BLUSH.hu Főoldal

Orosz tél

|
Mind jobban, s jobban közelít a fogcsikorgató hideg! Ahogyan nyáron a hőségtől fulladozó Afrika ihlette meg a divattervezőket, úgy a téli kollekciójuk alapjául egy igazán fagyos régiót választottak: Oroszországot!


A választás pedig nem véletlen, hiszen Oroszország a keleti világ eddig ismeretlen gyöngyszeme, s érintetlensége, erős tradicionalitása, és vallásossága  következményeként: karakteres stílusa ezen a télen úgy tűnik megragadta a divattervezőket. A szibériai fagy elleni védekezésül használt népviseleti darabok idén elengedhetetlen részét képzik egy divatos nő ruhatárának.

Hírek a kifutókról:

           Kenzo                       Hermes                     Oscar de la Renta             Costume National 

  A vastag anyagok, virágdíszítések, szőrmebetétek, a puffos ujjú blúz, a kaftán, a kis hímzések és a húzott aljú nadrág (természetesen a csizmába tűrve) idén tuti befutó. A legnagyobb divattervezők mind-mind megpróbálták beleszőni kollekciójukba az oroszos motívumvilágot, stílusjegyeket. Kenzo Myaki például hosszú, kaftánszerű, bővülő fazonú télikabátokat készített gazdag díszítéssel, hímzett virágmintával. Anna Sui és a Costume National kucsmát adott modelljeire, Paul Smith pedig bővülő ujjú matrioska mintás ruhákat szabatott, azonban a többi nagy divatház sem maradt le az új trendről: Oscar de la Renta, Nanette Lepore, Louis Vuitton vagy akár a Miu Miu; mindannyian "oroszos" lázban égnek!

            Kenzo                          Paul Smith                       Kenzo                  Costume National

Néhány orosz jellegzetesség:

Fabergé tojások:  III. Alexander, orosz cár csináltatta ezeket az arannyal, s drágakövekkel gazdagon díszített mára már műkinccsé vált darabokat feleségének Máriának húsvéti ajándékul. A Fabergé tojások az ujjászületést és manapság már a gazdagságot szimbolizálják, éppen ezért a világon mindenhol szívesen használják utánzatait különböző dísztárgyak formájához, ékszerek díszítéséhez.

Usánka: Ez a meleg fejfedő igazán remek viselet a téli fagy ellen, azonban fülre hajtható része miatt inkább kutyasétáltatáshoz ajánlott, semmint munkába.

Pufajka: Valójában csak egy meleg felsőrész, mely tökéletes védelmet nyújt az oroszoknak a nagy hideg ellen, azonban Magyarországon a "pufajkás" kifejezés megjelenése óta (s viselői megjelenése óta) a szót pejoratív értelemben használják.

Matrioska: Avagy baba a babában...jellegzetes orosz találmány és szimbólum. Az első darabot 1890-ben Sava Mamontov műhelyében készítették, aki művészet-és kultúra pártoló lévén, megálmodta ezt a készségfejlesztő gyermekjátékot. Nevét a latin eredetű 'mater' kifejezésből nyerte, mely anyát jelent. Utalván a játékra, mely bár egy női alaknak látszik, a türelmes bontogatás után azonban egy egész család kerül elő belőle. Értékadó, nevelő szándékú játék, mely az egészséget és a bőséget hivatott szimbolizálni.

Tippek a szekrénybe:

1. Zac Posen kabát virághímzéssel, 2. Mexx tunika, 3. Antik Batik nadrág, 4. Temperley bőr mellény szőrme béléssel, 5. Louis Vuitton táska szőrme betéttel, 6. Miu Miu hímzett csizma, 7. Valentino szőrme mellény, 8. Lee Angel karkötő virágokkal, 9. Anna Sui kardigán, 10. Elie Tahari felső


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.