BLUSH.hu Főoldal

Szingli élet

|
Néhány éve még a szingli szó hallatán egy egyszerű, egyedülálló nőre gondoltunk. Ma már azonban a független, modern nő jelképe, s nem egyszerű állapot, hanem egyfajta életmód. Egyre többen állnak a szinglik körébe, s élvezik a független életet.


  De vajon mit is jelent a szingli lét? Függetlenség, önállóság, a "feministák álma"; az önálló nő, aki nem szorul rá a férfiak támogatására. Bridget Jones, és a Szex és New York című sorozatból megismert négy hölgy ma is mintaként áll azon nők előtt, akik az egyedüllétet választják, és nem egy, a sorozat szereplőihez hasonló nő sétál ma a főváros utcáin. Persze ha alaposabban utánanézünk a témának, nem egyszer csalódunk. Nem mindenki választja ugyanis önként a szingli létet, olykor csupán az ismerkedési lehetőségek hiánya, vagy a magas mérce miatt alakul ki ez az életmód.

A szingli élet

  Minden nap korán kelés, aztán irány a munkahely. Amikor a nő fáradtan hazaérkezik, következhet a második műszak; mosás, főzés takarítás, és persze a gyereknevelés. Hát kinek van erre szüksége? A szingliknek biztosan nem.

  Az amerikai filmek szinglije tökéletes alakkal rendelkezik, kizárólag méregdrága ruhákban jár, a délelőttjét fodrásznál, kozmetikusnál, majd edzésen tölti, végül karrierjét építgeti. Maradék idejében jóképű, öltönyös fickókra vadászik a legmenőbb bárokban, és a ruhaboltokat járja. Persze senki ne gondolja, hogy egy szingli élete csak futó, egyéjszakás kapcsolatokból áll. Hosszabb-rövidebb időre akadnak kapcsolatok, de ezek soha nem jelentenek kötöttséget, vagy igazi szerelmet, odaadást, mert az a függetlenség feladásával járna. Ha az egyik szingli túl közel kerül valakihez, előbb vagy utóbb észbekap, s azonnal menekülőre veszi a figurát.

  Természetesen a valóság meg sem közelíti a filmek ideálját, a szingli nők többsége nem áll a karrierlétra legfelső fokán, nem menő ügyvéd vagy újságíró, de még csak nem is cégvezető. A szinglik többsége egyszerűen csak önálló, független nő, aki élvezi a szabadságot, hiszen senkinek nem tartozik magyarázattal, és senki kedvéért nem kell kompromisszumokat kötnie.

A szingli lét hátrányai

  Amit kevesebben vesznek észre, s igazán csak a szingli érzékel; ennek az életmódnak is megvannak a maga hátrányai. Nincs egy állandó partner, akire bármilyen helyzetben számítani lehet, és senki nem garantálja, hogy akad a bárban egy egyedülálló férfi. Emellett nincs senki, aki leszaladna a boltba, ha elfogyott a cigaretta, vagy befizetné a számlákat, amikor még a munkád felénél sem tartasz. Persze aki a szingli létet választja, mindent meg tud oldani. A postai csekk helyett az átutalást választja, s ha magányos, a barátnőkre mindig számíthat.

  A modern szingli életmód csupán néhány éve alakult ki, bár mindig is léteztek önálló, független nők, akik egyedül élték életüket. A huszonévesek körében megjelenő szingli divat jó néhány évig szórakoztató lehet, de később egyre nehezebbé válik egy komoly kapcsolat kialakítása. A szingli hamar hozzászokik, hogy önmaga ura, senkihez nem kell alkalmazkodnia, és nem kell felelősséget vállalnia másokért. Később, ha talál egy ideális partnert, már nehezebbé válik az alkalmazkodás, és ez a kapcsolat rovására mehet.

  Női létünkből adódóan előbb-utóbb felmerül a gyermekvállalás kérdése is. Sok nő tudatosan tervezi gyermekét, s úgy véli ehhez egyáltalán nincs szüksége férjre, vagy komoly kapcsolatra, majd később ráébred, hogy a gyereknevelés idő- és pénzigényes feladat, ráadásul hatalmas felelősséget jelent.

  Különbség van tudatosan szingli, és önhibáján kívül egyedülálló nő között. Van, aki keresi a kapcsolatokat, de valahogyan elkerüli a szerencse. Nem törekszik a függetlenségre, az önmegvalósításra, olykor nem is karrierista. Szüntelenül keresi a nagy Őt, aki mellett végre megtalálhatja boldogságát, mégsem talál rá egyhamar a hőn áhított férfira. A szingli azonban tudatosan vállalja az önállóságot, a másoktól való függetlenséget- és ezáltal néha a magányt is.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.