BLUSH.hu Főoldal

Kelet kincse: a hastánc

|
Modern világunkban a hastánc a nőiesség, az erotika szimbóluma, pedig eredeténél fogva teljesen más célokat szolgált. A hastánc a keleti kultúra egy csodálatos darabja, mely fokozza a termékenységet, s az abszolút nőiességet szimbolizálja.


  A hastánc egyetlen más műfajhoz sem hasonlítható. Nem egyszerűen tánc, s nem is csupán a nőiesség, a termékenység szimbóluma. Egyfajta mozgásforma, mely testet-lelket felüdíti, s annak ellenére, hogy ma már férfi hastáncosok is léteznek, ez a mozgásforma mindig a nőké marad. Igaz, hogy napjainkban legtöbben az erotikával (sőt, néhány nép az erkölcstelenséggel) azonosítja, eredetét tekintve nem ilyen célokat szolgált.

  A hastánc egyfajta termékenységi rituálé volt, melyet szülésnél, illetve gyermekáldásra várva alkalmaztak. Valószínűleg az ősi Egyiptomból ered, de Rómában az erotika fokozására is alkalmazták, s később a törökök háremhölgyeinek jellegzetessége lett. Napjainkban sok helyen, többek között néhány iszlám országban tiltott tánc, hiszen a külföldi bevándorlók erkölcstelen tevékenységeiket sokszor a hastánc fátyla mögé bújtatva gyakorolták.

Test és lélek megmozgatója

  A hastánc speciális, különleges mozgássorokból épül fel. Különleges tánc, mely nem sajátítható el néhány óra alatt, legalább egy év folyamatos gyakorlást igényel. Később a megtanult mozdulatok mellett fontos szerepet kap a táncos improvizáció, mely egyedivé és érdekessé varázsolja produkciót.

  A hastánc, melyet az ősi időkben a termékenység fokozására alkalmaztak, minden apró izmot megmozgat, olyan területeken is, melyek egyébként csak nehezen formálhatók. A hasizmok mellett a hátat, a farizmot, s a lábakat is erősítik. Általános tévhit, hogy a hastánchoz teltebb idomok kellenek. Valójában maga a tánc inkább a kalóriák égetésében segít, s formázza a testalakot. A keleti világban a teltebb idomokkal rendelkező nők jelentik az ideált, ezért az ott élő táncosok szánt szándékkal növelik testsúlyukat, de ez nem feltétele a hastáncnak.

  A hastánc alakformáló és zsírégető hatása mellett az inakra, az izületekre is jó hatással van, hiszen nélkülöz minden feszes, megerőltető mozdulatot. A lágy mozdulatok nem csak a zsírszövetek leépítésében, de a test kíméletes fejlesztésében is fontos szerepet kapnak. A hastánc ideális a nők számára, hiszen megerőltetés nélkül erősíti az izmokat, emellett a testmozgás minden jó hatását is magában egyesíti; a rendszeres tánc fokozza az állóképességet, javítja a vérkeringést, testre, s lélekre egyaránt jó hatást gyakorol.

A mozgás titka

  A hastánc elnevezés Franciaországból ered. Egyiptomban elsőként ők találkozhattak ezzel a különleges és szokatlan mozgásformával. A számukra teljesen idegen, ám elbűvölő táncban látszólag a has rezegtetése játszotta a központi szerepet, innen eredt a ma is használatos elnevezés. Persze valójában a különleges, egyedi keleti tánc ennél sokkal összetettebb.

  A csípő, a karok a mellek, s a has a táncban külön-külön mozognak, olyan belső izmok segítségével, melyet a hétköznapi mozgásformák, táncok során soha nem tornáztatunk meg. Hazánkban, főként a fővárosban számtalan magántanár, s oktatóközpont áll rendelkezésre. Az edzések általában heti egy-két alkalommal zajlanak, elfogadható árakon. Nem igényelnek különösebb felszerelést, csupán néhány kényelmes ruhát, s a hastánc elkezdése nem igényel sem előképzettséget, sem pedig magas fokú erőnlétet.

  Modern, rohanó világunkban a hastánc különösen fontos a nők számára. A versenyszférában, munkahelyen, s rohanó, teljesítményorientált környezetünkben olykor megfeledkezünk arról, ami a legfontosabb; nők vagyunk, a jövő nemzedékének szülei, a szebbik nem képviselői. A hastánc segít emlékeznünk mindarra, amit a nőiesség jelent.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.