BLUSH.hu Főoldal

Igazi felfrissülés méregtelenítéssel

|
Tévedés lenne azt hinni, hogy csupán a tavasz, a megújulás időszaka lehet alkalmas a "nagytakarításra". Az év minden hónapjában érdemes figyelmet fordítani szervezetünkre, s eltávolítani a mindennapokban felhalmozódott méreganyagokat.


  Mint minden, a test karbantartására irányuló tevékenységgel, a méregtelenítéssel is óvatosan kell bánni. Időnként szükséges a testben összegyűlt méreganyagok eltávolítása, a túlzásba vitt diéta vagy böjt azonban többet árt, mint használ. Az egész éves szigorú diétának a szervezet látja kárát; nem jut megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Nincs értelme hosszú hónapokon át diétázni, és megterhelni a szervezetet, még akkor sem, ha emellett táplálék kiegészítőket fogyasztunk, ezek ugyanis önmagukban nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Mit nevezünk méregtelenítésnek?

  A méregtelenítés egy meghatározott ideig tartó folyamat, melynek során elősegítjük a lerakódott méreganyagok távozását. Ez számtalan módszerrel történhet; legtöbb esetben a fogyasztható élelmiszereket határozzák meg, azonban ma már rengeteg olyan eszköz áll rendelkezésre, mellyel elősegítik a detoxikálást, kezdve a méregtelenítő tapaszoktól egészen a különleges masszázsig.

  A méregtelenítés több fajtája is segítséget nyújthat, hogy melyik az ideális, az elsősorban az orvosolandó problémától függ. Egy szimpla "nagytakarításhoz" a hetente-havonta egy napig tartó gyümölcskúra is elegendő. Ez idő alatt kizárólag gyümölcsök vagy fogyasztása megengedett, mely a szervezetre nem gyakorol semmilyen káros hatást, ugyanakkor magas rosttartalma segít az emésztés rendezésében, és az elveszett vitaminok és ásványi anyagok pótlásával energetizál.

Miért van szükség méregtelenítésre?

  A mindennapi életben számtalan olyan káros hatás érheti szervezetünket, melynek hatására mérgező anyagok keletkezhetnek. A stressz, egy forgalmas út mellett beszívott hatalmas mennyiségű kipufogógáz, az ételekben található számtalan adalékanyag mind szervezetünk ellen dolgoznak. A káros anyagok hosszú távon felboríthatják szervezetünk egyensúlyát; emésztési, vagy bőrproblémákat, esetleg más bajokat is okozhatnak. A méregtelenítés során kizárólag természetes eredetű, minden káros anyagtól mentes ételeket és italokat fogyasszanak, így segítve a felhalmozódott  méreganyag kiürülését!

A méregtelenítő kúrák alapszabályai:

  • Méregtelenítő kúra előtt (főként valamilyen betegséggel küzdők számára) ajánlott kikérni a házi- vagy kezelőorvos tanácsát.
  • Mielőtt bármilyen diétába kezdenénk, fontos annak mérlegelése, vajon végig tudjuk-e csinálni. Egy elkezdett, de be nem fejezett diéta csak felborítja megszokott napirendünket, ráadásul semmit nem ér.
  • Kezdőknek érdemes egynapos diétával kezdeni.
  • Mindig válasszunk olyan böjtöt, mely számunkra a legideálisabb, ugyanis ha a diéta csak hátráltat napi teendőnkben, az könnyen fölösleges stresszhez vezet, így a tisztítókúra nem olyan hasznos, mintha nyugodt körülmények között tartanánk.


A méregtelenítés módszerei

Tisztító teák, léböjt kúra
A léböjt kúra során egy meghatározott ideig kizárólag folyadékot szabad fogyasztani. Ez általában egy, maximum két napos időszak. A szervezetet napi legalább két-három liter folyadék elfogyasztásával tisztítják, így serkentvén a nyirokkeringést, s ezáltal a méreganyagok kiürülését. Számtalanféle gyógynövényes tisztító tea áll rendelkezésre, melyek segítenek az egyes szervek méregtelenítésében, működésük helyreállításában. Ez időszakban a kávé fogyasztása is tilos, mivel vizet von el a szervezettől, így hátráltatja a toxikus anyagok kiürülését.

Tapaszok, krémek
Ma már rengeteg olyan tapasz és krém van forgalomban, mely segít a káros anyagok eltávolításában. Ezek általában nem nyújtanak elegendő segítséget, azonban a táplálkozás megváltoztatásával járó diétákat nagyszerűen kiegészítik.

Kolon hidroterápia
A kolon terápia során a helytelen táplálkozás miatti vastagbélben lerakódott káros anyagoktól szabadítanak meg, a már ókorban is ismert beöntés segítségével. Nem csak méregtelenítés, de emésztőrendszeri problémák esetén is hasznos lehet.

Infraszauna
Az infra- és hagyományos szauna segít eltávolítani a bőrön keresztül a méreganyagok nagy részét. Egy-egy böjt alkalmával fokozhatja a kúra hatását.

Antioxidánsok
Egyre többször hallhatunk a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidánsokról. Ezek körébe tartozik a C-vitamin, az E-vitamin és a flavonidok. Segítséget nyújtanak a szervezetben található rákkeltő szabadgyökök megkötésében és kiürítésében. A táplálék kiegészítők formájában elfogyasztott vitaminok kevésbé hatékonyak, mint az élelmiszerekből felvett típusaik, ezért érdemes mindennapi étrendünkben is sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani.

  Mindent összevetve a méregtelenítés hasznos lehet, ugyanakkor a kúra megkezdése előtt figyelembe kell venni orvosunk tanácsát. Egyes betegségek (pl. diabétesz) esetén tiltott lehet a méregtelenítés néhány formája. A böjtölés segíthet az immunrendszer erősítésében, az anyagcsere betegségek kiegészítő kezeléseként, de általános kedélyállapotunkat is javítja. A méregtelenítés alapszabályait betartva a diéta valóban hasznos egészségmegőrző tevékenységgé válik.

2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.