BLUSH.hu Főoldal

Aromaterápia

|
Az utóbbi néhány évben egyre több bio terméket árusító bolt és homeopátiás patika nyílik meg hazánkban. Ez nem véletlen, hiszen napjainkban egyre több neves orvos tollából születik meg a gyógyszerek mellékhatásait bíráló könyv, és a vitaminok, ásványi anyagok jó hatását megerősítő sajtóanyag.


  Az illatszerboltokban, drogériákban kapható szépségápolási cikkek nagy része a reklámáradatnak köszönhetően hatalmas népszerűségnek örvend. Összetevőik között azonban az emberi szervezetre káros anyagok is megtalálhatók, nem is beszélvén kőolajszármazék alapanyagukról, melyről számos jellemző juthat eszünkbe, a bőrbarát kifejezés ellenben teljes bizonyossággal állítható, hogy nem lesz ezek között..
  Szerencsére azonban mind többen és többen nyúlnak vissza eleink tudásához, s ismerik fel a természetes alapanyagú termékek jótékony hatásait. Nálunk, Magyarországon is egyre nagyobb számban képviseltetik magukat azok a vállalatok, melyek 100 százalékig természetes termékek előállításával, s forgalmazásával  foglalkoznak. 

  Sajnos a szépségápolási szerekhez hasonlóan a gyógyszerek nagy része is hagy némi kívánnivalót maga után naturalizmus tekintetében. Ennek "köszönhetően" számtalan mellékhatást okozhatnak ezek a mesterséges pirulák, így kisebb problémák –fejfájás, vagy köhögés- esetén érdemes természetes kezelési módszereket választani, melyek mostanság térnek vissza a feledés homályából.  A hagyományos kezelési módszerek, mint a gyógyfüves gőzölés, az aromaterápia és a gyógyteák megfelelő adagolás mellett, sőt, azt túllépve sem okoznak mellékhatást. A homeopátiás szerek használata szintén előnyös lehet. Míg az orvosságok azonnal, saját hatóanyagokkal győzik le a kórokozókat, tehát a szervezet bevonása nélkül, addig a homeopátiás szerek a test saját védekező mechanizmusát ösztönzik működésre.

Aromaterápia

  Az aromaterápia több ezer éves múltra tekinthet vissza, hiszen már az ókori görögök és rómaiak is használták fürdőikben (a mindennapos stressz, s feszültség levezetésére) ezt a manapság újra felkapott módszert. Az afrikai országok sámánjai is füstölők segítségével űzik el a betegséget. Rituális ceremónia keretében kiűzik a „gonosz szellemeket”, s eközben tömjén és fahéj füstjével töltik meg a levegőt, mely fertőtlenítő hatással bír. A füstölőkhöz hasonlóan az illóolajok, s az aromaterápiás gyertyák is jó hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A hatalmas illat- és hatóanyag választéknak köszönhetően nem csupán a lakás illatosítására, hanem az egészség megőrzésére is alkalmasak.

  Az illóolajok a gyógynövények különböző részeiből kinyert alkotórészeket tartalmaznak, s hatóanyagaik szinte minden problémára megoldást nyújtanak. Egy-egy típus önmagában, vagy más olajjal kombinálva is hatékony segítséget jelnthet. Mivel az aroma olajok nagy töménységűek, egyszerre néhány csepp használata is elegendő, s  kúraszerű alkalmazásuk esetén legfeljebb három hétig használhatók. Nagy koncentrációjuknak köszönhető magas áruk is, ugyanis ahhoz hogy 4 teáskanál rózsa illóolajat nyerjünk 100 kg rózsaszirom felhasználása szükséges.

  Aromalámpában, vízbe csepegtetve a lakásban is kellemes illatot teremt. Légzőszervi megbetegedés esetén csepegtethető a papír zsebkendőre, így minden használat alkalmával könnyen belélegezhető. Fürdővízbe csepegtetve emésztési- és bőrproblémák megelőzésére alkalmas, de akár kedvenc testápolónkba is cseppenthetünk belőle, így juttatván bőrünket értékes hatóanyagokhoz. Emellett használhatóak még borogatásokhoz, inhalálásnál vagy akár masszázs során is, közvetlenül a bőrbe dörzsölvén.

Illóolajok és gyógyhatásuk:

Citrom:
A citromból készült illóolaj baktérium és vírusölő, frissítő hatású. Lakásban, munkahelyen párologtatva segít az őszi időszakban megelőzni az influenza terjedését.
Bergamott:
A stressz, a nyugtalanság és a szorongás ellenszere, s alvászavarok leküzdésére is jó.
Borsmenta:
Influenza, légzőszervi megbetegedések gyógyíre, lázcsillapító és fejfájáscsillapító hatású. 
Rózsa:
Nyugtató hatású, stressz oldó, fürdővízbe csepegtetve segít a menstruációs panaszok leküzdésében.
Rozalina:
Megfázás, meghűlés ellen tökéletes, fertőtlenítő hatású, és segítséget nyújt a stressz és depresszió elleni harcban.
Cickafark:
Fürdővízben, vagy masszázsnál használva enyhíti az izom,- és izületi fájdalmakat, borogatásként azonban a menstruációs fejfájás leküzdésében segíthet.
Fenyő:
Légúti panaszok, s meghűlés enyhítésésre, sportsérülések kezelésére, izomfájdalom és reuma leküzdésére egyaránt alkalmas.
Eukaliptusz:
Izületi- és izomfájdalmak kezelésére alkalmas fürdővízbe csepegtetve, vagy krémmel elkeverve. Frissítő hatású, köhögéscsillapító. Ne alkalmazzuk azonban kisgyermekeknél 5 éves kor alatt!
Szantál:
Segít a klimax időszakában előforduló problémák kezelésében.
Levendula:
Fertőtlenítő és nyugtató hatású, s ez az egyetlen illóolaj, mely higítatlanul is felvihető a bőrre.
Körömvirág:
Enyhíti a légúti panaszokat, s az izomfájdalmakat, szőkíti a hajat, s ez a természet legnagyobb hatóerejű bőrnyugtató gyógynövénye.
Indiai citromfű:
Elriasztja a rovarokat, emellett fokozza a koncentrációs készséget, s frissítő hatású. 

   Hasonló hatású illóolajok egyidejű párologtatása a során a szerek egymás hatását erősítve segítenek a panaszok leküzdésében.

 


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.