BLUSH.hu Főoldal

Cellulitisz: a nők rémálma

|
A média által sugallt tökéletes nőideál vékony, és elképzelhetetlen, hogy akárcsak egy apró hiba is éktelenkedjen bőrén. Csupán a divat sugallja azt, hogy a narancsbőrt kezelni kell, vagy ténylegesen létező problémák húzódnak meg a háttérben?


  A narancsbőr a nők legismertebb problémája. Kortól függetlenül szinte bárkin megjelenhetnek a feltűnő dudorok. Egyes felmérések szerint a nők mintegy 80(!) százaléka küzdött már a narancsbőr ellen. A nők testfelépítésük folytán hajlamosabbak a narancsbőrre, hiszen testük egyes területei (comb és fenék) hajlamosabbak a nagyobb mértékű zsírfelhalmozásra. A zsírpárna növekedésével lelassul a vérkeringés, és idővel kialakul a cellulit. A bőr három rétegből épül fel; a legalsó réteg a bőralja, mely laza kötőszövetből és zsírsejtekből áll. Ezt követi az irha, melyben számtalan ideg, apró erek és faggyúmirigyek találhatók. Végül a legfelső rész a hámréteg, mely folyamatosan megújul. A bőraljában található kötőszövet nők esetében lazább, így segítve várandósság idején a bőr tágulását. A kötőszöveti rostok idővel meglazulnak, majd az összetapadt zsírsejtek a bőr felé eltolódnak, s áthatolnak a kötőszöveten, így kialakul a bőr fel felszínén látható számtalan bucka.

A narancsbőr kialakulásának okai

  A narancsbőr kialakulásának oka lehet a mozgáshiány, az elhízás, illetve hormonális problémák. Az irodában töltött hosszú órák, a fogamzásgátló tabletták, sőt, akár a hormonkezelt élelmiszerforrások is narancsbőr kialakulásához vezethetnek. Nők esetében nagyobb az esély a narancsbőr kialakulására, hiszen lazább kötőszövettel rendelkeznek, mint a férfiak. Ennek előnye, hogy táplálékhiány esetén az elraktározott zsírszövet mintegy élelmiszerraktárként funkcionál. A zsírtartalékok elsődlegesen a csípőn, combon és fenéken találhatók, ezért ezen a területen jelenhet meg a cellulit.
Attól függően, hogy ki mennyire hajlamos a narancsbőrre, fontos szerepet kaphat a megelőzés. A cellulit teljes eltűntetése hosszadalmas, időt, és nem egyszer nagy kiadásokat igénylő folyamat, s megelőzése egyszerűbb, mint kezelése. Kialakulásában a genetikai tényezők is fontos szerepet kapnak. A hízásra hajlamosabb, több zsírsejttel rendelkező kötőszövetű nőkben hamarabb kialakulhat a bőrprobléma. A hormonok mennyisége is meghatározó szerephez jut a narancsbőr feltűnésében. Magasabb ösztrogén szint esetén -melyet okozhat a serdülőkori változás, terhesség vagy fogamzásgátló tabletta szedése- könnyebben elraktározódik a víz és a zsír a szervezetben.
A bőrprobléma más, a szervezetet sújtó betegségekre is utalhat. Egyes esetekben nem a combon, vagy fenéken felhalmozódott zsír okozza paplanszerű bőr kialakulását, hanem az anyagcsere, vagy a nyirokrendszer helytelen működése. A bőr feszessége megszűnik, a zsírsejtek megduzzadnak a lerakódott salakanyagtól, és kialakulnak a bőrön látható apró dombok.

A helytelen életmód okozta bőrproblémák

  Rohanó életmódunk, a munkahelyi stressz, és a huszadik század találmánya a szellemi munka mind az egészség károsodásához vezethet. Táplálkozásunk gyakran rendszertelen, kevés folyadékot fogyasztunk, s az étlapon egyre kevésbé szerepelnek a szervezet helyes működéséhez szükség élelmiszerek. A szellemi munkát végzők körében a mozgáshiány is problémát jelenthet; a napi több órán át tartó egyhelyben végzett munkák megterhelik a szervezetet, és nem megfelelő táplálkozás mellett könnyen túlsúlyhoz vezethetnek.
Túlsúly esetén könnyen kialakulhat narancsbőr, hiszen a megnövekedett zsírsejtek lassítják a vérkeringést, valamint a nyirokrendszer működését, így a káros salakanyagok könnyebben felhalmozódnak a bőr alatt. A mozgáshiányos életmód szintén csökkenti a nyirok- és vérkeringést, így könnyebben lerakódnak a méreganyagok, a zsírok nagy része nem ég el. A helytelen táplálkozás szintén narancsbőr kialakulásához vezethet.
Megfelelő mennyiségű energia bevitel esetén nem raktározódik el a szükségesnél nagyobb mennyiségű zsír a szervezetben, azonban túl sok étkezéssel könnyen megnövelhető a zsírsejtek mérete. A túl zsíros ételek, édességek, kávé illetve alkohol rendszeres fogyasztása nagyban elősegíti a cellulit kialakulását. Az állandó stressz megzavarja az anyagcsere folyamatokat, így hátráltatja a méreganyagok távozását a szervezetből. Az alacsony folyadékbevitel szintén narancsbőr kialakulásához vezethet, megfelelő mennyiségű víz bevitele nélkül a nyirokrendszer működése lassul, a salakanyagok lerakódhatnak a zsírsejtekben.

Kezelési lehetőség

  A narancsbőr kezelési módszereinek száma végtelen, a fény- és színterápiától egészen az ultrahangos gyógyításig a probléma eredetétől függően mindenki megtalálhatja az ideális módszert. Első lépésben célszerű a helytelen életmódon változtatni. Elengedhetetlen a napi legalább 2 liter folyadék elfogyasztása, rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag bevitel. Nyirokrendszeri problémák esetén segítséget nyújt a nyirokmasszázs, a bőrben lerakódott zsírfelesleg eltávolítására pedig alkalmas lehet a fóliás karcsúsító kezelés.
A havonta legalább egyszer megtartott méregtelenítő kúrák és méregtelenítő tapaszok segítségével kitisztítható a szervezetben korábban lerakódott salakanyag. Emellett számtalan, a nyirokrendszer helyes működését elősegítő, s a szervezet oxigénellátását javító masszírozó gép van forgalomban, melyek megfelelő ideig történő használatával legyőzhető a cellulit. Az életmód váltást követően kiegészítő kezelésként alkalmazható bőrfeszesítő krém.

  Mivel a cellulit már a 20-30 éves korosztály tagjainak is mintegy felét érinti, s ötven éven túl csupán a nők tíz százaléka nem ismeri a narancsbőrt okozta szépséghibát, érdemes minél hamarabb áttérni a helyes életmódra. A káros szenvedélyektől mentes élet segíthet megőrizni a bőr fiatalságát és szépségét.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.