BLUSH.hu Főoldal

Kíméletes gyógyulás színterápiával

|
Egyre több természetes gyógymóddal találkozhatunk, melyek kivétel nélkül kíméletesen, a szervezet károsodása nélkül nyújtanak segítséget. A színterápia egy újabb módszer a test és lélek egyensúlyának megteremtésére.


  Színesre festjük házainkat, a szobánk falát, szebbnél szebb, különböző árnyalatú ruhákat vásárolunk, és lakásunk díszei is változatos színárnyalatokkal teszik szebbé környezetünket. A színek mindennapi életünk részét képezik, nem véletlen, hogy a fekete-fehér televízió és fényképek kora lejárt. Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy milyen hatással vannak ránk az egyes színek. Míg kedvenc árnyalataink megnyugtatnak, s szinte örömet okoznak, addig a kevésbé kedvelt színek nagy mennyiségben rossz kedvet okozhatnak. A megfelelő színek nem egyszerűen hangulatunkat befolyásolják, de egészségünkre is pozitívan hatnak. A színterápia során egy egyszerű fejfájáson át egészen a komoly rendellenességekig minden problémára megoldást találhatunk.

  Hollwich, Tilgner és Diechuss már évtizedekkel ezelőtt mérték a színes sugárzás emberi szervezetre gyakorolt hatását.  Vizsgálták többek között a vér összetételére, a vegetatív idegrendszerre, illetve a máj anyagcseréjére való hatását. Az 1900-as években már kísérletekkel is alátámasztották elképzeléseiket. A színterápia napjainkban újra közkedvelt gyógyítási módszer lett. Évszázadokig szinte elfelejtették ezt a kíméletes gyógyítási praktikát, pedig már az ókori egyiptomiak is tisztában voltak a színek jótékony hatásával.  Betegeiket színes függönnyel elfedett szobákba fektették, s ahogy a nap sugarai a gyógyulni vágyóra vetítették a drapériák színeit, hitük szerint a gyengélkedő azonnal a gyógyulás útjára lépett.

   A színek elektromágneses rezgéseikkel folyamatosan, egész életünk során hatással vannak ránk, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Egy tengerparti nyaralás a hatalmas, kék víztömeg megnyugtató közelségével pihenteti és ellazítja az embert. A hatalmas erdők zöldje megnyugtat és kiegyensúlyozottá tesz. Az egyes színek a fény különböző alakjai, típusai. A fényt sugárzó nap pedig számtalan kultúrában az élet megtestesítője. Elengedhetetlen a növények fotoszintéziséhez, vagy éppen az emberi szervezet vitamintermeléséhez. Ezért a fény különböző típusai mind más-más gyógyerővel hatnak.

A színek jelentései

Vörös: a vért, vagyis az élet alapelemét jelképezi. Segíti a vérkeringést, felpezsdít, segít a gondolkodásban.

Sárga: az intuíció, s a jóság színe. Serkenti az emésztést, erősíti az idegeket, jó kedvet hoz.

Kék: a végtelenség szimbóluma. Megnyugtat, alkalmas a gyomor tisztítására, fájdalomcsillapításra.

Zöld: a megújulás, remény színe. Szembetegségek, érrendszeri megbetegedések kiváló gyógyíre. Roboráló hatású, harmonizálja az idegrendszert.

Narancssárga: a szeretet és boldogság színe. Erősíti az immunrendszert, erősíti a méhet, emésztési zavarok és depresszió ellen is ajánlott.

Ibolya: a spiritualitás színe. Nyugtatja az idegrendszert, nyirokkeringési és hormonális problémák ellen is hatásos.

Barna: az egyszerűség színe. Alázatot, vezeklést jelent.

Fehér: a tisztaság, a tökéletesség jelképe. Örömöt és vigasságot hoz.

  A különböző színeket számtalan módon használhatjuk gyógyításra. Elidőzhetünk egy festményen, használhatunk gondosan megválasztott színű terítőket, függönyöket, de akár magát a szobát is a kezelésnek megfelelő színűre festhetjük. Ruháink szín szerinti megválasztásával is orvosolható bármely probléma. Míg a vöröses árnyalatok a téli hidegben serkentik a vérkeringést, sárga színnel az emésztőrendszer állapotán javíthatunk. Azonban bármely módszert is választjuk, a cél mindig a harmónia elérése, így csak olyan árnyalatokat használjunk, melyek nem állnak ellentétben saját ízlésvilágunkkal, esztétikai érzékünkkel, hiszen gyógyulást, s jó kedvet egyaránt csak ezektől remélhetünk! 


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.