BLUSH.hu Főoldal

A mell ápolása

|
A mell minden korban a nőiesség, a szépség megtestesítője volt. A jól ápolt, feszes mellek, a szép dekoltázs nélkülözhetetlen az ápolt megjelenéshez. A kor előrehaladtával azonban eme becses testrészeink egyre több ápolást igényelnek, hogy megtartsák eredeti formájukat.


  A nők huszonéves korukban sajnos nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a mellápolásra, pedig érdemes lenne már ebben az időszakban nekilátni. A mellek ekkor még ideális állapotban vannak, a kötőszövetek rugalmasak, a bőr feszes. Ezt az ideális helyzetet azonban számtalan külső tényező befolyásolhatja; a szolárium használat, a napozás, sőt, a testsúly ingadozása is befolyást gyakorolhat a mellek állapotára.  A dohányzás, a káros UV-sugárzás rongálhatja a kötőszöveteket.

  A harmincas éveikben járó nők már nagyobb gondot fordítanak melleikre, hiszen ekkorra már az ártalmas környezeti hatásoknak köszönhetően az öregedés folyamatai láthatóvá válnak. A mellek szülés után is megereszkednek, petyhüdtebbé válnak. A dekoltázs, a mellek krémezése, valamint az edzés, a megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlenné válik. Harminc éves kor után fokozottabban kell ügyelni az addig elhanyagolt testrészek ápolására (mint például a mell), hiszen a hormonális változások következtében a mell megereszkedhet. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen manapság már számos készítményt és egyéb módszert találhatunk, melyek hatékony segítséget nyújthatnak a bőr megfiatalításában.

A mell szépségét befolyásoló tényezők

 • A pingpong, vagy jojó-effektus, vagyis az állandó testsúlyingadozás roncsolja a kötőszöveteket.
 • A várandósság, illetve a szülést követő időszak, a szoptatás is nagy igénybevételnek teszi ki a melleket.
 • A helytelen testtartás gyengíti a mellizmokat.
 • A káros környezeti tényezők (a szmog, a nem megfelelő kozmetikumok, dohányzás) rongálják a bőr szerkezetét
 • Az öregedési folyamatoknak (hormonális változásoknak) köszönhetően a mell megereszkedhet, a dekoltázson és a nyakon megjelenhetnek az első ráncok.
 • A kényelmetlen, szoros melltartó sokat árthat.
 • Azonban a melltartó mellőzése is vezethet az ernyedéshez, hiszen a kebleknek szükségük van alátámasztásra, másként a kötőszövet meglazulhat.
 • A túl sok napfény is árthat a bőr szerkezetének, korai elöregedéshez, pigmentfoltok megjelenéséhez vezethet.
 • A túlzásba vitt fogyókúra során a mell zsírszöveteinek egy része eltűnhet, ezzel kisebbé válik, ráadásul a bőr is megnyúlik, rugalmatlan lesz.

A megfelelő melltartó kiválasztása:

  A melltartó nem csak esztétikai szempontból játszik fontos szerepet a nők életében. A megfelelő melltartó segítheti a mellizmok munkáját, kényelmes viselet, ráadásul sok esetben nélkülözhetetlen. A választás azonban nem egyszerű, hiszen az esztétikai szempontok mellett figyelembe kell venni a kényelmi szempontokat is.

 • Az ideális melltartó kényelmesen tartja a kebleket, viselete szinte észrevehetetlen, nem feszélyezi tulajdonosát.
 • A mellek sem oldalt, sem pedig a kosár tetején nem türemkedhetnek ki.
 • Ügyelni kell a megfelelő méretre is, a pánttal való méretszabályozás nem célszerű.
 • Súlygyarapodás esetén és fogyókúrát követően új, megfelelő méretű melltartót kell választani.
 • Érdemes odafigyelni arra is, hogy minden nagyobb fehérneműket gyártó cég, saját méretezést használ, éppen ezért valószínűleg minden márkánál más és más méretet kell kérnünk.
 • Fontos, hogy a melltartónak mindig a legelső kapocssorát használjuk.
 • A merevítőnek mindig szigorúan a keblek vonala alatt kell húzódnia, ha a mellek kilátszódnak a kosár mellett, nagyobb méretet kell választani.
 • A jó melltartó mindig vízszintesen öleli körbe a testet, nem csúszik föl hátul a nyakba, ezzel szabad utat engedvén elöl a melleknek.
 • A megfelelő fehérnemű soha nem hagy nyomot viselőjén, nem szorít.
 • Érdemes a mellek irányultsága a alapján választani, ha széles a hát a melleket célszerű kívülről befelé nyomni, ha azonban a gravitáció jelent nagyobb problémát, akkor az alulról felfelé irányítás hozhat látványos eredményeket.
 • Ha a mellek melltartó viselése közben is lógnak, akkor vagy nem megfelelő a viselt darab mérete, vagy kedvenc darabunk engedett az idő mállasztó vasfogának, jelezvén, hogy ideje új favorit után néznünk.

A keblek ápolása

  Mellnövelő és alakító csodaszerek ugyan nem léteznek, de egy kevés odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy megőrizzük kebleink tartását.

*A hideg-meleg vizes zuhany serkenti a vérkeringést.

*A feszesítő krémek segítenek a kötőszövetek állapotának megőrzésében.

*A szolárium használt, illetve napozás során használatos fényvédő krémek megóvják a bőr szerkezetét.

*A megfelelő melltartó pedig megakadályozza a kötőszövetek megnyúlását.

*A legegyszerűbb gyakorlat a mell izmainak pallérozására: ha két tenyerünket a mellünk előtt összeérintjük. Ujjaink nézzenek az ég felé és karjaink legyenek vizszintesek, s próbáljuk minél erősebben egymásnak feszíteni két kezünket, majd engedjünk a myomáson. A gyakorlatot végezzük el napjában 5*10-szer! Az eredmény pedig garantált.

*A test többi részéhez hasonlóan, a mell bőrén is használhatunk testradírt, mely élénkíti a vérkeringést, javítja a kötőszövet állományt, eltávolítja az elhalt hámréteget és segít megelőzni a terhességi csíkok kialakulását.

*A dekoltázs érzékeny felületén érdemes ugyanazokat a kozmetikumokat használni, mint az arcon.

*Masszíroztassuk magunkat! A kozmetikusok nem csak az arc bőrét, de a dekoltázsét is átmasszírozza.

*A mellfeszesítő hatás nem csak a folyadék hidegsére vezethető vissza: a javasasszonyok régen palástfüvet adtak a megereszkedett keblű asszonyoknak. ez a csodaszer a mai napig néhány heti kezelés után bárki mellét újra gyönyörűvé varázsolja! A felaprított palástfüvet (225g) forrázzuk le, hagyjuk állni a vízben (600ml) 10 percig, majd szűrjük le, és a lehűtött folyadékkal egy kisebb törölközőt átitván helyezzük a mellkre. 15 percig pedig ezután, pihenhetünk, lazíthatunk és élvezhetjük, ahogy kebleink fiatalodnak. A kezelést naponta ismételhetjük.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.