BLUSH.hu Főoldal

Női autósok

|
A nők és az autóvezetés. A legtöbben csak legyintenek egyet erre a mondatra, az orruk alatt rosszalló megjegyzéseket tesznek, esetleg gúnyosan nevetnek, és valamilyen érthetetlen módon még a nők hajszíne (általában a szőke) is belekeveredik a témába.


  Arra a sorsra lennénk ítélve, hogy az anyósülésről bámészkodjunk, miközben párunk Forma 1-es pilótákat megszégyenítő módon száguld, és a női autósokat ócsárolva, „lökdösi le” az útról sorstársainkat?

  Ennek most egyszer s mindenkorra vége, ugyanis egy debreceni autósiskola tulajdonosa pszichológus segítségével kidolgozott egy kifejezetten nőkre szabott módszertant. A program a Smink & Drive! (Sminkelj és Vezess!) nevet kapta, amely azért kapott angol címet, hogy külföldön is megállja a helyét, ugyanis a „feltalálók” nem csak a magyar nőknek szeretnének segítséget nyújtani. A módszer egyik lényege, hogy a hölgyek oktatáskor sokkal több figyelmet és kedvességet kapjanak, hiszen érzékenyebbek, mint férfitársaik. A másik pedig az, hogy a köztudott gyengeségeket (mit pl: a tolatás), többször gyakoroltatják az oktatók.

  A nők általában türelmesebbek, óvatosabbak, körültekinőbbek és empaikusabbak, mint a férfiak. De azt már kevesebben tudják, hogy a hölgyek sokkal gyorsabban össze tudják hangolni az autóvezetés közben végzett műveleteket, és még figyelni is tudnak. Ez az új módszer annyira eredményesnek bizonyult, hogy már több mint 30 településen ilyen módon oktatják a hölgyeket.

  Tehát felvettük a kesztyűt és bebizonyítjuk a férfiaknak, hogy igenis tudunk vezetni! Minket igazolnak a biztosítótársaságok is, hiszen a kötelezőbiztosításnál a nők kedvezményt kapnak az éves díjból, ugyanis statisztikailag kimutatható, hogy sokkal kevesebb balesetet okozunk.

  Érdemes megfigyelni továbbá azt is, hogy egy nőt milyen tényezők befolyásolnak autóvásárláskor? Amíg a férfiaknak a lóerők, a gyorsulás és az autó mérete számít, addig a hölgyek mintha lakást vásárolnának. (A Volvo YCC modelljét például nők tervezték, éppen ezért nagyon is eltér a hagyományostól. A hölgyek szemlélete, hogy nappalit csinálnak az autóból, és olyan anyagokat használnak, mint a lakásban.) Elsősorban a színekre összpontosítunk. Harmonizáljon a belső kárpit és az autó színe, könnyen tisztítható anyagból készüljön minden, a kis rekeszek és a tükör sem elhanyagolható egy női kocsiból. A hölgyek általában a kisebb autókat kedvelik, mert sokkal könnyebben lehet velük parkolni, sávot váltani és amúgy is olyan pici és aranyos, azaz nőies. Ennek ellenére manapság egyre több hölgyet látni az utakon nagy autóval, miattuk kezdik egyre jobban elfogadni a férfiak a női vezetőket. És, hogy hogyan lehet felismerni, hogy egy autónak női tulajdonosa van? Biztosan találunk benne legalább egy plüssállatkát (de általában többet is).
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.