BLUSH.hu Főoldal

Ragyogó mosoly, ép fogak

|
Egy szépen csillogó mosoly elbűvölően hat bárkire, a hófehér fogak csillanása minden egyéb szépséghibát elfedhet. Ha azonban nem fordítunk kellő figyelmet a száj ápolására, előbb vagy utóbb megjelenhet a fogkő, de rosszabb esetben fogszuvasodás is előfordulhat.


  A szájüregben számtalan betegség előfordulhat, ha nem fordítunk rá kellő figyelmet. A fogszuvasodás, az íny-és nyálkahártya problémák megkeseríthetik mindennapi életünket, ráadásul kezelésük sokszor hosszabb ideig is eltart, és pénztárcánkat sem kíméli.
A fogszuvasodásért a szájüregben található kórokozók felelősek. Az elfogyasztott tápanyagokból lepedék képződik a fogakon, majd a kórokozó a lepedékben található cukrot savvá alakítja. A sav lebontja a fogsort védelmező védőbástyát, vagyis a fogzománcot, majd megkezdi közvetlenül a fog lerombolását. Az elhanyagolt lyukas fogak további problémákat okozhatnak a foggyökérben, de akár az ínyben is.

A helyes fogmosás:

  A megfelelő fogkrém, és a napi fogmosás segít megállítani és megakadályozni a kórokozók által elindított hadjáratot. Egyénenként más és más fogápoló készítmények jelenthetnek hatékony segítséget. Az érzékenyebb fogínnyel rendelkezők használjanak gyógynövényes, nyugtató fogkrémet (Pl. Dabur Bazsalikomos fogkrém, vagy Sensodyne), melyek nem csak a fogak tisztításában játszanak fontos szerepet, de megóvják a fogínyt is.

A fogmosás alapszabályai:

ˇ Minden főétkezés után célszerű azonnal fogat mosni, így a korokozóknak nincs ideje működésbe lépni.
ˇ A fogakat mindig körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg.
ˇ Válasszunk vékony fejjel rendelkező fogkefét, így könnyebbé válik a hátsó fogak tisztítása.
ˇ A fogmosásra elegendő időt kell fordítani, minimum 3-5 percet. Ennek során nem csak a fogak külső és belső oldalát, hanem a rágófelszínt is elegendő ideig kell tisztítani
ˇ A fogak tisztítása során ügyelni kell annak erősségére. A túl erősen mosott fogak zománca, illetve az íny is megsérülhet.
ˇ A fogak felszínét körkörös mozdulatokkal, a fogak közötti részt pedig egyenes mozdulatokkal tisztítsuk meg.

Fogkefék és fogkrémek:

  Mivel a rosszul megválasztott, túl erős sörtéjű fogkefe legalább annyi kárt okozhat, mint a fogmosás hiánya, megválasztására időt kell szánni. Célszerű puha sörtéjű fogkefét választani, mely nem sérti meg a fogínyt. A benne található szálakat lehetetlen teljesen tisztán tartani, ezért érdemes 2-3 havonta lecserélni. Az elektromos fogkefék előnyei közé sorolható, hogy megelőzik a rossz fogmosási technika okozta problémákat. Körkörös mozgásuk kényelmesebbé teszi a mindennapi szájápolást, s általában a szájzuhany is megtalálható tartozékaik között, mely hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé.
  A fogkrémek megválasztása során figyelembe kell venni a fogak és az íny állapotát. A fogkrémek általában csak ízesítő és habzó anyagot tartalmaznak, és kizárólag a fogak tisztán tartását teszik lehetővé. Ha azonban meg szeretnénk előzni a helytelen életmód, vagy egyéni alkat miatt kialakuló fog- és ínyproblémákat, speciális fogkrémet kell választanunk. Léteznek olyan fogpaszták, melyek hatóanyagai megelőzik a fogkövet, ez kifejezetten előnyös lehet dohányosok és kávéfogyasztók számára. Az érzékeny ínnyel rendelkezők pedig használhatnak gyógynövényes fogkrémet, melyek megelőzik az íny- és a fogágy betegségeit.

A megfelelő ápolás kiegészítői:

  A fogselyem szintén hatékony segítséget jelent a fogápolás során. Mivel sok esetben a fogkefe nem tudja eltávolítani a fogak közötti lepedéket, célszerű fogselymet is használni. A szájvíz szintén megfelelő eszköz a fogmosás kiegészítésére. Amennyiben munkahelyen, esetleg vendégségben vagy utazás során nincs lehetőségünk fogmosásra, a szájvízben található hatóanyagok segítségével megóvhatjuk fogainkat.

  Egy kevés időráfordítással sokat tehetünk fogaink szépségéért. A napi két-három alkalommal történő fogmosás, a megfelelő fogkefe- és fogkrémválasztás csodákat tehet. A megelőzés sokkal kisebb erőfeszítést igényel, mint a már kialakult szájüregi problémák kezelése.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.