BLUSH.hu Főoldal

Mindennapos küzdelem a szőrtelenítéssel

|
A szőrtelenítés mára már teljesen természetes folyamat, az ápoltság alapköve, a szépségápolás része. Míg évtizedekkel ezelőtt a férfiak borotvája jelentette az egyetlen megoldást, ma már a végleges szőrtelenítés is megvalósítható.


  A szépségért bizony szenvedni kell! Olykor nem túl kellemes élményekkel gazdagodunk, ha nem ismerjük az egyes epilálási módszerek folyamatát. A borotva könnyen megsértheti a bőrt, a szőrtelenítő krém hosszú távon irritálhatja a bőrfelületet, az epilátor hangja pedig hátborzongató. Nincsen biztos receptje, hogy melyik módszer válik be a legjobban, az egyéni érzékenységtől is függ, hogy melyik eszköz okozza a legkevesebb kellemetlenséget, s jár a legnagyobb eredménnyel. 

  Érzékeny bőrűek számára a szőrtelenítő krém, illetve a gyantázás nem javasolt; helyette a bőrt kevésbé irritáló epilátor, vagy esetleg a borotva lehet a megoldás. Legtöbb esetben nem csak a sima, egyenletes bőr elérése a cél, hanem annak hosszú ideig történő megőrzése. Míg a borotva, illetve a szőrtelenítő krém csupán néhány napig biztosítja a kellemes, puha bőr érzését, addig az epilátor, a gyantázás és a lézeres szőrtelenítés hosszú távon szinte teljesen megszüntetheti a szőrnövekedést.

  Ma még nem létezik olyan szer, amely tartósan -és minden kellemetlenségtől mentesen- megszüntetné a szőrnövekedést, azonban a rendelkezésre álló eszközök megfelelő használata csökkentheti a kellemetlenségeket.

Küzdelem a borotvával

  A borotválás az egyik legkényelmesebb szőrtelenítési módszer, hiszen -ha kellő elővigyázatossággal bánunk vele- a legkevésbé sem okoz fájdalmat. Minden alkalommal szükséges a bőr puhítása (szappanos vízzel, vagy borotvazselével), így elkerülhető a felszíni sérülés, s a bőr is zsírmentesíthető. Míg korábban csak a férfiak arcvonalára tervezett borotvák álltak rendelkezésre, addig ma már számtalan női változat is létezik. A csúszásmentes nyíl, a borotván található krémező csík mind a kényelmet és biztonságot szolgálják.

  Mindezek ellenére előfordulhat, hogy a túl sokáig használt- vagy éppen új és nagyon éles borotva sérülést okozhat a bőrfelületen. Ezek a legtöbbször apró és teljesen veszélytelen vágások azonban további ápolást igényelnek. Emellett a borotválás nem biztosít hosszú ideig tartó eredményt. Kezdetben akár egy hétig is sima maradhat a bőr, később azonban nemcsak megerősödnek a szőrszálak, de akár már egy-két nap után is újranőhetnek.

      Tippek a borotva kedvelőinek:

 • Mindig este használjunk borotvát, hogy megviselt bőrünknek jusson ideje a regenrálódásra!
 • Soha ne használjunk életlen borotvát!
 • Soha ne használjuk más borotváját!
 • Használat után mindig alaposan tisztítsuk meg a pengéket!
 • Mindig használjunk borotvahabot vagy zselét!
 • Mindig a szőrnövekedés irányával ellentétes irányba borotváljunk!
 • Borotva használata után használjunk speciális nyugtató krémet vagy balzsamot!
 • Még véletlenül se menjünk napra közvetlenül a szőrtelenítés után!
 • Hogy elkerüljük a szőrszálak megerősödését, félévente gyantáztassuk le a borotvált területet!
 • Soha ne borotváljuk az ajkak felett, az arcon és az alkaron található szálakat!

Mindenekelőtt kényelem: a szőrtelenítő krém

Yves Rocher szőrtlenítő krém  Egyszerű, gyors és kényelmes, ráadásul krémként a bőrt is ápolja- gondoljuk mindaddig, míg a hosszas használat után bőrünk fel nem adja a küzdelmet. A szőrtelenítő krémek erős vegyszereket tartalmaznak, így képesek a szőrszál feloldására. Ezt az összetételt a kar és a láb viszonylag erős bőre képes elviselni, az érzékenyebb területeken azonban irritáló hatású lehet. Használat után célszerű alkoholmentes bőrnyugtató krémet vagy zselét alkalmazni.

Mivel a szőrtelenítő krém a borotvához hasonlóan csak a szőrszálak bőr felett elhelyezkedő részét távolítja el, az eredmény nem lesz tartós. Egy-két hét után újra végig kell csinálni a teljes folyamatot: krémezés- várakozás - fürdés- testápolás. A nagy vegyszertartalmú krémek irritálhatják a bőrt, így első használat előtt próbát kell végezni a bőrön. Egy kevés krémet kell kenni a bőrfelületre, majd beszívódás után letörölni egy száraz kendővel. Ha egy napon belül nem jelentkezik irritáció, a készítmény nyugodtan használható.

