BLUSH.hu Főoldal

Édes szerelem- a csokoládé története

|
A csokoládé évszázadok óta töretlen sikert élvez az édességek piacán. Minden korban megvolt a maga jelentősége, olykor pedig még babonákat is fűztek hozzá. Most azonban az édes bűnbeesés minden kis titkáról fellebentjük a fátylat.


A csokoládé eredete

  Valószínűleg pontosan soha nem tudhatjuk meg kitől is ered a csokoládé készítés szokása, az azonban bizonyos, hogy már a hatodik századi maják is foglalkoztak kakaócserje ültetvényekkel, s ünnepeik, rituáléik során is fogyasztották a kakaóbab őrleményét, ital formájában. Miután leigázták őket, a kakaóbab fontos adófizető eszközzé vált.

  A mexikóiak legendái szerint tollas Istenük, az azték Quetzalcoatl számtalan adománnyal jutalmazta a népet. Megtanította őket a túlélésre; fonalak és vásznak készítésére, s nekik adta az egyik legnagyobb kincset, a csokoládét (melyet talán éppen azért a későbbiekben az istenek eledelének is neveztek). Quetzalcoatl egykor hatalmas király volt, ám ellensége tőrbe csalta. A király, aki istenek leszármazottja volt, keletre hajózott, s ígéretet tett népének, hogy egyszer még visszatér.

  Az ígéret azonban szerencsétlenséget hozott; a király helyett spanyol hódítók jelentek meg, akik leigázták az aztékok földjét, s hamarosan felismervén, hogy a csokoládéivás egyfajta tekintélyt jelentett az azték nép körében, Cortés parancsára a spanyolok is elkezdték termelni az értékes kakaóbabot. Bár ez idő tájt a „chocolatl”-nak nevezett italnak az íze még igen kellemetlen volt a chilinek és számos egyéb fűszernek köszönhetően, ez mégsem szabhatott gátat a csokoládé ital  arisztokratikus jelenségének gyors ütemű fejlődésének Európa szerte.

Az első csokoládé

  Kezdetben csupán a megpörkölt kakaóbab őrleményét keverték el némi vaníliával és vízzel, ez azonban íze túl erős és kesernyés volt. Később cukor hozzáadásával finomították az italt, ám állaga még ekkor is sűrű és habos volt, s magas zsírtartalma miatt nehezen emészthatő. A csokoládéfogyasztást egy időben az egyház bűnös élvezetnek tartotta, úgy vélték ugyanis, hogy felkorbácsolja az érzékeket. Később azonban, mikor V. Pius pápa megkóstolta az "istenek italát", ízét annyira kellemetlennek találta, hogy úgy vélte az ital fogyasztása még a böjt megszegését sem jelenti, hiszen kizárt, hogy valakinek szokásává váljon az ital élvezete.

  Azonban az 1600-as éveket követően már nem csak Spanyolországban, de Franciaországban és Angliában is a kiváltságosok italává vált a csokoládé, majd meghódította Svájcot és Belgiumot is. Több mint kétszáz évvel később a csokoládé íze még mindig nem nyújtott a mai édességekhez hasonló élményt, ezért Van Houten kifejlesztett egy különleges eljárást, melynek segítségével a kakaóbab őrleményét tovább finomították, s ezzel kezdetét vette az első étcsokoládék gyártása.

A mai csokoládék

  Hozzáértők szerint a valódi élvezetet nyújtó csokoládé legalább hetven százalékban tartalmaz kakaót, azonban ez egy silányabb minőségű fajta esetén akár 30 %-nál is kevesebb lehet. Korábban a kakaóbab őrleményéből készített édesség szinte emészthetetlen volt, s hosszú időbe telt, mire különleges finomítási eljárások segítségével valódi desszertet alkottak belőle.

  A mai csokoládék összetétele ennél jóval bonyolultabb. Mivel desszertként fogyasztjuk, a gyártók számtalan adalékanyaggal dúsítják, hogy íze és állaga élvezhetőbb legyen. Különböző növényi zsírok, gyümölcsök, magvak, cukor és tej hozzáadásával a csokoládéból készült desszertek valódi ízélményt nyújtanak.

Csokoládé a táplálkozásban

Számtalan érv és ellenérv létezik, melyekből adódóan a csokoládéfogyasztást tiltják, vagy éppen javasolják. Tény, hogy a túlzásba vitt édességfogyasztás egészségtelen lehet, tehát a csokoládé kedvelőinek is szem előtt kell tartaniuk a mértékletesség és a kevesebb néha több elvét.

Érvek:

 • A legújabb kutatások szerint a vörösborhoz hasonlóan a csokoládé is tartalmaz antioxidánsokat (a fekete csokoládé jelentősen többet), melyek védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen.
 • A csokoládé emeli a vérnyomást, a vércukorszintet, s koffeint is tartalmaz éppen ezért igencsak élénkítő hatású.
 • Javióítja a memóriát.
 • Híres afrodiziákum.
 • Antidepresszáns hatású.
 • Tartalmaz: magnéziumot, kálciumot, káliumot, vasat és rezet.
 • Erősíti az immunrendszert.
 • Fogyasztásakor az agy endorfint termel, mely boldogságérzettel tölti meg a testet.
 • Tudósok szerint a csokoládéfogyasztók tovább élnek. Egy öt évig tartó kísérlet bebizonyította, hogy azok az emberek, akik havonta 3 tábla csokoládét elfogyasztanak, átlagosan 1 évvel tovább élnek az édességet nem kedvelő társaiknál.

Ellenérvek:

 • Sajnos a pozitív tulajdonságok, főleg csak az igazán jó minőségű és kakaót nagy százalékban tartalmazó csokoládék áldásos következményei, a gyengébb minőségű desszerteknél ezek a pozitívumok szinte elhanyagolható nagyságúak.
 • Roncsolja a fogakat.
 • Hízlal.
 • Bár a vércukorszint csokoládé fogyasztásakor az egekbe szökhet, onnan azonban megkezdi mélyrepülését, s kis idő elteltével még nagyobb éhségérzetet kelt, mint amit előtte tapasztaltunk.
 • A kakaó miatt pattanásossá teheti az arc bőrét.
 • Egyeseknél fejfájást idézhet elő.
 • Bizonyítottan függőséget okozhat.2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.