BLUSH.hu Főoldal

Mi micsoda a fürdővízben?

|
Sajnos csak úgy, mint a többi: ez a nyár is elmúlt,s a forró napokat fagyos hónapok követik. A meleggel együtt (bár roppant egészséges) a hűsítő zuhanyozásoknak is búcsút intünk, s ha időnk engedi sokkal szívesebben mártózunk meg egy kád illatos, s gőzölgő fürdővízben.


   A víz gyógyító hatását már az ókorban felfedezte az emberiség. Ez az éltető elem megszabadítja az elmét a mindennapi stressztől, fáradtságtól és segít a depresszív gondolatok leküzdésében. Egy különlegesen elkészített fürdő jó hatással lehet idegrendszerünkre, érzékeinkre s nem utolsó sorban ápolja bőrünket. Természetesen csakúgy, mint bármi mást ezt sem szabad túlzásba vinni, hiszen a mindennapi lubickolás lemoshatja bőrünk egészséges védőrétegét! Számos illatú, hatóanyagú és hatású készítmény közül válogathatunk kedvünkre! Választhatunk tisztító, hidratáló, ellazító, felcsigázó, pihentető vagy éppen élénkítő készítményt is. Sőt manapság már ezen termékcsoport színét, állagát, formáját és designját is megválaszthatjuk. Hogy ebben a hatalmas árudömpingben könnyebb legyen eligazodni: összegyűjtöttük néhány lehetséges formáját a 100 százalékig természetes fürdőkészítményeknek.

  Fürdősó vs Fürdőgolyó :

   Eleinte ez a készítmény csak egy kissé színezett, s illatosított szemcsékből álló vízben oldódó szert takart. Az idők folyamán azonban sokat fejlődött, s manapság az olcsó pacsuliszagú nagymama fürdősója ( fenyőfa alakú üvegben)  helyett elegáns fürdőgolyók közül válogathatunk. Ilyen például a Lush termékcsalád, melynek  egyik tagja (Summer Blues) a képen látható. Ezek a speciális gömbök jótékony hatásaik mellett még eszméletlen pezsgésükkel is ámulatba ejtenek minket, nem is beszélve arról, hogy egytől-egyig természetes alapanyagúak, s egyszerre kímélik és ápolják bőrünket. Akit nem győztek meg a fürdőgolyók mellett szóló érvek, azoknak viszont érdemes kipróbálni az igazi tengeri sót, mely a patikákban is kapható, s a megviselt bőrrel csodát tesz!

  Fürdőtej  :

   Bizonyára mindenki hallott már Kleopátra kecsketej fürdőjéről, hiszen a legendák szerint ennek köszönhette bőrének ragyogó szépségét. Hogy a legenda igaz-e: senki sem tudhatja, de hogy a tej tényleg bársonyosan puhává teszi a bőrt: hosszú évek tapasztalatai igazolják!
   A tejzsír ugyanis megvédi a bőr természetes savas állapotát, a tejfehérje megnyugtatja és kisimítja a bőrt, a tejsav pedig segít megkötni a nedvességet és nagyobb mennyiségben alkalmazva bőrradírként funkcionál.
Azonban rögtön óva is intenék mindenkit attól, hogy most rögtön rohanjon, s egy karton piros, dobozos, tartós tejet a kádba locsolván fejest is ugorjon, hiszen ezek a hosszú életű tejek rengeteg tartósítószert tartalmaznak, s egyébként is ki tudja láttak-e valaha tehenet!
  Érdemes azonban friss kancatejjel próbálkozni, melyből 2 liter bőven elegendő egy kád vízbe, s az extra kényeztetést kedvelőknek ajánlott hozzá némi méz is, mely antibakteriális hatása mellett, feszesebbé teszi a bőrt...és az a mennyei illat! 
  Akik valamilyen oknál fogva mégsem szeretnének tejet önteni fürdővizükbe: kipróbálhatják a Stender Szappangyára által forgalmazott fürdőtejet. A tejpor kinézet ne ijesszen el azonban senkit, a termékek 100 százalékban természetes anyagokból, kézzel készültek. Különleges adalékaiknak köszönhetően (mint például a borsmenta, a grapefruit, a levendula, a klasszikus rózsa, az egzotikus illatú mexikói orchidea vagy a kamilla) aromájuk és hatóanyagaik különbözőek, s akár minden fürdés alkalmával használhatunk másikat, aktuális hangulatunktól, s a kívánt hatástól függően.

