Rod & Custom Show
Az amerikai autók és motorok rajongói az idén megint számíthatnak a nagy dobásra. Májusban második alkalommal ismét megrendezik ugyanis kishazánkban Kelet-Európa legnagyobb custom buliját, a „Rod n’ Custom Show”-t, ahol a magyar közönség végre élőben is megcsodálhatja az Orange County Choppers motorjait.
tovább » Hódítsd meg a hegyet!
Ha friss levegőn, csodálatos panorámát kínáló környezetben szeretnél sportolni, a Normafán a helyed! Próbáld ki magad, és a hegyre futást április 27-én a 8. Volvo Hegyvidék Félmaraton és Váltón!
tovább » |
Reggeli ébresztőként, vagy egy kiadós ebéd után szinte nélkülözhetetlen italunk: sokan közülünk szinte függővé válnak, mások azonban a kávézás szertartásának szerelmesei. De vajon mikor fedezték fel és hogyan jutott el Európáig a ma már mindenhol ismert számtalan változatban elkészíthető kávé? A kávé eredete A kávézás is, mint sok más hagyomány olyan távoli múltra tekint vissza, hogy pontosan már meg sem lehet mondani mikor és hogyan alakult ki tradíciója. A mai napig számos legenda kering a kávé nyújtotta örömök felfedezéséről. Kávéféleségek A tudomány mai állása szerint a kávébabnak eddig 80 fajtája ismert, ebből azonban csak kettő említésre méltó akad: az Arabica és a Robusta. Ezek piaci részesedése sem egyenlő azonban, hiszen a lényegesen jobb aromájú Arabica napjainkra annyira kiszorította versenytársát, hogy az már csak 25%-os részesedést tudhat magáénak. A kávé élettani hatásai Szinte minden szaklapban olvashattunk már a kávé élettani hatásáról. Kis mértékben, ritkán fogyasztva serkentő, de gyógynövényként is alkalmazható értágító hatása miatt, sőt egyes kutatások szerint a mérsékelt kávézás csökkentheti a vastagbélrák kialakulását. Rendszeres fogyasztása azonban heves szívdobogáshoz, magas vérnyomáshoz, koszorúér megbetegedéshez, csontritkuláshoz és hasnyálmirigyrákhoz is vezethet. Népek, kávék, szokások Bécsi, belga, vagy ír kávé; más-más alapanyagokkal készülnek, az országok sajátosságai szerint. Belgiumban a likőrös, vaníliás íz nyerte el a kávéfogyasztók tetszését, Ausztriában a csokoládé, Írországban pedig a neves whisky. Az ír kávé kialakulása állítólag egy ügyes repülőtéri báros leleményességének köszönhető, aki az egyik gép átfagyott utasainak kívánt segíteni a gyors felmelegedésben a kávéjukba öntött whiskyvel. Az ötlet mindenesetre jó volt, hiszen azóta világszerte népszerűvé vált az ír kávé, mely cukrot, alkoholt, koffeint és zsírt egyszerre tartalmaz, igazi energiebomba. Legyen szó azonban bármely nemzet sajátos fekete italáról, a széles palettán minden kávé rajongó megtalálja kedvencét. Néhány recept egy igazán hangulatos kávézáshoz Néhány tipp mielőtt hozzákezdenénk: minden kávékülönlegességet igyekezzünk a megfelelő pohárban, vagy csészében szervírozni, érdemes a kávé mellé egy-egy szelet kekszet tenni, sőt, egy magára igazán valamit is adó "kávéspecialista" mindig ad egy pohárka vizet fenséges kávéja mellé. Bécsi kávé A hozzávalókat vastag falú pohárban helyezzük el. A vaníliafagyit tegyük a pohár aljára, helyezzük rá a csokoládé darabkákat, majd szórjuk meg a jégdarával. Végül ráöntjük a kávét, tejszínhabbal és csokireszelékkel díszítjük, s már szervírozhatjuk is! Ír kávé Az ír kávét mindenképpen olyan pohárban szolgáljuk fel, melynek talpa, s füle egyaránt van. Először a cukrot tegyük a pohárba (ínyencek megpróbálhatják a barnacukrot), majd adjuk hozzá a whiskyt, s az elegyet meggyújtván karamellizáljuk a cukrot. Ezután hozzáadjuk a kávét, majd a tetejére nagy rétegben tejszínhabot teszünk. Frappe kávé A kávét és a fagylaltot addig turmixoljuk, míg krémes állagú nem lesz. A fagylalt lehet: sztarcsatella, csoki, vanília, tiramisu, dió, szinte bármi, amit szeretünk. Egy magas üvegpohárba jeget szórunk, ráöntjük a turmixolt frappét, végül ízlés szerint őrölt fahéjjal és cukorral, tejszínhabbal vagy csokireszelékkel díszítjük. |
|||