BLUSH.hu Főoldal

Az illatok világa

|
A parfümkészítés története évszázadokra nyúlik vissza. A különleges, egyedi, luxusillatok minden korban az ápoltságot, s az egyéni ízlést tükrözték. Ma sincs ez másként, csupán az illatok színes palettája bővült.


  Az elmúlt évszázadban hatalmas növekedést mutatott a parfümöket gyártó nagyvállalatok száma s ma már nem csupán a legnevesebb tervezők egyedi illatai közül választhatunk. Szinte minden nevesebb sztár, kozmetikum, sportszer- és ruhagyár rendelkezik már saját illatokkal. A korábbiakkal ellentétben napjainkban már nem csak maga az illat, hanem az összetevők, s azok hatásai is kiemelt szerephez jutnak. Az alapanyagok gondos megválogatásának köszönhetően nyugtató, energetizáló és frissítő illatok közül is válogathatunk.

Illatfelhőben úszva

  Az egyes illatok elkészítésénél számtalan aromát és növényi eredetű anyagot használnak fel. A parfümök hodozóanyaga általában tiszta etilalkohol, melyben a különböző illatesszenciákat elegyítik. Egy-egy illatcsoda akár több tucat összetevőből is állhat.
A frissítő illatok, melyek használata főként nyáron előnyös, általában citrusfélékből, mentából áll. Az egész évben használt kellemes, virágillatú parfümök többségében rózsa, jázmin, liliom, levendula a fő összetevők, ezeket egyéb aromákkal is kiegészítik, hogy az illat még különlegesebb legyen. Nem egyszer fatörzsből, s kéregből vonják ki az illatanyagokat (pl. szantálfa, fahéj). Télen, hideg időben népszerűbbek a melegséget adó édeskés illatok, tavasszal a friss virágillat a jellemzőbb.

A megfelelő illat kiválasztása

  Az elsődleges kérdés, hogy ki, milyen parfümöt használjon. Bár az illatok többségét ma már egyes tulajdonságokhoz társítják (érzéki, üde, természetes), mégis nehéz kiválasztani több száz illat közül azt az egyet, amely valóban illik majd viselője karakteréhez. További nehézséget okoz az, hogy már a második illat után képtelenek leszünk megkülönböztetni egyiket a másiktól. Ennek ellensúlyozására ma már sok parfümériában tartanak kávét, amely az orrban közömbösíti az előző illatot.
Mielőtt döntést hozunk, érdemes figyelembe venni az adott évszakot is. Míg tavasszal és nyáron egy üde, citromos illat felfrissít, a téli hidegben inkább egy melegséget idéző, édeskés illat lehet előnyösebb. Bár a pénztárca kímélésének szempontját figyelem előtt tartván: jobb ha figyelembe sem vesszük a csomagolást, hiszen a megnyerő, szebbnél szebb üvegkreációk akkor is vásárlásra ösztönöznek, ha maga az illat nem nyeri el tetszésünket; azonban az üvegek formájából és színéből következtethetünk az illat jellegére (pl: a rózsaszín üveg édes, a kék és zöld valószínúleg üde és friss, míg a sárga, igazi drága, exkluzív aromát rejteget).
  Egyes illatok, mint a kókusz, vanília és fahéj olyan jellegzetes aromával rendelkeznek, melyet szélsőséges módon vagy szeretünk, vagy képtelenek vagyunk hosszabb időn át elviselni.
Emiatt, ha ajándékba vásárolunk parfümöt, mindenképpen utána kell járni, hogy az ünnepelt mely összetevőket nem kedveli.

A helyes parfümhasználat

  Sokan olyan nagy mennyiséget használnak el egy-egy parfümből, hogy szinte több méteres illatfelhőben úsznak. A helyes használat során azonban kerülni kell a túlzásokat, hiszen mások számára zavaró lehet. Szaglószervünk már egy rövid idő után hozzászokik az illathoz, s közömbössé teszi azt. Bár mi magunk nem érezzük az illatot, a többiek számára továbbra is érezhető.
Használat során a parfümöt nem szabad a bőrbe dörzsölni, így elveszti teljes hatását. Legintenzívebben azokon a testrészeken érvényesül, ahol a bőr vékonyabb és melegebb, tehát a csuklón, a könyök- és térdhajlatban, valamint a fül mögötti apró területen. Nem előnyös krémekkel együtt használni, ugyanis a kozmetikumok többsége szintén tartalmaz illatanyagot.

Tippek, trükkök

  • Zuhanyzás után puhább és melegebb a bőr, célszerű ilyenkor használni a parfümöt, ugyanis így illata hosszabb ideig megmarad.
  • Ha mi magunk nem is érezzük már az illatot, más még igen, ezért nem szabad túlzásba vinni a parfümhasználatot.
  • A testhajlatokban (csukló, könyök- és térhajlat), illetve a fül mögötti területen melegebb és vékonyabb a bőr, így könnyebben párolog az illat, de a hajra permetezett aroma is roppant csábítóan hathat.
  • Napozás előtt nem célszerű parfümöt használni, ugyanis irritálhatja a bőrt, sőt egyes esetekben maradandó nyomokat hagyhat a bőrre égett aroma.
  • Az illatanyagot soha nem szabad bedörzsölni a bőrbe, ettől roncsolódnak a molekulák, s az illat nem lesz megfelelő.
  • A parfümöknek nem kedvez a nedves légkör, melytől maga az illat, illetve a parfüm minősége is károsodhat, így a fürdőszoba helyett inkább egy hűvös, erős napfénytől védett helyen kell tárolni.
  • Minden illat, minden emberen más és más, ezért mindig próbáljuk ki saját bőrünkön a hőn áhított illatot, mielőtt megvásárolnánk!
  • Vásárlásnál ne csak a kihelyezett teszter papírokra fújjunk, hanem bőrünkre is, s az illatot többször, több idő elteltével újra és újra vizsgáljuk meg, hiszen az idő múlásával a parfüm is más és más oldaláról mutatkozik meg!

  Ahogyan mi magunk változunk, változik ízlésünk is, s az egyes évszakokban más-más illatok hatása nyújt megfelelő hangulatot, emiatt nem érdemes egy-egy illatot túl nagy kiszerelésben megvásárolni. A használat során mindig ügyelni kell a mennyiségre, illetve a parfüm megfelelő tárolására!


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.