  Habfürdő  :

                                                    Míg az eddig bemutatott készítményeknek főként jótékony, avagy gyógyhatása, esetleg illata volt szembetűnő...addig a habfürdő maga a játékosság, kényeztetés és luxus. A forró fürdővizet pillanatok alatt lágy haboktól zsúfolttá dagasztja, melyben ha megmártózunk nincs az a rosszkedv, ami ne szállna el azonnal!
  Ha a gyerekek is imádják akkor nekünk miért ne lenne jó? Pláne, hogy a kommersz műanyag flakonoson végre túllépve a Lush kifejlesztette a habfürdők új változatát. Ezt a bizarr tömböt egyszerűen csak a forró fürdővízbe kell morzsolnunk, vagy közvetlenül a vízsugár alá tartva hagyni, hogy lassan elolvadjon kezünkben. A illatos habokon túl jótékony hatásait is élvezhetjük, hiszen például a képen látható Ma bar habfürdő mézet, citrusolajat és bergamot olajat is tartalmaz.

  Fürdőolaj vs Illóolajok  :

  A fürdőolajok hagyománya is több száz évvel ezelőttre vezethető vissza, mikor a nők szappan helyett bizonyos növényekből sajtolt olajos levet használtak, mellyel könnyedén eltávolították a szennyeződéseket, hidratálták bőrüket, s hosszú időre kellemes illatúvá varázsolták magukat.
  Az ősrégi tudást a nagy kozmetikai vállalatok is hamar felfedezték, az olajakat azonban egy roppant mód egészségtelen és természetellenes mesterséges rétegbe rejtették: ezek voltak a fürdőgyöngyök. A hangzatos név csak a vízbe helyezésig tartja kábulatban az embert akkor ugyanis formáját, s állagát elveszítvén "gyöngyünk" maximum osztrigára hasonlít. S nem ez az egyetlen különbség: a kozmetikai iparban ugyanis általában nem növényi olajat, hanem sokkal inkább kőolajszármazékokat használnak alapanyagul, melyek csak kiülnek a bőr felszínére és zsíros tapintásúvá teszik.
  Természetesen azért akadnak kivételek: az Yves Rocher például növényi alapú olajokat használ Aromatic Relaxáló fürdőolajához, mely levendula tartalmának köszönhetően fertőtlenítő, tonizáló és nyugtató hatású: tökéletes ellazulás elalvás előtt.
  A fürdőolajokhoz hasonlóan illóolajakkal is koronázhatjuk ritka feredőzéseink egyikét: ezekben koncentráltan találhatóak meg az adott növény illat-és hatóanyagai, így kis mennyiség a vízbe cseppentve is hangulatossá teheti esténket. Számos fajtája létezik: s ahány növény, annyi illat és hatóanyag. Az illóolajak használata egyébként párologtatókon is megszokott, s halmozhatjuk az élvezeteket, ha fürdés közben például: citrusos, rózsás vagy esetleg liliomos esszenciákat párologtatunk.

  Gyógynövényes főzetek, illatpárnák  :

   A kísérletező típusúak megtalálhatják kedvenc élénkítő, érzéki vagy éppen nyugtató hatású, saját készítésű illatukat. Ehhez nem kell más csak természetes körülmények között nevelt, bio frissen szedett vagy szárított gyógynövény. Ha mondjuk illatos, érzéki fürdőt szeretnénk használjunk: ibolyát, jázmint, levendulát, szegfűt, s párosítsuk ezeket fűszeres illatú gyógynövényekkel, mint például: a kamilla, a menta, a zsálya vagy a citromfű. A növényeket törjük kissé össze,cseppentsünk rájuk pár csepp azonos alapanyagú illóolajat, majd helyezzük egy kör alakúra vágott muszlin-vagy gézdarab közepére. A széleket felhajtván  kössük át rafiával vagy valamilyen szalaggal a textíliát. Ha ily módon elkészültünk speciális párnácskánkkal: nincs más dolgunk csak a kád vízébe dobni, vagy az intenzívebb hatás elérése érdekében a csapra kötözni.

  Az illatpárnácskák helyett a gyógynövényekből főzetet is készíthetünk (600 ml forró vízhez kb. 500 mg szárított növény), melyet legalább egy óráig állni hagyunk, majd leszűrjük, s kihűtve fürdővízhez adunk.

Különleges rózsafürdő  :

  Végül, de nem utolsó sorban, az ínyenceknek egy különleges az Amerikai Szépség című film által ihletett módszer. Ez a csodás, illatos fürdő valósággal kényezteti az érzékeket. Vegyünk 125 ml, rózsavizet, 1 evőkanál mandulaolajat, 5 csepp rózsa-illóolajat, és annyi rózsaszirmot, amennyit kedvünk tart. A hozzávalókat egy üvegben rázzuk fel, majd adagoljuk a fürdővízhez. Ha igazi megnyugvásra várunk tegyünk szemeinkre két sötét rózsaszirmot, mely regeneráló hatásán túl, áldásos sötötséget varázsol körénk.
2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.