BLUSH.hu Főoldal

Beszédes álmok

|
Álmaink sokat elárulhatnak gondolatainkról, s érzéseinkről. A nyomasztó, vagy éppen varázslatosan szép álmok különleges jelentéssel bírnak. Míg a pszichológusok szerint a tudatalatti megnyilvánulása, addig az álomfejtők mintegy jóslatként értelmezik.


  Szinte minden éjszaka lepereg szemünk előtt egy mozifilm, melynek legtöbbször mi magunk vagyunk a főszereplői. Néha emlékszünk rá, máskor nem, ha pedig különösen jó, vagy rossz volt az álom, akár napokig is elkísérhet minket az emléke. Mindenki másként értelmezi, az álomfejtők jóslatként, a pszichológusok a tudatalatti üzeneteként, a laikus emberek pedig legtöbbször nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget.

REM fázis: az álmok ideje

  Az alvás bonyolult és összetett folyamat. Reggel, egy emlékezetes álomból ébredve sokan úgy hisszük, az álom egész éjszakán át tartott, pedig az álomlátás fázisai viszonylag rövidek. Egyes modern kutatások szerint a mélyalvás szakaszában is vannak álmaink, ezek azonban nem rögzülnek. Álmaink a REM-fázisban következnek be, egy éjszaka alatt nagyjából négy-öt alkalommal. Mivel több, egymást követő álmunk is lehet, általában csak az utolsót tudjuk felidézni.

Álom a pszichológia szemszögéből

  Nap mint nap számtalan inger ér minket. Munkába menet több tucat emberrel találkozunk, s otthonunkban is állandóan új események zajlanak le. A televízióban vetített reklámok, vagy éppen az esti film mind egy-egy feldolgozandó élményként raktározódnak el tudatunkban. A látszólag jelentéktelen események is rögzülnek tudatalattinkban, s hatással vannak álmainkra.

  Az álom feladata nem a szórakoztatás, és nem is az elrettentés. Álmainkban a tudatalattiban rögzült érzelmek és események törnek elő, akkor is, ha látszólag a két dolognak semmi köze egymáshoz. Ha nap közben átsuhan agyunkon a gondolat, hogy el kéne menni vacsorázni egy hangulatos kis étterembe, könnyen lehet, hogy az estére már rég elfeledett gondolat álom formájában jelenik meg.

  Nem egyszer az elalvás előtti közérzet, vagy éppen az általános hangulat is befolyásolja az álmokat. Ha valaki szorongással küzd, könnyen előfordulhat, hogy álmában egy kalitkába zárva tölti éjszakáját. A túl sok stressz hatására az álmok zavarossá is válhatnak, egymás után több, teljesen eltérő esemény is megjelenhet. A hangulat mellett a fizikai tényezők is befolyásolhatják az álmokat. Ha valaki a paplan alá bújva alszik el, és nehezen kap levegőt, valószínűleg álmában is fuldokolni fog.

Szimbolikus és jósló álmok

  Manapság egyre több és álmoskönyvvel találkozhatunk, melyek azon a hiten alapulnak, hogy az álmok nem csupán a múlt és jelen, de a jövő kérdéseire is választ adnak. Kétségtelen, hogy sok esetben segítséget nyújthatnak ezek a könyvek, azonban a teljes és világos megfejtéshez önismeretre is szükség lehet. Talán egy, az álomban megjelenő malac a nagy könyv szerint szerencsét hoz, de ha undorodunk tőle, már teljesen más jelentése lehet, s talán egy múltbéli emlékre utal.
Álmainkban gyakran előfordulnak egyes történések. Szinte mindenki álmodott már arról, hogy megfullad, esetleg repül, vagy lezuhan egy magas épületről. Ha megfigyeljük, mely élethelyzetekben jelentkeznek ezek az álomképek, jelentésükre is könnyen fényt deríthetünk. Ha szeretnénk futni, de mintha földbe gyökerezett volna a lábunk, akkor valamely ügyben tehetetlennek érezzük magunkat. A zuhanás egy-egy elrontott dolgot jelképez, ez lehet munka, de szerelem is. A fagyos táj érzelmi zárkózottságra utal, a veszélyes helyzetek pedig a félelmet jelenítik meg.

  A mindennapi történések általában éjfél előtti álmainkban fordulnak elő, amikor az agy rendszerezi a napi információ tömeget. Az ismétlődő álmok egy fel nem dolgozott emléket próbálnak leküzdeni, s általában az éjszaka második felében jelennek meg. A rémálmok általában egy átélt trauma eredményei, de olykor egy félelmetes film hatására is előfordulhatnak rémes álomképek. Kutatók már hosszú évtizedek óta igyekeznek megoldani álmaink rejtélyét. Tény, hogy mindenki álmodik, hiszen ez a folyamat teszi lehetővé a mindennapi események feldolgozását. Egyesek szinte minden álomképet fel tudnak idézni, mások szinte soha nem emlékeznek az éjszakai képekre. Ahhoz azonban, hogy valóban megfejthessük álmainkat alapos önismeretre, és hosszú időre lesz szükség.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.