      Tippek a szőrtelenítő krém kedvelőinek:

 • A teljes siker érdekében itt javasolt kiegészítő módszerek (pl.: borotva) használata!
 • Még véletlenül se használjuk a krémet: foltos, repedezett vagy gyulladt, napégett bőrön!
 • Használata után legalább 24 óráig tilos a napra menni!
 • Az irritáció elkerülése érdekében mindig teszteljük a készítményt!
 • Ne használjuk érzékeny testrészeinken: csak hónalj és láb szőrtelenítésére alkalmas.
 • Hogy elkerüljük a szőrszálak megerősödését, félévente gyantáztassuk le a borotvált területet!
 • Erősen anyajegyes vagy szeplős bőrön se használjuk, ugyanis további elszineződéseket okozhat!

Régi trükk: a gyanta

  Aki már egyszer kipróbálta, szinte biztos, hogy soha nem felejti el. A borotvákkal, krémekkel szemben rendkívüli előnye, hogy valóban hosszan tartó sima bőrt biztosít, és csupán havonta szükséges a nem túl kellemes procedúra elvégzése. A bőrre kent hideg vagy meleg gyantába csupán egy textilcsíkot kell belesimítani, majd azt egyetlen határozott mozdulattal lerántani. Az epilátorral szemben előnye, hogy egyszerre nagy felületen távolítja el a szőrszálakat, hátránya azonban, hogy a bőr legfelső hámrétegét is megterheli. A bőr védelmében célszerű minden szőrtelenítés után hidratáló, nyugtató krémet használni.

      Tippek a gyanta kedvelőinek:

 • Gyantázás előtt mindig alaposan tisztítsuk meg a szőrtelenítendő bőrfelületet!
 • Ne használjuk ha az adott bőr felületen nyílt seb vagy gyulladás található!
 • Lehetőleg ne használjunk több alkalommal egy gyantázó csíkot, hacsak nem mosható!
 • Kérjük barátnőnk vagy kozmetikus segítségét, ha nem vagyunk képesek a gyors és határozott mozdulattal történő lerántásra.
 • Használata után legalább 24 óráig tilos a napra menni!
 • A bőrre ragadt gyantától babaolaj segítségével könnyedén megszabadulhatunk!
 • A megmaradt szőrszálakat csipesszel vagy borotvával távolítsuk el!
 • Használata után babahintőporral vagy speciális krémmel kényeztessük az érintett bőrfelületet!

Braun szőrtelenítőKellemetlen szépség epilátorral

  Az epiláló készülék az egyik legkellemetlenebb eszköz, amely a szőrszálak teljes eltávolítására szolgál. Nagy tárcsáival szálanként, gyökérrel együtt távolítja el a szőrszálakat, melyek néhány használat után teljesen elvékonyodnak. Sokan már az első használatnál feladják, pedig a gyantával szemben a bőrnek nem árt, és néhány alkalom után a meggyengült szőrszálakat szinte észrevétlenül távolítja el.
Bevált módszer a láb epilálás előtti jegelése, mely enyhíti a kellemetlenséget. Ma már az újabb készülékek hűsítő zselével vonják be az epilált területet, s a gondosan kialakított masszírozó fej is csökkenti a kellemetlenségeket.

      Tippek az epilátor kedvelőinek:

 • A fájdalom csökkentése érdekében használj speciális: hűsítő vagy masszírozó fejű készüléket!
 • A hónalj epilálása után ne használjunk dezodort, mert az gyulladáshoz vezethet!
 • Használat után ne menjünk a napra! (Szinte felesleges megemlíteni, hiszen foltos lábát, senki sem mutogatja szívesen!
 • Ha az első pár percet kibírjuk, a nehezén már túl is vagyunk, hiszen bőrünk megszokja a fájdalmat, s szervezetünk elkezdi termelni a fájdalom csillapításához szükséges anyagokat!
 • Használata után babahintőporral vagy speciális krémmel kényeztessük az érintett bőrfelületet!
 • A készüléket minden használat után alaposan tisztítsuk meg!
 • Ne használjuk más epilátorát, még akkor sem, ha a fej cserélhető!

Elektromosság és lézer

  A lézeres szőrtelenítés ma már hazánkban is igénybe vehető szolgáltatás, mely a szőrszálak gyökerét pusztítja el. A módszer nem igazán válik be világos szőrszálak esetén, s a legsötétebb szőrszálakkal bírók számára is számos fájdalmas kezelésre lehet szükség, hiszen a három fázisban növekedő szőrszálak (pihenő, növekedő, elhulló) mindegyikét el kell pusztítani, márpedig a módszer leginkább csak a növekedési fázisban lévő szálakra alkalmazható. Az összes szőrtelenítési módszer közül ez a legdrágább, s a legtartósabb eredményt biztosító egyben, ám előfordulhat, hogy valakinél ez is csak ideiglenes megoldást nyújt!

  Egyes kozmetikai szalonokban elektromos szőrtelenítést is vállalnak. A kezelés során elektromossággal gyengítik a szőrhagymát. A folyamat hosszú ideig tart, egyáltalán nem mondható kellemesnek, és ritkább esetben akár hegesedés is kialakulhat a szőrszál helyén.

  Ma már virágkorát éli a szőrtelenítés, egyre több módszer és eszköz jelenik meg, melyek a bársonyosan sima bőr elérésében nyújtanak segítséget. Szinte lehetetlen megjósolni, kinek melyik módszer válik be legjobban, egy-egy próba azonban segíthet a legideálisabb folyamat megtalálásában.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.