BLUSH.hu Főoldal

Jógaeszközökkel a belső békéért

|
Rohanó és stresszes világunkban egyre nagyobb érték az egészség, a nyugalom és a csend, melynek megteremtésében és megőrzésében manapság a jógának is egyre nagyobb szerep jut. A biztonságos és pontos mozdulatok végzéséhez azonban ajánlott lehet néhány speciális eszköz használata.


   A jóga sok ezer éves fejlődése alatt számos módszer alakult ki arra, hogyan könnyíthető, hogyan pontosítható a gyakorlás. A pontosság mellett természetesen sok esetben a biztonságos, sérülésmentes fejlődés is nagy szerepet játszott abban, hogy a jógában is kialakulnak olyan segédeszközök, mint amilyeneket gyakran a mai edzőtermekben és gyógytornász rendelőkben látunk. A képességfejlesztés tehát már az óidőkben fontos szerepet játszott a jóga gyakorlatainak elsajátítása közben és ezt a képességfejlesztést nagyon sokféle egyszerű, de a maga nemében mégis érdekes és különleges eszköz kitalálása tette még kézzel foghatóbbá.

  A modern időkben a jóga azon válfajai terjedtek el Európában és nyugaton, amelyek többsége nem használt módszeresen segédeszközöket a biztonságos fejlődés érdekében. Nem csak emiatt, de sajnos széleskörű tapasztalat volt, hogy sok esetben az emberek a jógától nem javultak szellemi és fizikai értelemben. Pedig a jóga az önfejlesztés és önmegismerés tudománya és mint ilyen: a fejlődés a legfontosabb és leghangsúlyozottabb momentum tanulása során. Ebből is látszik, hogy nem a guruban kell hinni, vagy valami még megfoghatatlanabb dologban, hanem csakis önmagunkban.

  Az eszközök helyes használata csak manapság, főleg az Iyengar jóga térnyerésével terjedt el Európában és kezd lassan elterjedni Magyarországon is. Persze az eszközhasználat nem ennek az egyetlen iskolának a kiváltsága. Cikkünk arra vállalkozik, hogy egy kis betekintést nyújtson az eszközös jóga világába és bemutasson néhány gyakorlatot, amit esetleg otthon is biztonságosan lehet gyakorolni.

  Alapvetően az az elv, hogy akkor használunk eszközöket, ha különben még a testünk határai nem engedik meg, hogy a gyakorlatot tökéletesen kivitelezzük és valljuk be, hogy ez a kezdet kezdetén még aligha megy könnyen. Azonban az eszközök lehetővé teszik, hogy akkor is hasonló, vagy akár ugyanaz a hatás legyen, ha még nem vagyunk olyan hajlékonyak vagy erősek, mint a haladó gyakorlók. Ez különleges dolog, hiszen így megtapasztalhatja egy teljesen kezdő -vagy még csak nem olyan régóta jógázó is- azt, hogy milyen érzetek, változások, áramlások ébrednek a testben egyes gyakorlatok pontos kivitelezése estén. A hatások hosszútávú változásokat is eredményeznek, amely végül a test és a szellem egyensúlyához, a belső béke és harmónia megtalálásához vezetnek.

  A képességfejlesztés mellett a mindennapi stressz okozta tünetek megszüntetéséért és az esetlegesen a sok ülés vagy állás közben jelentkező ártalmak kompenzálására a jóga különféle bútorokat használ. Az egyik ilyen a Jóga Pad, ami egy sajátos domború felület. Erre háttal ráfekve egyrészt a gerincet lehet megnyújtani (és ezzel nem csak a fáradt érzés szüntethető meg, hanem sok mozgásszervi betegség is megelőzhető), másrészt kinyitja a mellkast, ami a mellüreget megnövelve tehermentesíti szívet és a tüdőt. Ezt az eszközt Indiában használják szív és mellkasi műtétek után a rehabilitációban is. Önmagában azonban egy rendkívül kellemes frissítő érzést ad néhány perc ilyen pihenés is. Mint minden jóga eszköz, a Jóga Pad felhasználása is igen sokrétű. Több tucat gyakorlatot dolgoztunk ki csak magunk a lehetőségek kihasználására, de e-mellett még mindenki saját maga is felfedezhet újabbakat, amelyekkel fejleszteni, vagy pihentetni tudja magát.

  Az egyik leggyakrabban használt eszköz a Jóga Heveder, amit sokszor szalagnak vagy övnek is hívnak. Ez az az eszköz, amely nélkülözhetetlen akkor, ha valaki még nem elég hajlékony. Hogy a merevebb izületek és izmok ellenére mégis pontosan és hasznosan tudjuk végezni a gyakorlatokat ez a kulcs. Ha például valaki nem éri el a lábfejét nyújtott ülésben előrehajolva, akkor a talpba akasztva segít nyújtani. Sok egyéb gyakorlatban való felhasználása mellett ennek az eszköznek is vannak olyan lehetőségei, amellyel passzívan tudjuk pihentetni magunkat, vagy akár segíthet a menstruációs problémák, fájdalmak megszüntetésében. Az egyik ilyen gyakorlat, ami mind a két esetben segít a Fekvő Pillangó. A hevedert a medence hátulsó felén átvetve a pillangó ülésben összekötjük a lábfejeket és hátrafekszünk. A fej alá egy párnát érdemes tenni. A hevedert meghúzzuk, hogy tartsa a lábakat és ne csússzanak szét és hasi légzéssel így maradunk 10-15 percet. Nagyon kényelmes, segíti a feltöltődést és könnyíti a menstruációs folyamatot.

  A másik leggyakrabban használt eszköz a Meditációs Párna. Ez a tönkölypelyvával töltött párna típus azoknak is hasznos, akik különben nem jógáznak, de pl. meditációt végeznek. Mint minden jóga eszköz, ez is sok mindenre használható azon kívül, amire nyilvánvalóan kitalálták. Ha már a korábbiakban a pihenés, a stresszoldás és a feltöltődés került elő, akkor lássuk, hogy a meditációs párna hogyan segíthet ebben. Elhelyezhetünk pl. egy kisebb párnát a fej alatt és két párnát a térdhajlatok alatt. Így kiválóan pihentethető a fáradt deréktáj és a lábak, a térdizület is ellazulhat.

  Ám természetesen mindezek mellett még számos gyakorlat lehetséges, amit a párnákkal vagy a korábban említett eszközökkel végezni lehet, hiszen a jóga eszközök nem csak a jóga gyakorlók számára lehetnek fontos és kellemes kiegészítői az életünknek, hanem bárkinek, aki egy kicsit odafigyel az egészségére és nem csak a pirulák és a különleges technikai módszerek hatásában bízik, hanem egy kicsit saját magában is.

Bálint János
Vélemények: Üzenet küldéséhez jelentkezz be vagy Regisztrálj!


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.