BLUSH.hu Főoldal

Körömápolás felsőfokon

|
Már egyetlen kézfogás is árulkodó lehet. A köröm szépsége nem csak a megfelelő ápoltságon múlik, de az egészségi állapotot is tükrözi. A szép köröm minden korban az egészség és ápoltság jelképe volt, manapság pedig a nőiesség egyik alappillére.


  A kéz olyan, akár egy névjegy, sok mindent elárul tulajdonosáról. Ha maga a köröm nem is tudat annyit az illetőről, mint a tenyérjóslás, sokat megtudhatunk viselőjének szokásairól, egészségi állapotáról. A problémák skálája az egyszerű, apró töredezésektől egészen a komoly, akár műtétet is igénylő benövésig terjed.

Kezünk éke: a szépen ápolt köröm

  A keleti országokban és Latin Amerikában a hosszú köröm a gazdagság és jólét szimbóluma volt. A hosszú köröm ma is divat, s egyértelműen kiemeli a nők szépségét. Sokan azonban nem olyan szerencsések (vagy talán nem ismernek annyi körömápolási fortélyt), hogy saját körmüket meg tudják növeszteni.

  Sokan küzdenek a töredezett, puha köröm problémájával. Ezek az apró intő jelek nem egyszerűen szépséghibák, gyakran az egészségi állapotra utalnak. Az elszíneződött, vagy töredező körmök vitaminhiány, és a szervezetben lezajló védekező folyamatok eredményei. Főként télen, a szervezet vitaminigénye megnő. Ha a táplálkozás során nem jut elegendő ásványi anyaghoz és vitaminhoz, akkor a test "kevésbé fontos" részeitől von el tápanyagot.

  Mivel a körmök a szervezet minden apró változására érzékenyen reagálnak, egy szakember számára minden elváltozás sokat mondhat. A legtöbb apró jel ártalmatlan, s csupán arra figyelmeztet, hogy túl sok vegyi anyaggal érintkezünk nap mint nap. A szappanok, mosogatószerek, sőt, még a mosás során használt öblítők többsége is elvékonyítja a körmöt.

A köröm elváltozásai

ˇ Töredezett körmök: a töredezett körmök gyakran kalciumhiányra utalnak, ilyenkor érdemes több tejterméket bevenni a mindennapi étrendbe.
ˇ Hosszanti csíkok: a körmön a növekedés irányában húzódó csíkok olykor izületi panaszokra utalnak, de lehetnek az alacsony folyadékfogyasztás jelei is.
ˇ Sárga köröm: ha a köröm színe sárgásra változik, azért dohányosok esetében a nikotint hibáztathatjuk. Olykor gomba, vagy májprobléma is okozhatja.
ˇ Sötét folt a köröm alatt: ez esetben véraláfutás keletkezik a körmön, valamilyen ütés vagy erős nyomás hatására. Ritkább esetben bőrrákra is utalhat. A véraláfutás magától eltűnik.
ˇ Fehér foltok, csíkok a körmön: legtöbb esetben a köröm apró sérülései okozzák (pl. körömreszelés során), de utalhat vitaminhiányra, illetve anyagcserezavarokra is.

A köröm ápolása

  A körmök ápolása nem igényel különösebb szaktudást, elegendő az odafigyelés, és a megfelelő termékek használata. A szép köröm nem csak az ápoltság, de a jó egészség jele is egyben. Ma már számtalan vitaminkészítmény és krém kapható, melyek biztosítják a körmök egészséges növekedését. A kovaföldkapszula is ezen termékek közé tartozik, összetevői erősítik a köröm szerkezetét. Mivel a körmök ápoltsága és szépsége a táplálékot adó körömágytól is függ, így erre a területre is figyelmet kell fordítani. A kéz és körömápoló termékek többsége vitaminokat és bőrnyugtató anyagokat is tartalmaz, segítséget nyújthat a körömágy ápolásában.

      Néhány tipp a köröm ápolásához:

  • soha ne rágjuk körmeinket!
  • ne tépkedjük ujjankról a bőrt!
  • soha ne vágjuk le a körömágy bőrét, inkább csak óvatosan toljuk vissza!
  • lehetőség szerint ne vágjuk ollóval körmeinket, válasszuk inkább a reszelést!
  • használjunk olyan kézkrémet, mely körömápoló is egyben!
  • esténként vastagon krémezzük be megfáradt kezünket, s húzzunk alváshoz pamut kesztyűt!
  • naponta többször masszírozzuk meg kezünket, ujjainkat, hogy javítsuk vérkeringésünket!
  • ha töredezik a körmünk mindig használjunk színtelen védőlakkot!
  • a fő lakkréteg felvitele előtt pedig mindig használjunk "bázis"-lakkot!
  • körömápolás előtt mindig áztassuk egy ideig körmeinket!

A köröm ellenségei

ˇ A testben lezajló káros folyamatok, melyek ellen megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag bevitellel lehet védekezni
ˇ A vegyszereket tartalmazó szerek, melyek ellen egyedüli védelmet az nyújthat, ha nem érintkezik a körmökkel és a bőrfelülettel. Mosás, mosogatás és takarítás közben is érdemes gumikesztyűt használni, mely a bőrirritációtól is megvéd.
ˇ A körömágy bőrének eltávolítása komoly problémát is okozhat. Helyette meleg vizes fürdőt használjunk, mely puhítja a bőrt, így az könnyebben eltolható. Erre a célra már különböző bőrpuhító krémek is léteznek.
ˇ Olló helyett használjunk körömreszelőt a formázásnál. Erre a célra a legalkalmasabb egy üveg körömreszelő lehet.
ˇ Az állandó körömlakkhasználat is károsíthatja a körmöket. Célszerű időnként egy-két nap regenerálódási időt hagyni körmeinket.

  Sok esetben a vitaminhiány, illetve a körmök helytelen ápolása okozza a problémát. Ha a mindennapokban ügyelünk a vitaminok, illetve a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, körmeink is sokáig ápoltak és szépek maradnak.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.