BLUSH.hu Főoldal

Bőrápolás

|
A test első védelmi vonala a bőr, ezért rendkívül fontos, hogy a mindennapokban is megfelelő figyelmet fordítsunk ápolására, melyhez manapság termékek széles skálájáról választhatjuk ki a bőrtípusunkhoz illő ápolási cikkeket.


  A szép bőr elsősorban az egészség jele, mivel szervezetünk első védelmi vonala érzékenyen reagál minden apró változásra. Az influenza, hormonális változások mind befolyásolják bőrünk színét, tapintását. Minden évszakban különleges figyelmet kell fordítanunk bőrünk egészségének megőrzésére. Nyáron a napsugarak, télen a hideg levegő jelenthet veszélyt.

A bőr funkciója:

  • Bőrünkben rengeteg idegvégződés található, ezért rendkívül érzékeny a szélsőséges hőmérsékletre, illetve a sérülésekre.
  • Segít testünk állandó hőmérsékletének megőrzésében.
  • Természetes savköpenye meggátolja a kórokozók szervezetbe való bejutását.
  • Kiszűri a fényt, és az idegen anyagokat.
  • Mintegy monitorként jelzi a szervezetünkben lezajló káros folyamatokat.

A bőrt károsító hatások

  Az év minden szakában állandó veszélynek van kitéve bőrünk. Nyáron, a napon töltött idő alatt a káros UV-B sugárzás roncsolja a bőrszövetet, túlzásba vitt napozás esetén pigment foltok keletkezhetnek. Télen síelés alatt ugyanez a hatás érvényesül, ezért ekkor sem szabad elhanyagolni a fényvédő krémek használatát. A fűtési szezon során a száraz levegőjű szobák is káros hatást gyakorolnak a bőrre, mely vizet veszít.
A szervezetünkben lezajló folyamatok többsége a bőrfelület megjelenésére is hatással van. Egyes hormonális változások során akné jelenhet meg a bőrön, máskor pedig barnás pigment foltok jelentkeznek. Egy-egy influenza, vagy akár a magas láz is pattanások kialakulásához vezethet.

A bőr tisztítása

  Az ápolás első lépéseként meg kell tisztítani a bőrt. A zsúfolt utak mellett elhaladva rengeteg szennyeződés rakodik le pórusainkban, mely csupán az arc alapos megtisztítása után válik láthatóvá. Ez a szennyeződés eltömítheti a pórusokat, és megfelelő odafigyelés hiányában mitesszerek kialakulásához vezethet. A különböző kozmetikai cikkek szintén károsíthatják a bőrt, ha nem kerülnek időnként eltávolításra. A legtöbb alapozót, púdert nem lehet szappanos vízzel eltávolítani, csupán a smink- és arclemosó szerek bizonyulnak hatékony megoldásnak.

  A bőr tisztítása során mindig az egyéni alkatnak megfelelő készítmények közül kell választani. A szárazabb, érzékenyebb bőrrel rendelkezők használjanak krémes szappanokat, amelyek nem szárítják a bőrt. A zsíros bőrt azonban fényesebbé teszik a krémeket, olajokat tartalmazó szappanok, ezért erre a bőrtípusra érdemes hagyományos, vagy hámlasztó szappant használni. A természetes savköpeny számára ártalmasak lehetnek a lúgos szappanok és habfürdők, így könnyen kiszáradhat. Fürdés helyett tusoljunk, és használjunk PH semleges terméket!

  A testradír minden bőrtípus esetén hasznos segítséget jelent. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, így a bőr megkezdheti regenerálódását. Ezt a folyamatot segíti a hidratáló krém használata, mely szerepet játszik az új bőrréteget nedvességtartalmának megőrzésében.

A bőr szépségét megőrző anyagok:

  • A vitamin: segíti a bőr vízháztartásának egyensúlyfenntartását, a sejtek osztódását
  • E vitamin: védelmet nyújt az UV sugárzás ellen, serkenti a bőr vérkeringését
  • C-vitamin: fenntartja a bőr nedvességét, szerepet játszik a bőr feszességéért felelős kollagén termelését
  • Gabonafélék: védőréteget képeznek a bőr felületén, mely segít a nedvesség megőrzésében
  • Mandulaolaj: csökkenti a bőr irritációját, táplálja a bőrt

Bőrápolás télen

  A téli hideg, szeles idő megviseli bőrünket. Az irritáció hatására vöröses foltok jelentkeznek, a bőr zsíros védőrétege eltűnik, s kiszárad, ráadásul a fűtött lakás száraz melegsége is további vizet von el a bőrtől. Ennek megelőzésére már a hideg idő kezdetén el kell kezdeni a zsírosabb krémek használatát. A testápoló szerek közül a téli időszakban az aloe vera, mandulaolaj és fehér tea kivonatot tartalmazó termékek nyújtják a legnagyobb védettséget. A krém zsíros állaga segít megóvni a bőr természetes savköpenyét, a gyógynövények pedig védettséget nyújtanak az irritáció ellen. A kamillás gőzölés és borogatás is nyugtatja a hideg levegőtől kiszáradt bőrt.

  Bőrünk az év minden szakában igényli az ápolást. Az állandó környezeti ártalmak (napsugárzás, szél, légszennyezettség) hatására idő előtt elöregedhet, ha nem fordítunk rá kellő figyelmet. A tisztálkodó- és bőrápoló szerek segítségével azonban minden évszakban egészségessé és ápolttá tehetjük.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.