Has megpuffadása
Ingadozó testsúly

  A menstruáció egyfajta jelző műszer, mely minden változásával kimutathatja a testünkben, lelkünkben zajló változásokat. Amennyiben bármilyen szokatlan tünet jelentkezik, érdemes nőgyógyász segítségét kérni az okok felderítéséhez.




2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.